Атака предлага паметник на жертвите на тоталитаризма

инж.Илиян ПеевскиПроблемът за естетизирането на пространството около двете музейни сгради в центъра на Троян и за остатъка от паметник на антифашистите, който вече много години „боде“ очите и съвестите със сътоянието, в което е, е предмет на предложение от лидера на Атака инж.Илиян Пеевски и общинския съветник Петя Ковачева, двамата избрани с листата на Атака.
Предложението до Общинския съвет е за доизграждане и обособяване на съществуващия паметник между двете музейни сгради като „Паметник на жертвите на тоталитаризма“. Заседанието на съветниците е в четвъртък, 28 юли.
Ето и основното в обосновката на предложението:
„През ноември ще се навършат двадесет и две години от началото на т.нар. промени и демократичен преход. Двадесет и две години троянските политически партии не престанаха да се упражняват и да доказват някаква състоятелност чрез един паметник в центъра на Троян между двете музейни сгради и масовият гроб, който се намира в основите на паметника. Двадесет и две години троянските партии ползваха този паметник, за да разделят обществото и да доказват за лични нужди колко едните били верни комунисти, а другите – верни антикомунисти. Двадесет и две години троянските партии не си направиха труда да проведат местен референдум и да се допитат до населението за съдбата на този паметник и най-вече за съдбата на тленните останки в основите му.
Кой в крайна сметка обяви, че този паметник е „комунистически“? Болшинството от имената, които четем на мемориалните плочи върху паметника /вкл. на Иван Хаджийски/ не подкрепят подобно твърдение.
… Не трябва да има неудобни истини. Те трябва да се кажат. Трябва да се каже и за жертвите на Гражданската война в България. Иначе не можем да постигнем това прословуто национално помирение. .. Втората световна война у нас включваше и Гражданската война, която раздели обществото, раздели историографията и оценките са коренно противоположни. ..
Историята трябва да се приближи колкото се може повече към истината, а историците трябва да помирят страстите. Няма нужда от оправдания, а от обяснения за събитията от Втората световна война. До 1989 г. има издадени хиляди книги за тази война, но те бяха написани през призмата на победителите. Те казваха кой е фашист, кой е антифашист и кой трябва да бъде зачеркнат и охулен в историята. Историята не може да махне партизанското движение у нас, а трябва да обясни защо и как е възникнало и как са се развили събитията. Не може да говорим за добрите френски или сръбски партизани и за лошите български партизани в контекста на събитията в Европа по онова време. Макар и командван от Москва, тогавашният вътрешен фронт срещу
държавата е част от европейската’ съпротива и не можем да се правим, че това не е било.
От 2007-ма година България е пълноправен член на Европейския съюз. В коя европейска държава сме свидетели на подобна практика по унищожаване на знаците на историята? Нещо повече – имаме един достоен и цивилизован пример от Испания. Испанската гражданска война е най-жестоката война – през 1936 -1939 г. загиват 1 млн. души. Но ген.Франко, който е от едната страна на барикадата, казва, че този народ не може да е вечно разделен и да се мрази. Той заявява: „Дайте, аз ще го помиря“ и издига Долината на падналите в Мадрид. Това е един огромен паметник, на който пише: „Всички те паднаха за доброто на Испания“. И франкисти, и комунисти, и анархисти смятат, че ще изградят една по-добра Испания. От другата страна на барикадата срещу фашисткия режим на ген.Франко паднаха жертви и много българи, част от които са троянци и чиито имена стоят върху плочите на паметника между двете музейни сгради.
Във връзка с горното, нашето предложение е да бъде обявен този паметник за „Паметник на жертвите на тоталитаризма“. Едно напълно европейско предложение. Това е предложение, което ще даде възможност на този паметник да бъдат сложени имената най-после и на жертвите на комунизма.
Съобразно това предложение паметникът се нуждае от доизграждане и довършване в горната си част. Най-удачното решение би бил един християнски кръст. България е една от най-старите християнски държави, а към днешна дата – член на християнска Европа.“

11 thoughts on “Атака предлага паметник на жертвите на тоталитаризма”

 1. Защо паветник на „жертвите от тоталитаризма“???
  В испания няма тайни препратки и подтекст…
  значи паметника трябва да е за Падналите за България.
  Защо?
  Ами „фашистите“ в кавички са в България са имали национални идеали и цели
  Ами „комунистите“ и те така
  Ами загиналите за България колко войни са???
  Стига тоталитаризъм фашизъм комунизъм нека е просто България…
  И наистина всички са мислили че правят добро и градят бъдеще!!!
  Така че… Паметник на Падналите за България….
  абе аз не разбирам… днес май нямам работа хахаха и все си вися…тук

 2. Aleks, така е в България.
  Всеки прави нещо, за да се покаже – включая и дървения философ дето четем във всяка втора новина тук. Никой не прави нещо – ей така – за хората. Всеки го прави от името на Атака, от името на ГЕРБ и т.н.
  Останалото време се губи в това да се плюят едни други кой какво не е направил и …ГГ!

