Проведе се отчетното заседание на кметство Орешак за 2010 година

Преди дни в културния клуб на пенсионера в Орешак се проведе отчетното заседание на кметството. Началото на събитието бе от 18:00 часа, като на него присъстваха кметът на град Троян – г-н Акимов, председателя на общинския съвет – г-н  Ангел Балев, общински съветници, бизнесмени и граждани.
Тъй като предполагаме, че повечето от Вас – нашите читатели вероятно не сте успели да присъствате на събранието, имаме честта и задължението да Ви представим синтезирана информация от коментираните цифри, факти и проблеми от изминалите 52 седмици.
Може би е редно да започнем с хубавите неща.

Несъмнено една от най-хубавите новини за 2010 г. е спечелването на средства за ремонт на училището и детската градина. Отпуснатите пари са по европейски проект, като съответно сумите са 627 195 лв за училището и 494 762 лв. Поради предстоящата инвестиция за ремонта, законът забранява това учебно заведение да бъде закривано в следвашите осем години. Е – можем да сме спокойни че поне още известно време селото ни няма да остане без просвета. Лошото е обаче, че продължава тенденцията учениците в училището да намаляват. Това води до сливане на класове, това ни дава по-малко финансиране от бюджета и демотивира населението.
Други хубави новини от миналата година са обновяването на пенсионерския клуб в селото, асфалтирането на четири улици, развитието на националната изложба,   издигането на параклис и паметник на загиналите във войните жители на Орешак, обогатяването на библиотечният фонд, постиженията на читалищните формации, добрата грижа за четирите гробищни парка и други.
Идва ред и на проблемите на миналата година, които за съжаление остават и в тази.
Не може да не споменем на първо място състоянието на стадиона, на който са се радвали поколения орешачани. Сега той представлява разорана нива и напрактика е неизползваем. От кметството увериха, че не спират да търсят инвеститори за развитие на този обект. В момента се дискутира евентуално отриване на три броя тенис корта от троянска фирма.

Друг проблеми са недостигът на персонал по чистотата, ниската раждаемост, новите дупки основно по главната улица и други. Надяваме се и Ви призоваваме като съвестни граждани да съдействаме на управляващите и да разрешим тези проблеми.

 

4 thoughts on “Проведе се отчетното заседание на кметство Орешак за 2010 година”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.