ВиК реформа или държавен шантаж спрямо една българска община?

i peevskiСтанахме свидетели на поредната „изява” на министър Л.Павлова, която обвини едва ли не в саботаж четири български области /вкл. Област Ловеч/, които все още не били „съпричастни” към водната реформа. Разбира се, министър Павлова не уточни в какво по-точно се състои тази „липса на съпричастност”. А това, че никой все още и изобщо не е наясно каква реформа ще прави правителството на ГЕРБ във ВиК сектора – това е отдавна обществена тайна. Говоренето и преднамерената загриженост за едва ли не провалът в усвояването на средства от еврофондовете – това само по себе си не е реформа. Като изхарчиха толкова много пари – къде са им реформите в съдебната система или в образованието, здравеопазването или българската армия?

Тук е редно да се добави и следното – вижте кой „организира” тази Годишна водна конференция за съдбините на водния ресурс на България? Един частен вестник го „организира” !!???? Хайде сега вижте кой, какво и какъв „кръг” стои зад този вестник, вкл кой го финансира, че да стане по-ясно написаното по-нататък!!!

 

От много години ГЕРБ се опитва да извърши една неадекватна и комунистическа на пръв поглед национализация на водния сектор в България. Тази национализация обаче засяга единствено общинските ВиК дружества. За частната и небългарска фирма „Софийска вода” – ГЕРБ не обелва и думичка да бъде национализирана, подобно на общинските.

Министър Павлова много загрижено ни обяснява, че били създадени вече 28 ВиК асоциации /по една за всяка област/ и дори били….. сключени договори между асоциациите и ВиК оператори за управление на ВиК активите. Това ще се опитам да ви го преведа – държавна ВиК асоциация сключва договори с държавен ВиК оператор. Държавата се договаря сама със себе си – на тази ли идиотщина му казват реформа…..освен ако? Освен ако целта е съвсем друга като например – подготовка за грабеж водния ресурс на България??!!

И тук възниква първият ми въпрос: Може ли министър Павлова да обясни кои и какви са тези „оператори за управление на активите” и най-вече – как така софийската асоциация може да сключи договор с частната и небългарска фирма  „Софийска вода” като оператор на софийските ВиК активи, а ловешката асоциация да не може да сключи договор с общинската българска фирма ВиК Троян за управление на активите и водния ресурс на Троян?

По думите на министър Павлова, до момента все още няма подписан договор с нито една община за реализирането на воден проект. Въпрос – община Троян с общинското си ВиК ли са виновни на останалите 24 области с „единен ВиК оператор” да цъфтят и да връзват реформиран цвят и да берат реформирани плодове?

Може ли министър Павлова да посочи друг вид ВиК оператор, който ДА НЕ Е ДЪРЖАВЕН като вид „оператор за управление на активи”? И ако не може, някой който може да обясни – защо дори в комунистическа България се допускаше друга /общинска/, различна от държавната собственост, докато при ГЕРБ – допуска се само държавна собственост. Въпрос: ГЕРБ „по-комунистическа” партия ли са от БКП?

А ако община Троян бе приватизирала общинското ВиК и днес то бе частно – как  щяхте да създадете областната асоциация с „единния оператор”?

Противоречията на министър Павлова и ГЕРБ не са едно или две. Чудя се само – кое от лъжите или противоречията са в повече.

Поредното демагогстване и манипулации за някаква поредна реформа, в случая с ВиК сектора – две на ръка. Но, не това е важното. По-важното е чие е това правителство, чия поредна поръчка изпълнява и най-важното – вече сме свидетели на един безпрецедентен натиск и о, Боже, противопоставянето на хората от една община на хората в други общини, което се извършва от висши държавни чиновници. А за такова нещо във всяка демократична държава висшия чиновник, пък бил той и министър заминава в затворът! Министър Павлова е напълно наясно какво върши и какво би я сполетяло, ако бе споменала и обвинила община Троян и общинското и ВиК в прав текст в саботаж или липсата на „съпричастност” за „реформи”. Затова тя говори и се ограничава само със заключението, че Област Ловеч не била готова и не била „съпричастна с водната реформа”, но думичка не обелва, в какво се състои тази липса на „съпричастност”, която на практика и всъщност е……е наличието на общинското ВиК Троян.

Мислите ли, че ако имаше и едно „зрънце” законова възможност да бъде одържавено троянското ВиК – това правителство на ГЕРБ щеше да се церемони и една секунда с Троян и общинското му ВиК? Да, ама няма! Нямаше когато през 2007-ма станахме член на ЕС, а днес е пълен абсурд да има подобни тоталитарни закони, които да позволяват в една европейска да се вършат подобни антидемократични дивотии.

Ето защо правителството на ГЕРБ си позволява и преминава към най-отвратителния ШАНТАЖ – с икономически машинации, откровени лъжи и манипулации и най-противното – с противопоставяне и буквално с насъскване на населението в една област едни срещу други за да изпълни НЕбългарската поръчка за подготовката за ГРАБЕЖА на водния сектор на България. Ето защо частната френската компания, която е пълен монополист и изтръсква джобовете на софиянци не е обект на натиск от правителството на ГЕРБ, а се притискат единствено общинските дружества да бъдат одържавени, а в последствие всичките тези „единни оператори” по области да бъдат ”приватизирани” на безценица и харизани на поредните чужди компании под благосклонния поглед и с пряко участие на най-големия световен крадец на водни ресурси в света – т.нар. Световна банка! А това, ако още не сте го разбрали – заслужавате и въздуха да си плащате на тези високопоставени световни бандити.