 3. „Фактът, че масовият убиец Андерш Брайвик знае и харесва българските партии „Атака“ и Български национален съюз, както стана известно от публикуваните в Норвегия негови писания, не вменява вина и съучастничество на тези две формации – нито конкретно, нито по принцип. В крайна сметка сред характеристиките на фанатика е и заклеймяването на НАТО заради бивша Югославия, но това не прави левите и крайно левите му съмишленици по въпроса негови „ събратя“. В същото време стои въпросът за това каква е позицията на българските политици, които си „вадят хляба“ със същите теории на омразата, захранили масовото убийство в Норвегия.
  Кой ли не вече се изказа – дори и президентът Първанов се обади със съболезнования, след като тромавата му машина за адекватно реагиране регистрира, че нещо драматично се е случило в далечна Норвегия (за сравнение, външният министър Младенов откликна светкавично, докато държавният ни глава, лицето ни пред света, имаше нужда от 4 дни…). Къде е обаче оценката на домораслите ни фундаменталисти, проповядващи буквално същото със същата реторика, базирана на екстремната оценка за„прекалената търпимост“ на християнския свят пред нещото, което формулират като „ислямско нашествие“? Ако смятат, че са принципно прави, но не споделят методите на „колегата“, биха могли да заявят (поне това).
  Мълчанието и „скатаването“ са първосигналните реакции на „хванатите по бели гащи“ в българската политика от целия й цветови спектър – от червения, до кафенеещия. Лесно е да крещиш срещу мюсюлмани, турци и цигани пред паметника на Апостола посред нощ в центъра на София при благосклонното мълчание на властта (най-важен парламентарен крепител на която се оказа тъкмо „Атака“). Но когато дойде време за оценка на трагичните резултати от подобен начин на мислене, „смелите“ вождове на подклажданата омраза в нашата държава се умълчаха. Означава ли това съгласие с убийствените бомбени аргументи?
  А дали и в България някой разследва възможни рецидиви на екстремизма на крайния национализъм, както верижно това се случва в момента в Европа? Или в съответните служби и институции чакат конкретен повод у нас (не дай, Боже) или сигнал от чужбина, където проверяват твърденията на Брайвик за тайното съществуване на цели 80 „бойни“ групи на „страдалци“ като него в най-различни части на континента?
  Разбираемо е, че да се разследват фактори, важни за поддържане на парламентарното мнозинство, е (политически) неудобно и дори опасно. Но кой е казал, че ДАНС и подобните й трябва да се борят само с журналисти (спомнете си посипания с пепел позор с подслушванията на галерия от журналисти) и други такива лесни за сплашване плячки?“

 4. Жалка манипулация от още по-жалко човече!
  Изрода масов убиец е МАСОН!!!!! Сега се чудят към каква лява или дясна крайна групировка да го лепнат, че да отклонят вниманието от МАСОНИТЕ. Всички националистически /дори крайни/ организации декларираха, че са го гонили този изрод, който няма нищо общо с национализма. Видяхте снимките му с масонските одежди и свастики. Единствено в България все още се намират гадни отрепки, които и в този случай се опитват да пришият Атака, търсейки мръсни и долнопробни внушения и манипулации.
  Това няма как да бъде разбрано от една полендашка кокошка.

 5. Българино,на теб само полендаци ти в главата,хахахахах,на луд ще станеш,недей така.Прочети малко повечко за масонството.Но и да го нямаше Андерш Беринг Брайвик,то Атака си пришива сама това, което си и лепи.Погледни коментарите и въпросите,които ти задават,стига бля 😉

 6. Само Левски, статията е за предложение относно един поруган паметник в центъра на Троян. Вие имате ли някакво мнение по въпросът или идвате в този сайт по други причини?

 7. ИП,аз мнението съм си го дал когато е трябвало.И ми харесва одобрения проект за паметник на Иван Хаджийски!Малко си позакъснял,ама разбирам избори идват 🙂

 8. Бианка Павлова, трудно е човек да сбърка правописа и изказа ви. Това, че харесвате един от вариантите за паметник на Хаджийски не отменя и не оправдава беззаконията и разсипията на обществени средства, което се извършва в община Троян.
  Но, какво ли означават законите и европейските демократични ценности за една разпасана комунистическа управа и техните апологети. Може ли човек да обясни на един талибан какво означава историческо наследство, женевска конвенция и каквото и да било. Талибана си е талибан. В цял свят само талибаните рушат паметници и знаците на историята… и в община Троян.
  На съществуващият паметник стои името на И.Хаджийски редом до имената на хора от европейския Троян преди 1944 г, които заедно с други европейци са водили общата европейска съпротива и битки срещу фашизма в Испания, където намират своята смърт.
  Това ни най-малко тревожи днешните синьо-червени троянски талибани, които се канят да поругаят и да се изгаврят с името на Хаджийски, унищожавайки паметника, за да издигнат…. паметник на Хаджийски. Скромното ми мнение е, че дори един талибан не би се сетил за подобна гавра и трудно би достигнал „нивото“ на днешните властимащи троянски комунистически ренегати.
  Най-страшното за троянските червени кхмери в моето предложение за Паметника се оказа нещо съвсем друго – почит и поставяне плоча с жертвите на комунизма. Тук е разковничето и това беше причината на вчерашната сесия да не допуснат дебати и набързо да прекратят и гласуват с „против“ точката с предложението ни.
  Някой замисля ли се, че на практика единствено Атака Троян се опитва да спаси честта и достойнството на едни видни троянски личности и европейски антифашисти от днешните троянски…
  Кои сега са фашистите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.