Празник на билките в Троянския балкан тази събота

Празник на билките в Троянския балканВ събота, 29 юни, на Айдушкото сборище над троянското село Балканец от 10 ч. ще започне 11-ият Празник на билките, планината и туризма. В програмата наред с традиционните конкурси, изненади, народно веселие, чай от билки и т.н. е участието на прабългарската школа „Бага-тур” и на певеца Володя Стоянов.
Ето още информация от представителя на организаторите/ Съвет по туризъм, Общината/ Стела Карамфилска:
„Да променим отношението към природата” е мотото на Празника на билките, планината и туризма, който се провежда над с. Балканец, Троянско, на Айдушкото сборище до пътя за Беклемето. Този празник всяка година събира стотици хора от Северна и Южна България- туристи, велотуристи, планинари, еколози, билкари, мотоделтапланеристи, ориентировачи, любители на планината, на конния спорт, приятели на Троянския край от цяла България.
Благоприятните климатични условия, в съчетание с природните дадености, са направили от района на гр. Троян привлекателно място за туризъм и отдих. Троянската община е изключително съчетание – величествени планини, реки и минерални извори. Гледката към Балкана и връх Козя Стена, която се открива от поляната на Айдушкото сборище и дъхавите билки допълнително допринасят за атмосферата на празника. Организаторите винаги са се водили от това да накарат хората да се замислят за чистотата на околната среда и отношението към природата и планината. Вече единадесет поредни години всяка последна събота от месец юни се провежда Празник на билките, планината и туризма в подножието на Троянския проход, организиран и проведен от членовете на Сдружение”Съвет по туризъм” –Троян, подпомагани от общинската администрация. Празникът е записан и в туристическия справочник за България, издаден от „Lonely Planet“, едно от най-популярните издателства за този вид литература в света, което пък от своя страна привлича много български и чуждестранни туристи, пристигащи специално за този празник сред природата. Тази година отново ще се проведе конкурс за най- дълъг и пъстър венец от билки, планински треви и цветя. Специално място в програмата ще беше отделено за популяризиране на разделното събиране на отпадъци и опазване на природата от замърсяване, за което ще има конкурс с викторина и награди.Благодарение на традиционните спонсори на празника, хората ще се веселят под звуците на гост-изпълнители.Традиционни гозби и напитки ще допълват веселото настроение.Чай от 22 билки, растящи в Троянския балкан ще ври в големите казани на поляната, където всички ще пият до насита до края на празника.
СТЕЛА КАРАМФИЛСКА – ВЛАХОВСКА
СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ – ТРОЯН

One thought on “Празник на билките в Троянския балкан тази събота”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.