Срам и позор!

Само десетина дни след като Светата българска православна църква канонизира и обяви за мъченици жертвите на баташкото клане и само десетина дни преди 2-ри юни, когато отдаваме почит на гениалния Хр.Ботев и хилядите български патриоти, дали живота си за освобождението на поробена България от петвековното турско робство – общински съвет Троян извърши най-срамния и опозоряващ общината ни акт, отказвайки да признае, както баташкото клане, така и пет вековният геноцид над българите в Османската империя.

И. Пеевски

Запознайте се с текста, който бе отхвърлен от Вашите „избранници” в ОбС Троян:

***

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

На ОбС ТРОЯН

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕШЕНИЕ

От инж.Илиян Иванов Пеевски, общински съветник избран с листата на ПП Атака Троян

Относно: Осъждане на геноцида над българите в Османската империя /1396 – 1913/

Мотиви: Общински съвет в гр.Троян приема за безспорна историческа истина, че през петте века османо-турско робство върху българските земи (ХІV-ХІХ век) над българския народ е извършен геноцид, който включва следните исторически престъпления: смяна на религията (ценностната система), респективно смяна на етническата принадлежност на българите; изтощаване на генофонда на българите, чрез т.нар. кръвен данък; физическо унищожаване (масови убийства) на българи.

Информацията за извършените престъпления се дава от самите извършители. Официални и лични османски документи от периода на завоеванието на Балканския полуостров, свидетелстват за поголовни кланета в превзетите градове и крепости, след което, останалите живи се продават в робство или насилствено са преселени в Мала Азия, и загубват своята етнокултурна идентичност.

Анализът на турските данъчни регистри показва, че през ХV от българските земи изчезват 2600 населени места, селското население намалява с 560 000 души, а градското – с 90 000 души. Сборът от 680 000 души представлява 43.5% от цялата българска общност, населявала Югоизточна Европа към края на ХІV век. Напълно е унищожена цялата елитарна класа и елитарната култура на българите, което нанася непоправим удар на тяхната идентичност и легитимност в Европа.

Последвалите векове на турското робство продължават да нанасят изключителни поражения върху биологичната и етнокултурна структура на българите. През цялото турско робство се провеждат принудителни, с икономическа или физическа заплаха, потурчвания на българи, индивидуални и масови, при което мнозина други загубват живота си. От 1395 до 1705 г. те са облагани с данъкът „девшурме”, според който на всеки 3, 5 или 7 години се отнема едно на всеки пет момчета от християнските семейства в империята. По този начин поколения български деца са вкарвани в турската административна и военна система, където са били потурчвани и по този начин, завинаги загубени за българския етнос. Според султанските заповеди били вземани „най-умните”, „най-красивите” и „най-добрите”, което значи, че империята изсмуква от българския етнос най-качествената част от генофонда.

Загубите на българското общество нарастват, поради масираните изселвания в земи, които не са под турска власт. Някои от изселванията са повокирани от постоянните войни на Турция срещу Австрия и Русия, както и от сръбското и гръцкото въстания за независимост през ХІХ век. Там, където изселените българи не били компактна маса, се разтворили в чуждата етническа среда и така оставали напълно загубени за българската нация. Този процес е продължение на унищожаването на българската общност в Османската империя.

Нови жертви дават българите при бунтовете и въстанията срещу турският гнет. Особено жестоко е потушено Априлското въстание през 1876 г. когато поголовното избиване на цивилното българско население на Батак (17 май) потриса, не само всички българи, но предизвика и възмущението на световната общественост.

Дори създаването на свободната българска държава не прекратява геноцида над българите от Османската империя. През Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. и след него, през Балканските войни от 1912 – 1913 от редовната турска армия и въоръженото мюсюлманско опълчение (башибозук) са избити над 150 000 българи и повече от 500 000 са прогонени от земите им в Македония, Мала Азия, Източна и Западна Тракия. Движимото и недвижимо имущество на насилствено изселените българи е унищожено или присвоено от турската власт. Престъпленията спрямо българите са осъдени от  европейски, американски и руски политици, общественици интелектуалци и обществени организации, което е надлежно документирано.

 

Р Е Ш Е Н И Е:

На основание чл. 21 , ал.1 , т.23  от ЗМСМА

Общински съвет гр. Троян обявява 17 май (денят на клането в Батак) за ден на поклонение на жертвите на геноцида над българите в Османската империя (1396 – 1913).

Троян 16.05.2011

Вносител:   …………………………..

/инж.Илиян Пеевски/

 

**

Запознайте се с имената на общинските съветници и тяхното гласуване:

Декларацията и проекта за решение бяха подкрепени от: инж.И.Пеевски, Петя Ковачева, Тончо Камачаров /и тримата избрани с листата на Атака Троян/

Декларацията и проекта за решение бяха отхвърлени /против, въздържали се или отказали да гласуват/ от:

Ангел Балев, Донка Банковска, Даниел Сираков, Дилян Енкин, Данаил Данаилов, Ангел Ангелов, Красимира Райковска, Исаи Младенов, Христо Добрев, Йордан Данков,

Мичо Генковски, Мариела Шошкова, Елена Ройнева, Красимир Гунешки, Кольо Кацаров, Росен Веселинов, Петьо Маринов, Минко Топалски, Милко Минков, Петко Пенков, Стелян Чавдаров, Илиян Тодоров, Станислав Съев, Николай Тодоров, Светослав Дочков, Марин Радевски.

