Гражданин с конкретни въпроси и критики към местната управа

Нещо изключително рядко в нашата действителност – някой да излезе с името си, когато критикува или изразява недоволство от местната власт и нейната администрация, намерихме в изпратено и до нас писмо от троянеца Илиян Гачев. Повод за него са и публикации във вестник „Троян 21“, където гражданинът е намерил трибуна. Тъй като намираме поставените въпроси и честното отношение към тях, както и смелостта на господина, за достойни за уважение, даваме трибуна на неговото писмо и тук. Ще отбележим само че някои въпроси са поставени под формата на констатации, поставящи съответния нерешен проблем.

След като получих от г-н Кмета писмо № 04.12.16 от 12.04.2011 г., в отговор на мои писма с № 04563 от 24.02.2011 и 04216 от 05.04.2011 , бях убеден, че г-н Кмета и общинската администрация винаги намират начин да се измъкнат от неудобни въпроси и да ми замазват очите!
Мислех да спра да се занимавам с неща, които освен мен касаят и всички троянци, но след като прочетох в „Троян 21“ материала „Калпави улици- калпави ремонти“, реших, че ще продължа. В предишното писмо уверих г-н Акимов, че ако не получа удовлетворителни отговори на въпросите си и то навреме, ще задавам нови такива.
Ето ги и тях:
1. Паркингът до поликлиниката, който беше изграден преди 2-3 години, вече прилича на лунен пейзаж.
2. Общинска фирма „Комунални услуги“, която трябва да почиства града, изхвърля отпадъците от оранжерията в дерето, идващо от Попешка и минаващо до „Елматех“.

3. В бр.41 на „Троян 21″ от 01.11.2006 г. беше публикувана статия за започване на бутането на опасни сгради. Тогава беше съборена стара къща на ул.“Ген.Карцов“ срещу моста на полицията, която разваляше гледката на кафе „Рио4. По-нагоре по същата улица започна събаряне на друга сграда на №21, но незнайно защо събарянето й беше спряно. Сега тази къща е по-опасна, отколкото беше преди!

4. Продължавайки по-нагоре по същата улица, на №76 липсва ограда, но за сметка на това пред погледа на троянци и гостите на града, в близост до къща паметник на културата се появява един змиярник, обрасло с тръни и храсти и без подходяща ограда място.
Това са новите ми въпроси, които обещах на г-н Кмета. Имам още такива, но ще ги задам, след като ми отговори на тези!
Сега се връщам към старите, отговорите на които си бяха чиста проба замазване на очи!

1. Ремонтът на пътя към мах.Райковско и ул. „Димитър Икономов“.
Не е посочен срок за отстраняване на дефектите и за чия сметка ще бъдат отстранени.
2. Островчетата, направени преди 5-6 години.
Попитах общински съветник кой ще плати за разходите по изграждането им, отговорът му беше:“Питай кмета!“ Обществена тайна е кой направи тези островчета и кой взе парите за направата им. Колкото до организацията на движението в града, сега сме се върнали с 20 години назад. Преди 25 години имаше светофари, от които сега стърчат жалки останки!
3.В отговор на наша подписка от 07.11.2010г. пак ни замазаха очите, като ни обещаха да се направи реорганизация на движението в града след ремонт на ул.“ Христо Ботев“. Какво пречеше да бъде затворена в едната посока ул.“Ген. Карцов“ или да бъде разрешено паркирането в участъка от р-т „Старата къща“ до Старата полиция временно, до започване на ремонта на ул.“Христо Ботев“?
Така щеше да се види дали това решение е удачно или не!
4. През 2010 г. на жалба от живущите на ул.“Букова“ беше отговорено, че ще бъде направено необходимото за ремонтиране на улицата. Сега отговорът е, че това не може да стане.
С просто око се вижда, че наклонът на улицата не е по-голям от този на ул.“Радецки“ до болницата, ул.“Симеон Велики“, ул. „Македония“ или ул. „Преспа“, които са асфалтирани. Ул. „Букова“ не е пешеходна зона, нали? Там г-н Пъдарски ни кара да паркираме колите си.
5. По въпроса за пешеходната улица срещу сладкарница „Стадион“ пак се опитвате да ни излъжете. И малките деца знаят, че е много трудно да се отлее нов бетон върху стария, тъй като между двата не може да стане добра спойка, навлиза вода, през зимата замръзва и новоположеният бетон се напуква и разрушава. С положения досега бетон спокойно можеше да се изградят направо стъпалата. Сега, след като видяхте, че не възможно да се използват тези рампи, се опитвате да ни излъжете, че това е начало на бъдещо строителство.
6. Лятното кино. Въпрос, поставян многократно. Ако глобите са такива, че да подплашат малко собствениците на обекта, няма да е така.
7. Островите до общината. Ако действително има глобени, няма да ги има тези коловози.
20.04.2011. С уважение: Илиян Гачев

