Декларация на Националния Съвет на СДС

25 януари 2011 година
В началото на 2011 година гражданите вече трайно не участват в управлението на страната. Ценности на властта все повече се измерват с количеството на специалните разузнавателни средства, а не с реална битка срещу престъпността; с полицейски произволни акции, а не с гарантиране на гражданската сигурност и върховенството на закона. Това за нас е недопустимо.
Непрекъснатите скандали, подслушванията, отказът от провеждане на  реформи, липсата на навременна и категорична антикризисна политика са само част от причините, които отдалечават българските граждани от достойния живот в рамките на европейското семейство. Това са и причините, поради които СДС не даде своята подкрепа за Вота на доверие поискан от това правителство.
Строежът на магистрали и дебатът около вот на доверие не могат и не дават отговор на важни въпроси: за това има ли неясни политически и икономически обвързаности на управляващите; за системно нарушаване на закона и основни човешки права, за кризата на институциите и държавността в този момент.
Днес изборът не е просто между различните форми на популизъм в лицето на Георги Първанов и БСП,  и Бойко Борисов, колкото и двете страни заедно с техния медиен арсенал да се опитват да ни убедят в това.
Днес изборът е в каква България искаме и можем да живеем. България, в която има свобода, спазване на закона и икономически растеж и България, в която има милиционерщина, разпъване на чадъри над неясни икономически субекти и отказ от реформи.
СДС е показало, от коя страна на това разделение стои. Време е, да върнем България на европейския път на развитие.
България има нужда да отстояваме Свободата. Ние искаме Свободата сами да решаваме как да живеем, как да работим, как да успяваме.
В името на тези цели ние ви обещаваме:
1. Да поведем битка за възстановяване на доверието на българските граждани в институциите:
–      като превърнем Народното събрание в сцена на смислен, прозрачен и принципен политически дебат, а не цирк, в който се четат сересета, подправят се закони в полза на частни интереси, лобира се безогледно, приемат се закони без дебати и държавен бюджет без участието на министрите;
–      като отстояваме до край искането за незабавно отстраняване, от политически позиции, на всички бивши членове и сътрудници на държавна сигурност;
–      като запазим своята нетърпимост към скандалите около политически протекции и икономически обвързаности на членове от това управление, до пълното разкриване на истината;
–      като показваме нулева толерантност към всеки случай на милиционерски произвол, нарушаване на основни граждански и човешки права, и нарушаване на демократичните принципи, които СДС отстоява от своето създаване.
1. В тази изборна година да издигнем достойни кандидати, които да върнат на българите свободата и контролът над собствения им живот. Кандидати, които:
–      Не са били членове и не са работили в структурите на държавна сигурност;
–      Нямат каквито и да е било зависимости от неясни политически или икономически субекти;
–      За които принципите на демократичното управление са основни при вземането на политически решения.
1. Да използваме опита си от премахването на визите и политическото си влияние на европейско ниво, за да улесним преговорния процес за влизане на България в Шенгенското пространство.
2. Да отстояваме спешни мерки за оцеляването на малкия и среден бизнес в България, който е гръбнакът на заетостта в България.
Заявяваме ясно, че това управление има алтернатива и това е СДС. СДС има една основна цел – да вдъхновим българите да се борят за повече Свобода.

3 thoughts on “Декларация на Националния Съвет на СДС”

 1. Синята коалиция на практика вече е опозиция, въпреки даденото от тях обещание и договореност от началото на този мандат – да подкрепят правителството на ГЕРБ. Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров ден след вота на доверие към кабинета на Бойко Борисов.
  Според патриота гласовете са били предварително ясни, но вотът по-скоро се е проявил като разделителна линия, за да се види кой къде стои. „Сините изневериха и загърбиха това обещание и всъщност направиха завой. От доста време се вижда това тяхно поведение – сега вече то се прояви много ясно, защото такова гласуване – вот на доверие, винаги разделя ясно опозиция и подкрепа на управляващите. Вотът бе необходим за осигуряване на период на спокойствие, на по-нормална атмосфера на работа“, каза Сидеров.

