Подписан е договорът за Празника на сливата

Подписан е договорът за Празника на сливатаКметът Минко Акимов подписа преди дни договора за финансиране на проекта „Провеждане на иновативно културно събитие в община Троян – Български фестивал на сливата“. Парафът от страна на държавната власт е на зам.-министъра в МРРБ Лиляна Павлова.
В празника по проекта  ще има нови моменти: проблематика, свързана с опазването на околната среда при отглеждане на сливовия плод и здравословния начин на живот,  нова интерпретация  на темата  за традиционното производство на сливова ракия в Троянско – възраждане на културни традиции, ритуали от бита и поминъка на населението чрез демонстрации, представяне чрез формите на изкуството/ музика, танц, театър, карикатура и др./, организиране на еко и образователни акции сред целевите групи /деца, ученици, работещи, безработни, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, пенсионери, представители на местния бизнес и предприемачи /,съобщи Маргарита Генкова от Общината.

Ще бъдат привлечени посетители от  други общини, имащи тематични празници – Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян. От Севлиево и Кнежа и в предишни години е имало присъствие – на севлиевската тиква и царевицата от Кнежа, сега ще има разширяване на този тип присъствие. Ще бъдат поканени участници от чужбина, традиционни  производители на храни от сливи и на сливовица /Унгария, Сърбия, Босна, Херцеговина, Чехия/.
Празникът ще бъде с по-голяма продължителност, характерна за фестивал – около 2 седмици. Публиката от пасивни зрители ще бъде превърната в активни участници / изпълнители в провежданите събития.

One thought on “Подписан е договорът за Празника на сливата”

  1. ЩЕ ИМА ЛИ ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ,КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ,АКО НЕ СЕ ЛЪЖА СЕ КАЗВАШЕ “ „ПЪРВАК“ И МАТЕРИАЛИ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАСТВУВАТП КЪДЕ И КАК ДА СЕ ПРЕДОСТАВЯТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.