Дърводобивниците се вричат да поправят щети

Дърводобивниците се вричат да поправят щетиУправителите на дърводобивни фирми, действащи на територията на Дълбок дол – Дико Йорданов, Цветан Петров, Цанко Стаевски и Матей Матев, са обещали да възстановят щетите по общинските пътища, нанесени от техните камиони. Това е станало на среща с кмета на общината Минко Акимов, предизвикана от жалба на кметството в троянското село и от недоволството на хората. Срещата не е първа по такъв повод и цели да се намери разрешение на проблема, който от години е поставян по селата на кметските отчетни събрания.
Кметът на Дълбок дол Дамян Дамянов изразява опасения, че ако не бъдат предприети навременни мерки, с настъпването на сезона за активна селскостопанска работа този проблем ще се задълбочава, тъй като дълбоките коловози, оставени от тежките камиони, пречат на движението на хората.
Според Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Троян фирмите трябва задължително да имат издадено разрешение за превоз на добита дървесина по селскостопански пътища – общинска собственост. Разрешителното се издава от кмета на Община Троян след внесен депозит за възстановяване на щети в размер 1 лв./тон за км. Този депозит при установени щети се задържа и се използва за възстановяване на увредените пътища, припомня Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в община Троян.
Специална комисия в Дълбок дол е установила, че участъци от използвания за превоз път са увредени и имат ясно изразени коловози. Същевременно за територията на Дълбок дол т.г. няма издадени разрешения за превоз на добита дървесина.  А  кметовете и кметските наместници трябва да изпълняват задълженията си при констатирани нарушения на Наредбата и да съставят Акт за установяване на административно нарушение по реда на чл.60 от нея.
Собствениците на дърводобивните фирми в държавни горски територии казали, че макар да няма издадено разрешение, когато е установено  увреждане на използвания селскостопански път, нанесените щети ще бъдат възстановени от фирмата, която е използвала пътя за превоз. В конкретния случай пътят ще бъде ремонтиран след приключване на дърводобива.
По предложение на кмета  Акимов в администрацията ще бъде обсъдена необходимостта от промяна в Наредба 1 за разрешителните за превоз на добита дървесина, което е свързано с промените в новия Закон за горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.