Едва ли след години някой ще си спомня кой е внесъл предложението, кой е подкрепил или отхвърлил решението за поклонение пред жертвите на геноцида над българите в Османската империя. Този срамен акт на ОбС Троян и този позор ще лежат върху всички ни, върху идните поколения и върху цялата община Троян.

Няма и не може да има никакво извинение и никакво оправдание!

И. Пеевски

 

10 thoughts on “Срам и позор!”

 1. Като знам какви са тикви в този ОС, ясна е работата, най многото тикви са от Герб и Атака! И този Пеевски щял да се кандидатира за кмет от Атака. Голям срам и глупащина! И, драги редактори, ОСВОБОЖДЕНИЕ се пише с ГЛАВНА БУКВА!!!!! т.е Освобождение!!!!!

 2. хаха, значи давате copy-paste, толкова и четете за какво става въпрос, ама, айде 😛

 3. От толкова робство сме станали пасивни и сме съгласни с всичко!Чак в Гърция ни се смеят с плакат“Тихо,да не събудим българите!“Къде остана духът на българина за справедливост?!

 4. На сайта, където сте видели „новината“ за гръцкия плакат, пише: „Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността. “ 😉

 5. Кавал до кавала, бастун до бастуна в този смешен селски парламент! Начело с тлъстия и мазен задник Банчо Алев, който и две приказки не може да обели! И тези хорица с болни амбиции, искат да управляват! Circle jerking – ето това става в този парламент, както и в Народното събрание – един на друг си духат и си правят чекии!

 6. Добре де, Ник! Съгласен съм за бастуните и кавалите, че и още думички ми идват на езика! Ама какво предлагаш, като ни е дадено да избираме между едни и същи…

 7. Не става ясно по какво разбрахте че всички са еднакви. Ясно се вижда поне трима не приличат на останалите. Сигурно така си плюете за високо спортно майсторство. Като не ви харесва никой от сегашните общински съветници защо не си издигнете и изберете такива които ви харесват? Нали не сте тъпаци и неграмотници да не си знаете правата, ама май е по-лесно да пишете и да се оплаквате по форумите вместо да свършите нещо сами.

 8. „Не става ясно по какво разбрахте че всички са еднакви“ – по делата им, Кларче, по делата им (или по-скоро по липсата на такива)
  “ Ясно се вижда поне трима не приличат на останалите.“ – ако може поименно, защото нищо не се вижда от гражданите.
  “ Нали не сте тъпаци и неграмотници да не си знаете правата, ама май е по-лесно да пишете и да се оплаквате по форумите вместо да свършите нещо сами.“ – а ти каква я върши? Или си доволна от работата на ОС? Нали редовно си взимате заплатите…от мен ако зависеше, знаеш ли каква бих я свършил… бих ви измел всичките лапачи от ОС… и бих почнал от теб!

 9. ИванчоХ, ще бъдете ли така любезен да конкретизирате и да обосновете твърденията си как всички в ОбС Троян са едни и същи и по един и същи начин не работят? /Моля, давайте за пример коя да е сесия на ОбС Троян, намиращи се в архива на този сайт във „Видео галерия“/
  Конкретно по тази статия – Ще бъдете ли така любезен да споделите вашето лично решение – подкрепяте ли внесеното предложение „Общински съвет гр. Троян обявява 17 май (денят на клането в Батак) за ден на поклонение на жертвите на геноцида над българите в Османската империя (1396 – 1913).“ подкрепено само от трима общински съветника /написани поименно/ и отхвърлено от останалите 26 общински съветника /също написани поименно/
  Ако позволите, два въпроса извън контекста на тази статия:
  1. Какво е вашето мнение и гражданска реакция относно липсващите в бюджета на общината близо 1,7 млн.лв? Въпрос, който само двама общински съветника вече 5 месеца поставят на сесиите и пред обществото.
  2. Какво е вашето мнение и гражданска реакция относно огромния спад и срив в постъпленията от местен характер в бюджета на общината, който спад е около 25-30%? Как си го обяснявате този срив при положение, че многократно бяха вдигани местните данъци и такси през последните 4 години? Как си обяснявате факта, че само двама-трима общински съветника 3 години предупреждаваха, внасяха предложения да не се стигне до този финансов крах и как нито едно от многобройните им предложения не бе взето под внимание и бяха демонстративно отхвърляни от мнозинството в ОбС Троян /Герб+БСП+ДСБ+ВМРО+СДС+ДПС+НДСВ/
  /за ваше удобство – ползвайте за информация сесиите през месеците януари, февруари и март от последните 4 години/
  ИП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.