Някой ще каже – че какво им пречи да „приватизират” водата в област Ловеч без общинската ВиК Троян? Пречи им и още как! Това би било удар срещу бъдещия частен монополист и би застрашило и ограничило възможностите му да вдига цената на водата както и когато си иска. Не виждате ли какво става с енергетиката, която харизахме на чужди държавни и частни фирми? Вие представяте ли си в цяла област Ловеч без Троян водата да струва 8 лева на кубик, а в Троян да е 1,30 лв/куб.м.? Нещо повече – дори и сега държавната ВиК Ловеч не би могла да даде никакво разумно обяснение защо в Ловеч водата е над два пъти по-скъпа от тази в Троян, като водата е една и съща и на двете места пристига по гравитачен път? И нещо повече – ако го нямаше ВиК Троян, в Ловеч водата отдавна щеше да е над 3 и да гони 4 лева кубика.

Българските продажни правителства от много години дават стотици милиони на Световната банка да ни поучава и да ни напътства как да управляваме водния си ресурс, както и на каква цена да бъде продаване на населението. Според последните и заплатени с много милиони от правителството на ГЕРБ съвети на СБ – поносимата цена на водата била над 8 лева за София и до колкото си спомням – близо 5 лева за област Ловеч.

Така че, уважаеми жители на област Ловеч – добре би било да не се връзвате на ШАНТАЖА, който ви провежда министър Павлова и правителството на ГЕРБ и да застанете и да подкрепите Троян и неговото общинско ВиК. Падне ли Троян – нищо вече не може да спре днешния държавен монополист и бъдещия небългарски монополист да ви вдига цената на водата както и колкото му е угодно.

Тези антибългарски бандити разчитат единствено на вашата инертност, безхаберие и плачевната липса на единомислие и общи дейсвия на българите в защита на общите ни български интереси. Тези бандити от това се хранят и с това успяха да ограбят и нас и държавата ни през последните две-три десетилетия.

Наред е водата ни. И нея ли ще загубим и харижем на господарите на поредното антибългарско правителство?

*

Какво става обаче и защо мълчи Троян? Троянските политици и управленци да не си въобразяват, че ако си траят и се снишат по живковски – злото ще ги отмине, а правителството на ГЕРБ ще преустанови шантажа срещу населението на общината и войната, която е обявил на Троян да му открадне водата, която Господ ни е дал да ползваме като живи същества на тази Земя??

Чия е тази вода? Да не би да е на ГЕРБ? Да не би да е на някои еврочиновници? Да не би да е собственост на Световната Банка? Да не би да е на някаква идиотска чиновническа областна водна асоциация, която били кръстили „единен воден оператор”?

А ВиК мрежата чия е? Не е ли градена и изградена от нас и нашите предци  с нашите пари през последните десетки и стотици години? А държавата с чии пари е строила ВиК мрежата на Троян – с гръцки?, с американски?, с европейски?, със занзибарски? С какви, че да има претенциите някакво правителство, което утре ще бъде изринато, да се изживява като някакъв господар и да извършва одържавяване с някакви просташки финансови номера, шантажирайки населението на цяла една област? И за какви малко над два млрд лева и то за цяла България изобщо ми говори и оплаква министър Павлова, като това са буквално някакви жълти стотинки спрямо стойността на изградената и ежегодно реиновирвана ВиК мрежа само в Област Ловеч.

 

Защо мълчат обаче в Троян?

Къде са партиите и общинските съветници в Троян да застанат пред населението и да обяснят позиците и възгледите си по въпросът?

Къде са „гражданските” организации на Михайлова – кварталните съвети, икономическата, младежката и туристическата „граждански” съвети и организации? Къде са другите неправителствени организации в Троян – на занаятчии, художници, спортни организации и т.н.?

Къде сте? Сега сте нужни да застанете всички заедно зад кмета Михайлова, защото битката е неравностойна и един кмет сам по себе си не може и нама как да се справи с едно кое да е продажно и слугинско на чужди господари антибългарско правителство, на каквито се нагледахме последните 45+27 години.

Толкова ли няма и не се намери троянска организация, която да сезира Европейския парламент, комисарите в ЕК и европейския омбудсман за този просташки и безумен натиск и шантаж от старана на правителството на ГЕРБ спрямо жителите на община Троян? И да поискаме  да ни се предостави информацията в която според твърденията на ГЕРБ – ЕС бил поставял подобни условия за тотално одържавяване на общинските ВиК дружества, за да може да ползваме еврофондове? И изобщо има ли подобни изисквания от ЕС или пак ни пробутват лъжи и измами, подобни на тази, с която уж ЕС е искал затварянето на 4-те блока на АЕЦ Козлодуй.

Аз твърдя, че такива условия от ЕС няма и че това са поредните лъжи и измами от правителството на ГЕРБ за ликвидиране на националния воден ресурс на България и харизването му на придворните катили и бандити на Световната банка, която банка е крадец номер едно в сета на държавни водни ресурси.

Днес всички жители на община Троян сме изправени пред един голям проблем и имаме една обща цел и задача – да си спасим водата и да не допуснем да ни залъгват с някакви измислени реформи, чиято единствена цел е появата на чужд монополист, който да ни съдира кожите с баснословни цени на ВиК услугите.

Законът и Правото са на наша страна! Ако това все още има някаква стойност в /уж/ европейска България, която на практика е превърната в една мутро-комунистическа държавица, управлявана от колониална администрация и продажни политици.

 

Инж.И.Пеевски

27.05.2016

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.