Община Троян финализира изпълнението на двата проекта

Община Троян финализира изпълнението на двата проекта Община Троян ще кандидатства през 2011 г. за ремонт на ВиК -мрежата в града. ОП „Околна среда“ засега отлага  финансирането на проекти за населени места като Орешак, стана ясно на пресконференция миналата седмица.
Целта на проектите бе да бъдат подготвени качествени пълни инвестиционни предложения за изграждане и модернизация на канализационната система за отпадъчни води и, където е необходимо, за водоснабдителната система на общинския център и най-голямото село в Троянско.С тези проекти впоследствие ще се кандидатства за финансиране на  инвестицията. Общата стойност на двата проекта е 4 967 400 лв.
За изпълнители бяха избрани ГД „Аква БГ Троян“ и „Аква БГ Орешак“ – София, „Комплект консулт“ ООД- София и „Арт Студио БМ“ ЕООД – Троян.
Община Троян получи покана през 2011 г. да подаде проектно предложение по Оперативна програма „Околна среда“ за реализиране на проектираната инвестиция. Подготвят се необходимите документи. Очакваната стойност на този проект ще бъде около 37 млн.лева, съобщи заместник -кметът Недка Топалова. Предвидена е подмяна на етернитовите тръби,  ремонт на съществуващите колектори и изграждане на нови по поречието на река Черни Осъм, което да осигури присъединяването към канализационната система на още жители на Троян. Към момента тя обхваща около 75% от населението на града, а след реализацияна на проекта ще бъде 92%, обясни инж.Трайчо Николов, управител на Гражданско дружество „Аква БГ Троян“. Така Община Троян ще се доближи до изпълнението на евродиректива, според която към 2014 г. всички населени места с екв.жители над 10 000 души трябва да са присъединени на 100% към канализацията.
Ако проектът се осъществи, Троян ще разполага с нови 21 км канализационна мрежа и 9 км водопровод по трасета на канализацията.
Към момента Оперативната програма се концентрира върху мерките по отвеждане на събраното в канализацията водно количество и включване на нови консуматори. Г-жа Топалова обяви, че е пред приключване строителството на пречиствателната станция за биологично пречистване на отпадъчните води на града, която има капацитета да поеме за пречистване цялото отпадъчно водно количество.
„По отношение на Орешак можем да кажем, че също разполагаме със завършен работещ проект за водния цикъл на селото, но засега не можем да кандидатстваме за неговото реализиране“, каза троянският кмет Минко Акимов. Когато през 2008 г. кандидатствахме по Оперативната програма, имахме уверение, че от нея ще могат да се възползват и населени места с население 2000 жители.Но тъй като много селища с над 10 000 жители нямат пречиствателни станции, парите ще се насочат натам на този етап.
Да се надяваме,  че такава процедура ще бъде отворена през 2012 година, каза г-н Акимов. / изготвено по предоставено прессъобщение от ангажираната за популяризиране PR Agency Expert Business Group/

7 thoughts on “Община Троян финализира изпълнението на двата проекта”

  1. Не вярвам гл.редактор на Троян21 да е грабнал лопатата и благодарение на това тези проекти да са финализирани. Или може би е доспонсорирал тези проекти?

  2. Според мен авторът на първия коментар иска да каже, че понеже екипът на Троян 21 миналата година пратил исканията на троянци на Дядо Коледа, проектите са финализирани ;D

  3. Благодарение на Поцелуйко, река Осъм продължава да тече от горе надолу.
    Колкото до европроектите – провалът е на лице и за това не е виновна само администрацията.

  4. Интересно ми е Т21 какво са си пожелали за тази година?
    А Троянски новини какво написаха и емайлираха на белобрадото старче?

  5. Т21 сигурно са си пожелали да имат по страниците си още по-трайно присъствие на бившата троянска комунистическа номенклатура. А на мястото на паметника и с цел естетизиране на площадното пространство – да се вдигне паметник на посткомунистическия певец Поцелуйко … паметник нерукотворний…. и совсем без х.я

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.