28 thoughts on “Гражданин с конкретни въпроси и критики към местната управа”

 1. Най- ми е кеф, когато кажат: собствениците на обекти да ги глобим. Те са гадни капиталисти и да ги съсипем от глоби.
  Интересно кога ще съсипем от глоби общината???За какво ли??? За: мълзел,
  мотаене,
  липса на организация.
  Кога ще попитаме… възможно ли едни разрешителни да се вадят за месеци, а не за дни… да ви отговоря ВЪЗМОЖНО Е!
  Та отговорът на въпросите от писмото или писмата е:
  Когато някои се сети, че трябва да съди самата община.
  Когато някои се сети да търси отговорност от общински бездушни чиновници…за некомпететност или пък за досатаъчна компетност използавана за протакане и мотаене…
  Имам въпрос колко от общинските чиновници днес четвъртък преди Великден бяха на работа и колко бяха се покрили???
  И да видим в частните фирими??? Тез мръсни фашисити и капиталисти… и експлоатори, колок от техните служители се бяха покрили…
  Изилиза, че в общината има комунизарм, а в частните фирими садизъм и експлоатация.
  И докато общината не почне да работи, както в частните фирми до откат – бързо, експедитивно в служба на троянци и на гостите на троян, ще има писма като горните с резонни въпроси оставени без отговор. С други думи на общината и трябава една метла и чистка и въвеждане на дисциплина и проверка за свършена работа, а не за стоене в канцелария и отчитане на присъствие… и стига писма колко толко струва едно дело в съда… щом има нарушение на гражданските права да търсим възмездие от съдилищата…
  И да потърсим сметка на сегашните избори. Да дойде на власт кмет и общински съветници, които са СМЕЛИ и не им пречи да уволняват чиновници стоящи и отчитащи присъствие. Които не им пречи да развалят договори с фирми, обслужващи интересите на Троян и забравили за това… И най-вече да са дейни… да имат желание за работа… а не да се подпират на бюрата и да търсят празници за отпуски, като днес…четвъртъка преди Великден
  Айде че се отплеснах!

 2. Алекс, дай да те направим кмет !
  Ако направиш всичките тия неща дето си написал, може и Троян да не стане село след 3 години 🙂

 3. Аз си имам фирма как да стане. А и не съм от Троян. От 7 години съм в Троян. Като Ви занам според Вас – аз съм неблагонадежден пришалец… хахахаха
  А и несъм роднина на никой…голяма сеч ще падне… ще уволнявам хахахаха не ставам
  трябва си троянец но млад и разтропан и да не е местен олигарх хахаха

