Край Деветашкото плато – една идея за почивните дни

Край Деветашкото плато - една идея за почивните дниНа 6 септември е съборът  „Девет песни от извора“ край летнишкото село Горско Сливово. Там ще е и Голямото Варене на Лютеница, за което са брани продукти предния ден. Ще има кулинарно изложение с награди. Всичко това е кулминация на 5-дневни прояви по проекта „Зелено село“. Той е от началото на 2011 г.  Сдружение „Деветашко плато“си партнира по него с още осем организации от Англия, Румъния, Исландия, Словакия, Германия, Ирландия, Италия и Кипър. Проект „Зелено село“ е на английската организация „Грампус Херитидж & Трейнинг“, финансиран по програма „Леонардо да Винчи“ на ЕС.
Целта е проучване и решаване на общи за селските райони проблеми  като миграция, ниска заетост, ниски доходи, загуба на културни и традиционни ценности. Търсене на възможности за устойчиво развитие на общностите, модернизиране на традиционните занаяти и поминък, разширяване на производството и пазарите на устойчиви продукти, опазване на културното наследство и развитие на селски туризъм.
В рамките на проекта, от 02 до 06.09.2011 сдружение „Деветашко плато“ организира в селата в района демонстрации на правене на шарена сол, местни погачи, пити, сирене, кисело мляко и други селски лакомства, осъществяват се интересни дискусии за значението на билките и подправките в българската кухня, за селската храна като възможност за привличане на туристи, за традициите и мястото им в модерния свят.
Кулминацията на събитието е съборът на Деветашкото плато „Девет песни от извора“, който е  на 06.09.2011 в местността Голяма Гарваница край Горско Сливово и ще бъде съпътстван от Голямото Варене на Лютеница. В него ще се включат творци от десетте села в Деветашкото плато и гости от страната и чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.