Троян търси европейско финансиране за подобряване на градската среда

Проектно предложение „Интегриран проект за подобряване на градската среда на Троян“ е внесла в Министерството на регионалното развитие и благоустройството община Троян, информираха от пресцентъра на институцията. Предложението е по ОП „Регионално развитие“, операция 1.4: „Подобряване на физическата среда и превенция на риска“, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

С изпълнението на заложените по проекта дейности чувствително ще се подобрят условията за живот в два жилищни комплекса – „Лъгът“ и „Младост“. С цел преодоляване недостига на зелени площи и места за отдих, както и неравномерното им разпределение на територията на града, се предвижда оформянето на нови детски и зелени площи.

В предложението е записано, че с рехабилитацията на улиците ще се облекчи цялостният трафик в Троян. При разработването на проектното предложение са отчетени нуждите и потребностите на хората в неравностойно положение. Ще бъдат монтирани съоръжения на детските площадки, предназначени за деца с увреждания, допълнително ще се понижат бордюрите при входове на сгради, пешеходни пътеки и в края на тротоарите. По този начин ще се улесни преминаването на инвалидни колички по улиците.

Общият размер на проекта е 4 958 306 лв. Местната администрация е спечелила и идеен проект „Развитие на туристически атракции в община Троян“ на обща стойност 1 480 000 лева с обекта „Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак“.

Предстои общината да кандидатства с цялостно проектно предложение за получаване на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.“.

Ваня КЮРЧЕВА

8 thoughts on “Троян търси европейско финансиране за подобряване на градската среда

 1. Всичко това изглежда много губаво като го четеш. Обаче дали ще стане ?
  Чесно да си призная, аз не вярвам че тези средства по спечелените програми ще се реализират. По-скоро пак ще напълнят нечий джоб, а ние – обикновените овчици ще продължаваме да си клопаме по дупките, псувайки наум.
  Пък за зелените площи – какво….те тези дето ги има сега, скоро требе да Ви ги снимам и тях да видите в какво състояние са…в централния парк на града една чиста пейка не можеш да намериш, всичките са остъпани и оплюти от теийнейджърчета-наркомани дето там си правят сбирките вечер по тъмното. И понеже требе да са различни, сяда се на пейката на облеглката, а краката са на дъските за сядане, както мама ги е учила. Преди всичко е културата и възспитанието…
  Абе, ха дано ама надали 🙂

 2. Защо първо не се измисли как да се опазят тези площи,защото какъв е смисъла да се прави днес нещо и утре да го няма!? На мен ми е крайно неприятно като видя изпочупени люлки и пейки…не е само до култура, трябва да има и закони,но нали в цялата държава няма…И още нещо: Проверете колко струва една люлка с пързалка в някой онлайн магазин и си изчислете колко струва една площадка…

 3. И в Троят нещата не стоят по-различно от където и да било в нашата държава!И не толкова че няма да се направят тези площадки…жалкото е че няма да се стопанисват и пазят!Много е вярно това което казва Темплар-днешната младеж си няма и понятие от на-елементарна култура.И все пак да се надяваме да се използват тези пари по най-добрият за града ви начин.

 4. Чесно да ти кажа Пепи, люлките са от 4 000 лв до 25 000 лв за комплексна площадка, така че съвсем не са толкова скъпи на общината. Наскоро гледах подобен каталог, така че съм сигурен за цените.
  Въпроса не е в това. Въпроса е, че и самолет да ни купят от общината, ние я с камъни ще го счупим, я ще го нарисуват с фекалии.
  Така че, докато не се научим да възприемаме обществената собственост като лична и да я пазим, няма полза нито от нови площадки, нито от каквото и да било друго.

 5. Пепи, заповядай в с.Калейца за да видиш вече осъществения ни проект, който е доста по-евтин.За него благодарим на спонсора ни Владо Младенов, на Община Троян както и на родителите, които бяха много активни.Благодарение на това децата ни се радват от есента на 2009 на една прекрасна детска площадка.

 6. Пари има и винаги ще има, работата е там, че някой/и лапа/т прекалено много! Нека си лапа, но да е по-малко, а то от лакомия- давай всичко да погълнем! Т.че да не ги говорят тези глупости, че няма пари за подобряване на градската среда или за сменяне на водопроводите в града и салата! А, и още нещо- още колко ГОДИНКИ тези гнусни селски дупки в началото на града откъм Ловеч ще стоят незапълнени??!?!?!?!?

 7. Яан, тези дупки са станали емблематични за Троян, те за това и само са е правят, че ги запълват. Дали пък местната управа не е решила да ги остави като атракция за туристите и почиващите които никога няма да дойдат тук?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.