 4. И кмета е нищо без общински съветници… и те трябва да се избират внимателно

 5. 20 години държава и общини пропадат /вкл. обезлюдяването/. 20 години правим все по-решителни крачки .. на място. 20 години т.нар. политическа класа се скъса да прави рИформи и промени така, че нищо да не се промени. 20 години една и съща СИСТЕМА, с която новата /старата/ номенклатура на БКП в различни партийни цветове се опитва да ни пробута за демокрация, пазарно стопанство, свобода на словото и т.н. Само че това са категориите на демократичния СТРОЙ, който реално сменихме през 89-та година и нямат нищо общо с коя да е демократична СИСТЕМА, която да обслужва този демократичен строй.
  С много „усилия“, демагогия, измами и идиотски перестройки на старата тоталитарна система, която обслужваше бившия тоталитарния строй, т.нар. демократични партии през тези 20 години съхраниха и наложиха тази стара тоталитарна система да обслужва демократичния строй. Резултатът е на лице – пълен погром на държава и общини и окупиране дъното на всички европейски и световни класации.
  Т.нар. „демократичен преход“ на национално ниво е пълен провал, а на местно ниво дори все още не е стартирал. Нали няма да се убеждаваме, че няма никакво гражданско общество, че населението на практика не се самоуправлява на местно ниво, че гражданите на коя да е община ОТНОВО са пратени в 9-та глуха и лишени от участие във всички процеси случващи се в общините им, че общинските съвети не са никакво органи на местното самоуправление, че кметовете са се превърнали в някакви самодържзци и местни гаулайтери и т.н.?
  20 години думичка не се обелва срещу порочната тоталитарна система, която наследихме, където само сменихме портретите на стената, и която система е напълно НЕадекватна да обслужва демократичния строй.
  Няма значение кой ще е кмет, президент, министър председател, мнозинство в НС – не се ли смени системата, България и общините и ще продължат да пропадат.
  Остава въпросът за размисъл – кой иска или не иска смяна на системата? В персонален или партиен план. Всичко останало е чесане на езици и поредните обещания за рИформи и малко конкретика като за … идиоти.
  Добрата новина е, че все пак съществуващото статукво, което ще бъде запазено от всички /с много малко изключения/ партии и техните кандидати ще позволи и ще докаже на практика мнението на повечето европейци за нас като „идиотите на Европа“.
  Как се сменя СИСТЕМА, може да попита някой? Отговор – много е просто. Учите 5 години политически науки, а ако не сте учили – отивате на 20-на обучителни семинара и прочитате две малки ремаркета с учебници и книги по тази материя. Същото е,ако искате да станете пилот на самолет – първо учите, получавате ценз и след това е лесно. Възможно е както в политиката, така и в авиацията, да бъдат поставени неграмотни лица да управляват държавата, общината или самолета.
  Няма да е изненада, ако веднага се сетите, че самолета ще катастрофира.
  Изненада ще е, ако на фона на тези изминали 20 години, някой се сети защо се провалиха държава и общини.
  ИП

 6. Темплар ти кой си? и кой е онзи Сашо не зан си кой дето не го харесвате? че съм изостанал…

 7. Алекс – аз съм никой ( ако не вярваш – питай тукашните форумци, поне по-голямата част от тях).
  А Сашо – това е зам. областният управител 🙂

  И не виждам това че имаш фирма какво ти пречи да станеш кмет.
  Та те всички депутати имат фирми, някои и по две-три, това какво значение има 🙂 Начини да заобиколиш закона – бол.

  Никога няма да забравя какво обичаше да казва лекторът ни по право в академията – г-н Личев:

  Законът в българия е като бариера насред полето – лъвовете я прескачат, лисиците я заобикалят, а змиите минават под нея 😉

 8. Много ми е интересно мисленето на управителите на фирми като alexn – те като не дават на работниците си отпуски, и следователно никой работодател не трябва да дава, така ли? Аз поне така тълкувам израза „да търсят празници за отпуски“.
  Полагаемата се по закон отпуска „покриване“ ли е?
  Между другото разбрах, че днес е било традиционното пролетно почистване на града, което се организира от кмета. Аз не видях покана в никоя от троянските медии, не че някой друг освен служителите в общинските фирми и поделението щеше да се отзове, но пък alexn можеше да иде там и да види колко служители чистят и колко са в отпуска 🙂

 9. hahaha фирмата ми днес работи! Никои не почива! айде кажи в общината как е?
  Утре почиваме до понеделник! Имат премии за Великден – фирмата ми просперира и оцелява. А общината гледам нещо … хахаха не върви…
  И да кажа как така в общината се ползва отпуска все преди празник?
  Ами болнчни преди август месец? Ей за това говоря! Това е на кмета задължение! Да не разписва отпуски преди празници!!! Смешно е! и затова не вървят работите! Скатаване му се вика!!!
  i-m-i ни го обясни нагледно… как мисли един общинар… това ми полагаемата отпуска… и аз гения на област Ловеч, ще измамя данакоплатеца, като взема един ден отпуск и ще имам не 4 дни, а 5. Аз съм гений… и от много гении общината затъна. И де е кмета и кои е разписал за днес а?

 10. Защо да е задължение на кмета да не разписва отпуски преди празници? И за каква измама на данъкоплатеца говориш???
  А в общината не мога да ти кажа как е, защото не съм видяла, но да се надяваме, че в сайта ще отразят почистването.

