Осветиха параклиса и гигантския кръст над Врабево

Осветиха параклиса и гигантския кръст над ВрабевоВ петък и събота Врабево събра много гости – отбелязаха 100 години на местното читалище и осветиха новопостроения параклис на връх Гяур баир заедно с гигантския кръст там. Концертът в салона на обновеното за юбилея читалище бе с участието на силните врабевенски самодейци – танцов ансамбъл „Елица“ и детската формация към него /художествен ръководител Милка Стратева, музикален – Михаил Радев от Ловеч/, детска вокална група „Врабче“ с ръководител Ценка Банкова, новият драматичен състав. Красиви фоейерверки след концерта озариха легендарния Гяур баир и светещия кръст до него.
В събота на Гяур баир се качиха десетки хора. Тук бе цялото ръководство на фармацевтичната фирма „Софарма“ начело с изпълнителния директор Огнян Донев. Ловчанският митрополит Гавриил извърши освещаването на параклиса „Свети Панталеймон“ и на 16-метровия кръст, който разпръсква надалеч своята светлина. Дядо владика подчерта, че не случайно „Софарма“, които построиха параклиса, са избрали Свети Панталеймон – той е лечител и закрилник на здравето. Кметът на Троян Минко Акимов поднесе в дар икона, врабевският кмет Радион Стратев  изрази надеждата, че светецът ще даде своята закрила на врабевени, и призова присъстващите да пазят новия храм.  Милка Стратева, председател на читалището, говори за Врабево и легендарния връх Гяур баир. „Не случайно Гяур баир се издига точно срещу Юмрукчал. Каквото е връх Ботев за България, това е Гяур баир за Врабево“, каза Стратева. „Гяур баир е символ не само на верността в любовта, но и на християнската вяра“, заяви Цветана Качерилска, секретар на читалището в селото, като разказа една от легендите за върха, изрисувана на стена в параклиса от известния художник Красимир Макраса, родом от троянското село. Светла Ковачева от името на читалището, клуб „Надежда“, Туристическото дружество и обществеността изказа персонална благодарност към Стефан Стратев, предишния кмет на селото, който е инициатор и изпълнител на проекта.
На присъстващите бяха раздадени диплянки за Врабево, финансирани от „Софарма“. Имаше музикална програма и буйно народно веселие, както умеят да го правят във Врабево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.