Космонавт и игумен уважиха сливовия празник в Орешак

Фестивалът на сливата стана по традиция на две места – в Троян и в Орешак, откъдето е дошла идеята за него и тръгнало осъществяването преди 21 години. И този път гостите на Националното изложение на занаятите изукствата бяха посрещани на входа с чашка сливовица и сувенир слива за спомен – дело на майстора керамик Румен Георгиев. През двата почивни дни тук се извървяха много хора, щастливи да бъдат част от един хубав празник. Сред тях бяха и първият български космонавт Георги Иванов, зам.-министърът на културата Васил Василев и игуменът на Бачковския манастир епископ Борис, който опита от първака и благослови участниците във фестивала. Всеки по
Важна част от фестивала бяха и демонстрациите на занаяти, свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия. Известните троянски керамици Енчо Ганковски , Румен Георгиев и Марияна Личева разкриха магията на глината и до късно при тях имаше желаещи да изработят с ръцете си нещо самобитно и оригинално.
Новото тази година бе дегустация на розова вода, розови сладка и гюловица. „Безспорен факт е , че розовата вода е антидот на алкохола”, сподели д-р Димитрина Йонкова от Казанлък. Това насърчи много посетители да изпробват вълшебните свойства , както на сливовицата, която можеха да закупят от щанда на „Винпром -Троян”, така и на нейният антидот- розовата вода.

Подчертан интерес от гостите на празника имаше и към базара на традиционни сливови производи и предмети свързани с употребата на сливата и троянската сливова ракия.
Не можем да подминем и станалите вече неизменна част от празника вкусотии на механа „Кайзера”, които с много креативност поднесоха своите кулинарни изкушения и накараха гостите на фестивала да усетят освен атмосферата и вкуса на местните традиции.
Една от атракциите беше печене на хляб в подница, в огнището, пред любопитните погледи на посетителите.
Друга атракция бяха „орешашките баби”, които два дни черпиха гостите на фестивала в Орешак с най-доброто мезе за сливова ракия – жито по сватбарски. Нямаше някой да не е опитал от сочните печени сливи и от вкусния качамак и да е останал равнодушен към техните кулинарни предизвикателства, които изглеждаха съвсем обикновени, но за сметка на това бяха много вкусни.
Два дни гостите на Изложението танцуваха и се забавляваха в едно от най-красивите кътчета на България, изпитаха много положителни емоции при допира си с една традиция, носеща им много вкус и настроение
„Дали с изкуството на словото или на музиката, дали с изкуство, произлязло от ръката на майстора – така троянецът е запазил своята идентичност, съхранена през вековете и пренасяща чрез празници като този традицията във времето”- обобщи случващото се през двата дни на фестивала управителят на Изложението Иван Чакъров.
Тази година силно впечатление направи, както разнообразната музикална програма, така и активното участие на гостите, във Фестивала. Всеки откри нещо интересно за себе си – едни танцуваха заедно с участниците в програмата, други се докоснаха до занаятите, трети се насладиха на превъзходната кухня и се любуваха на прекрасната атмосфера в парка на изложението, четвърти се бяха отдали в плен на първака, но всички те бяха част от едно цяло, от една магия наречена – Български Фестивал на сливата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.