 11. Ими, да ме прощаваш обаче информация за въпросният „традиционен“ ден, никъде и никого не е дал – не обвинявай медиите, че не са разгласили. Трябва някой от общината да даде информация за това – ние после лесно ще я разпространим. Не съдете медиите за това, че Вие не сте дали информация на хората 🙂
  Подкрепям Алекс с две ръце 🙂

 12. Да де бригада. Преди великден. Нали милеете за общината. Чистете в неделя? Днес е работен ден… поне в нормалните места… за ненормалните не знам…
  I_M_I – без да ви познавам във форума мога да кажа че си як фен на общината… да не чакаш пенсия?
  Защо да не разписва преди празници отпуска??? Ама ти да не си на 15 години??? Или все подпирач на бюро се бачкал?
  Нека другите ти обяснат, защотот ще излезе че освен нетроянец съм и фашист… и гледам да питам аджеба таз община кво се подпира.

 13. На 30 април, една младежка група организира почистване на пътеката, ако остане и двора до скитът край манастира – Св. Никола.
  Като сте такива чистофайници, заповядайте да помагате 🙂
  Предполагам там ще сме от ранни зори. И се пада събота, да не се налага да взимате отпуски 😉

 14. Извинявам се, Темплар, обаче къде видя да казвам, че съдя медиите, че няма публикувана покана? Фен съм на тоя сайт от доста време и не мисля, че ще пропуснете да публикувате нещо, ако ви е изпратено. АЗ няма как да ВИ дам информация, защото преди около час разбрах, че е имало подобно мероприятие.
  А като подкрепяш Алекс с две ръце, дали ще го подкрепяш пак, ако работеше във фирмата му и като се помолиш за отпуск, ти бъде отказано?

 15. I-M-I в мойта скапана фирма с бюджет колкото Троян работниците се осигуряват на реални заплати около 800 лв. Имат отпуск! Служебен мобилен телефон за сметка на фирмата, купони за храна. Но за съжаление нямат бригада преди Великден. хахахахахаха
  И да вметна, че съм платил местни данъци доста тлъсти и поне на един общинар аз му плащам заплата.
  Та разбрахте ли де е проблема на общината. В МИСЛЕНЕТО. А I_M_I го покзва с всяко менение. И сега редно ли е преди празник да се взема отпуск, да почнем от тук? Редно ли е преди празник да има ден за почистване. Ами направето го в неделя… И редно ли е? Хайде с Да и Не…

 16. Сега видях поканата на Темплара за 30.04. Аз, Темплар, нямам навика да ходя с непознати мъже по горите.
  Пък и подозирам, че пак от младежката организация на „Герб“ го организирате това, обаче аз не съм почитателка на партията ви… Ако решите да чистите и града и да не е някаква рекламна акция на политическа партия, може да ме викате 🙂

 17. i_m_i, че от къде ще се вземат мъже в младежката партия на герб, там са само момчета и момичета?!

 18. мъже, 31 години?? явно имат критерии и приемат само „младежи“ със забавено развитие там! 🙂 с такива и аз не бих отишъл в гората.

 19. Като те гледам г-н Дребен, ако дойдеш с нас да чистим ( под НАС – визирам над 40 човека на различна възраст с различни пристрастия относно футбол, музика, политика и т.н.) може и да се не върнеш.
  Ими, нямаме нужда и от тебе. Вие сте си добре тука – стойте си във жалкото форумче и не спирайте да плюете по това дето правят хората.
  Ах да може да се видите от страни колко сте жалки и дребни троянци.
  Добре че скоро ще се отърва от Вас.

 20. Да, мен ме беше срам да попитам, но щом стана дума, и аз съм мераклия 🙂

 21. Темплар, сърдиш се, че хората в тоя форум те обиждат заради неоправдано самочувствие и претенции, но просто нямаш право да се сърдиш – с предпоследния си пост затвърди и моето мнение! Аз някога да съм те обиждала по начина, по който ти го правиш? Не се прави на ощипана мома, а като имаш някаква позиция, защити я! Убеди ни по някакъв начин, че вашата организация не прави предизборни показни акции! По-лесно е обаче да се фръцнеш и да си кажеш, че теб никой не те разбира, защото троянци сме дребни и жалки (както много пъти си го правил, когато някой отправи критика към теб).
  И направо ме изненадваш, че наричаш сайта, който по-нагоре страстно защитаваш и в който публикуваш статии, „жалко форумче“.

