Без промяна в таксата за битови отпадъци в Троян

Без промяна в таксата за битови отпадъци в ТроянОбщинските съветници приеха предложението на кмета Минко Акимов за промени по компонентите, свързани с таксата за битови отпадъци. Измененията обхващат облагаемата основа, сроковете за внасяне на таксата и разпределянето на общия промил на таксата по компоненти, съгласно одобрената план-сметка. Като цяло обаче ТБО остава както досега. Променя се промилът, с който се облагат отделните компоненти, формиращи ТБО за жилищни имоти на граждани и предприятия. За населените места извън град Троян се променя промила за събиране на битови отпадъци на 2промила, за изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депата за битови отпадъци на 0,4 промила и за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете – на 1,4промила. Общият промил за определяне на ТБО за населените места извън град Троян остава 3,8 промила. За град Троян отделните компоненти, формиращи ТБО, също се променят: промила за събиране на битови отпадъци на 0,8 промила, за изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депата за битови отпадъци на 0,2 промила и за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете – на 0,5 промила. Общият промил за определяне на ТБО за град Троян остава 1,5 промила.
За нежилищни имоти на предприятия таксата се променя – има намаление на 16,5 промила. Разпределението на промилите за отделните компоненти тук е: промила за събиране на битови отпадъци на 9,1, за изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депата за битови отпадъци на 1,5 промила и за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете – на 5,9 промила.
Таксата ще се плаща на две равни вноски тогава, когато и данък „Недвижими имоти“, за да е по-удобно за гражданите. Това е от първи март до 30 юни и до 30 октомври. 5% отстъпка ще имат тези, които платят цялата такса от 1 март до 30 април.
От администрацията констатират, че през годините поетапно намалява плащането на тази такса, която е доста важно перо в общинския бюджет. В последно време се наблюдавала и тенденцията големите длъжници да заявяват ползването на съд за битови отпадъци вместо начисляване на промила върху отчетна стойност, като не си изплащат и задълженията за минал период от време. Увеличеният брой задължения за ТБО е увеличил съответно и броя на издадените Актове за установяване на задължение за ТБО. Това пък от своя страна ангажирало огромен административен капацитет за работата по проблема. Затова – и да се постигне по-голяма събираемост,- физически и юридически лица, които имат задължения за ТБО за предходните години,  ще са по общия ред и няма да ползват облекчените условия на чл.19 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян.

One thought on “Без промяна в таксата за битови отпадъци в Троян”

  1. Ilian MInkov i firmata mu v Smirnenski za6to si ishvarlja bokluka v konteinerite na bloka za6to ne pla6ta za konteiner na firmata si?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.