  Според националиста последните седмици „нещата истеризираха“ от скандали, предизвикани от нелегитимни фактори. „Те не са предизвикани от политическата опозиция в парламента, както би трябвало да бъде. Опозиция с идеи, нападки и аргументи да критикува властта – това е нормално. Но нелегитимни фактори, извън парламента, които създават криминални интриги, поднесени по криминален начин, не могат да бъдат здрава основа за политически и морални обвинения. Опозицията – ДПС, БСП, вече и „сините“, не може да стъпи на криминално престъпление, каквото е изнасянето и манипулирането на СРС-та – извън закона или с частно подслушване, и да води политика. Това е абсолютно нездраво поведение. И не може да бъде база за истинска политика“, коментира лидерът на АТАКА. Според Сидеров „първо паднаха маските – кой какъв е, и второ, този вот отдели мафиотизацията в политиката от реалното политическо говорене и действие“. Важно е какво се върши, какви постижения са направени, кой министър как работи.
  „Аз съм убеден, че кабинетът трябва да има спокойствие, за да продължи това, което е започнал, и тези, които го нападат в момента, нямат ресурса – интелектуален, политически, идеен, за да бъдат алтернатива на това управление. Ние видяхме тези, които претендират за алтернатива как се държат в залата – по истеричен, шоу вариант, който в никакъв случай не може да бъде алтернатива за хората“, аргументира се патриотът.
  Сидеров посочи, че в това управление има и грешки, и хора, които трябва да бъдат сменени, но корекциите трябва да се правят в нормална атмосфера, а не в истерична и компроматна.
  От ДПС били разтревожени, че сините вече са в опозиция, защото така премиерът Борисов можел да разчита само на АТАКА, заявиха от движението. Според Лютви Местан една от целите на премиера била с вота да постави на изпитание Синята коалиция, защото позицията им била непостоянна: днес – подкрепа, утре – не, трети ден – условна подкрепа.

 2. Бунт сред сините след вота на доверие
  Поредно вътрешно напрежение сред сините структури в цялата страна предизвиква неадекватното поведение на лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, разкриха източници, близки до средите на столичното СДС. В четвъртък Мавъра от Драгалевци и верният му послушко Мартинчо най-сетне демонстрираха пред цяла България на чия страна в битката срещу остатъците от ченгеджийско-олигархичното минало са, като по време на гласуването в пленарна зала на вота на доверие към правителството на Бойко Борисов обявиха, че се въздържат. Така недвусмислено се самоопределиха като опозиция на сегашното управление.
  „Огромна част от нашите редови членове и симпатизанти са потресени от поведението на лидерите ни и на депутатите от Синята коалиция в четвъртък. Гласуването с „въздържал се“ означава само едно – че ние вече също сме от оная страна на политическата барикада, където се спотайват и подмолно интригантстват такива като Гоце Мъката, Сергейчо Дмитриевич, Ахмед Доган и техните многобройни знайни и незнайни другари от „тихия фронт“ на ДС. Много от нашите активисти държат да получат обяснение от лидерите за тяхното абсурдно поведение. След това настояваме да бъде проведено сериозно обсъждане на създалата се кризисна ситуация за Синята коалиция в Националния съвет, за да се изясни кой носи отговорност за тези действия и накъде отиваме оттук нататък“, обясниха сини активисти. Според запознати най-голямо било недоволството в основни организации като софийската, варненската и т.н. Първият, който се осмели да разкритикува публично позицията на скачените началници Костов и Димитров, бе зам.-кметът на София и член на Националния съвет на СДС Иван Сотиров. „Най-малкото по такъв сериозен повод трябваше да има предшестваща санкция на Националния съвет на партията, защото това е основен въпрос“, заяви той пред журналисти. „Освен това спокойно можеше да се гласува „за“. Можеше да се кажат достатъчно остро и критично нещата, откровено, както се мислят, и същевременно да се гласува „за“, като кредит да се изпълнят тези ангажименти, които ГЕРБ е поел предизборно към десните политически партии и избиратели“, заяви Сотиров. „Недоволството у нашите членове расте буквално с всеки изминал ден и никак не е случайно, че активистите ни масово напускат СДС и преминават в други партии като АТАКА, които според тях защитават много по-добре интересите на обикновените българи“, кахърят се стари седесари. „Поведението на сините депутати по време на вота в четвъртък е само върхът на айсберга, защото всички знаят, че те всички до един са парашутисти, спуснати на избираеми места под личния натиск на Иван Костов и безмълвното подчинение на Мартично Димитров. Хората вече нямат и капка доверие във въпросните депутати и ако не се вземат спешни мерки за промени на политиката, която водят Костов и Димитров, на изборите през есента Синята коалиция вече окончателно ще се сгромоляса“, убедени са сини активисти.

 3. „.Ние обещаваме……..“
  Пак ли обещавате? За кой път? И какво ще направите с тези 1.7%?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.