 22. Imi, виж сега.
  Казвал съм го винаги, пак ще го кажа.
  Аз съм НИКОЙ (все още).
  Не виждам къде и с какво съм показал някакво самочувствие, още повече – аз по принцип съм скромен и никога не изтъквам себе си.
  Това го остави.
  Да си дойда на думата. Аз съм в тази „младежка организация“, защото това е единствената група млади хора в града, която прави НЕЩО за града. Нещо различно от това да се напие в петък и в събота да иде в Тифани да се хвали колко се е напила снощи!
  Ако ме питаш какво е ГЕРБ – НЕ ЗНАМ.
  Каква е политиката на ГЕРБ – НЕ ЗНАМ.
  Какви са целите – НЕ ЗНАМ.
  Знам само, че това е единственото място, където мога да се събера с връстници и заедно да направим нещо ХУБАВО. Не е ли все едно под коя опека сме, след като а 30-ти ще обединим млади хора, жители на Орешак, Кметство Орешак (вкл. г-н Терзиев) в една идея – рестраврация на скитчето, на което всички ние обичаме да ходим.
  Да, ще кажете Вие критиците – какво толкова като го реставрирате, това няма да оправи Троян.
  Еми днес малко, утре малко, другата седмица пак и току виж след 1 година Троян не е такова село. Знае ли човек.
  Но не – щом сме младежи с марка „ГЕРБ“ – край. Ние сме чеда на партията, ние сме момченца, ние сме отрепки.
  Еми щом Ви е толкова ограничено мисленето и мирогледа Ви е премрежен от това кой е червен, син или зелен, еми извинете ме, ама сте ЗЛЕ. Щото пропускате най-важното. Пропускате факта, че независимо от „марката“, НЯКОЙ ПРАВИ НЕЩО!
  Да, може би някои правят политика на наш гръб – знам. Но честно да си призная – не ми пука. За мен е важно да правя нещо за хората, да дам от себе си. От тук насетне, който каквото иска това да си приказва.
  Айде, със здраве.

 23. търся.
  но във вторник ще вляза пак. все пак Велик ден е.
  Еййййй весели празници и да сте живи и здарави…..
  I_V_I r и ти нищо че си бюрократ хихи

 24. А аз наистина си търся робовладелец щото работодателите нещо много ни прецакват!

 25. Ще се намеся,защото ми стана интересно с дебата между Темплар и I_M_I.Но в случая и двамата са прави,всеки според своите виждания.I_M_I,наистина така наречените пиар акции се получиха доста добре.Покрай тези акции много хора,предимно младежи се хванаха и свършиха чудесна работа и да подчертая,че имаше доста хора необвързани политически.ГЕРБ Младежи садиха дръвчета,чистиха,сега ще правят инициатива достойна за адмирации.НДСВ и МНДСВ почистиха градинката до керамичното,после боядисаха катерушките и пейки,освежиха и най-хубавото е,че след като ги видяха група ученици от това училище ги помолиха да се включат и те и със собствени средства да боядисат беседката.Това е нещо достойно и виждаш ли,че не всеки е партийно зависим!Важното е някой да подеме нещо подобно и други съвестни да тръгнат след тях.А представяш ли си и другите партии да се бяха сетили да проявят подобна инициатива,как ще блесне града.В този момент тези които чистиха съвсем не мислиха за политически пиар акции а ,че са отговорни граждани на ТРоян.И,че ако всяка година се повтаря това,града ще придобие друг облик.Не трябва само да се сочи с пръст,че видиш ли ти си от еди коя си партия,значи си персона нон грата ли?Еми като няма кой друг да инициира,нека да са те,важното е какво се прави и как ще изглежда накрая.И то си личи.
  А за alexn ще кажа,че това което разбрах от него като начин на мислене и това което прави,доста ми харесва и единственото което мога да пожелая в Троян да има повече такива „робовладелци“ 🙂
  Жела ви весело изкарване на най-големия християнски празник и нека Витлеемската звезда да бди над всеки един от вас и да осветява житейския ви път 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.