Големите магазинни вериги не се интересуват от Троян

Големите магазинни вериги не се интересуват от ТроянГордиевият възел на съмненията ще го бъде ли някой ден и кога хипермаркет най-после и в Троян или пък коя точно верига ще захрани мечтите на изтерзаните жители, преди седмица успя да разсече не някой друг, а журналист – главният редактор на в.“Троян21″ Генадий Маринов. Той публикува свое писмо до централите в България на „Пени маркет“, „Лидл“, „Билла“, „Кауфланд“ и „Плюс“. Въпросите, с които журналистът се е обърнал към ръководствата на въпросните търговски вериги, са два – дали имат интерес да изградят свой търговски обект в Троян и какви са причините досега градът да е останал извън обсега на техния инвеститорски интерес. В изложението си Генадий Маринов се позовава и на силния интерес на гражданите и желанието им да имат хипермаркет – показано недвусмислено в две анкети в два сайта неотдавна. Отбелязва също така, че редовно щекотливият въпрос се задава на местното общинско ръководство и че то посочва като основна причина липсата на подходящ терен. Журналистът стига и до по-далеч, напомняйки, че в по-малки от Троян градчета, с население с по-ниска покупателна способност, вече има големи магазини. Отговорите са недвусмислени – от „Кауфланд“ заявяват, че нямат планове за Троян, от „Плюс“ – че са собственост на „Лидл“ и те ще решават, но нямат нищо конкретно. Известна надежда оптимистът би могъл да види в липсата на отказ у „Билла“ и „Пени маркет“, от чиито български централи са отговорили, че няма подходящ терен, който да отговори на всички техни изисквания като разположение и големина. Така хипермаркетът, за който троянци мечтаят от доста време, си остава засега мечта, а по-предприемчивите ще продължат да пазаруват с големите кошници в Ловеч и Севлиево до степен да правят напълно вярно оплакването, че идеш ли в тези съседни градове – троянци виждаш. Естествено – в хипермаркетите.

31 thoughts on “Големите магазинни вериги не се интересуват от Троян”

 1. Щом тоа фантазьор Генадий го е написал, имаме всички основания да не му вярваме ! 🙂

 2. Явно хората заслепени от желанието си и в нашия град да има хипермаркет не осъзнават какво в действителност би причинило отварянето на магазин с такива размери. Имайки се в предвид колко опустя градът и колко хората нямат пари един такъв магазин не само че няма да подобри положението в града, но и ще го влоши. Ако някой верига влезе в града икономиката ще замре още повече. Влизането и в Троян ще принуди малки частни фирми (хранителни магазини, борси, складове) да фалират. Хората не се замислят какво би причинило това на града. Масовото схващане, че магазините в Троян продават през големи проценти и затова в града сравнение с много други градове е много много по- скъпо, е грешно. В Троян има 4-5 склада, който зареждат целия град и като толкова малко си позволяват да продават стоките на високи цени. Вместо хората да недоволстват и да пращат на ляво и на дясно писма защо не се отваря верига в Троян нека се обединят и се опитат да убедят кмета, че е време да се направи нещо, че е време да се наложат някаква правила и да се забрани по някакъв законен начин това злоупотребяване с факта, че сме малък град. Това трябва да направят хората, за да може да се развива икономиката и да се подпомага икономиката на града, а не да влизат вериги в града и троянци да си дават парите на тези „перачи на пари“, защото точно това са тези фирми, а магазините в града да затворят и много хора да останат на улицата.

 3. Ще съм щастлив да видя хипермркет тук.За да видят хора като горните вежливо обслужване и ниски цени.Не е вярно че ще затворят малките магазини.Просто ще се наложи да си намалят цените.От това печелят всички.Не може обувки на Tendenz тук да са 75лв.а в Плевен 25лв.Или ботушите на главната(повечето китайки)да са с цени за по 3-4 чифта.Наемите високи – напускаш и търсиш вариант.Икономика без хора не става.В Троян хората се разпиляха по горните причини + липса на работа.Всичко е свързано.Едно без друго не може.Троянци дерзайте – до края на мандата на сегашния кмет нищо, ама нищо няма да се промени или случи.
  p.s – ще отскоча до Севлиево да видя дали Лидъл отвори до Кауфланд

 4. ТРОЯНСКА ОБЩИНА НЕ СЕ ИСКА ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИННИ ВЕРИГИ – питайте ги защо и кой им плаща 😉

 5. До Петър: Да цените ще бъдат ниски в хипермаркетите, докато дребният бизнес бъде унищожен. Когато се изчерпят заложените милиони загуба на фирма Лидл(за Ловешкия Лидл са заложени 100милиона загуби за 3години) цените ще скочат и тогава хората ще се молят малките магазинчета да се върнат, но вече ще е късно. Що се отнася до качеството на продуктите на големите вериги, никой не знае какво е, защото българските власти нямат право да ги проверяват. Ако някой не вярва на това може да се допита до всеки проверяващ, който ще му каже, че във вериги като Метро, Лидл, Кауфланд и т.н. нямат право на проверка примерно „Защита на потребителя“. Аз разговарях с такъв проверяващ и на въпроса ми защо това е така, той ми отговори: „Защото веригите не работят с физически лица, а с фирми“. Това не е вярно, защото дъщеря ми примерно не е фирма, а физическо лице, а има карта и пазарува в Метро. Но това е бъларската държава. Това си е просто един начин да заобиколят закона. И пак стигаме до извода, че големият си е голям и никой не може да го „докосне“.

 6. Щели да загинат малките???
  Че те са загинали! Добре че данъчните не са им направили ревизия. Интересно ще бъде в един малък магазин за хранителни стоки – какви са складовите му наличности. Интересно дали издадените косви бележки ще съотвестват на закупените стоки по фактури и дали не се трупат складови наличности до небесата с цел спестяване на ДДС и не плащане на данък печалба. Добре че данъчните не им се занимава! Интересно дали тези ЕТ-та са декларирали доходи съответстващи на жизнения стандарт на собствениците им…
  А КОГАТО ВЕРИГИТЕ вдигнат цените след 3 години – малките да се върнат с ниски цени… В пазарната икономика няма празно място! ТРОЯН е един от най-скъпите градове в България! Щом имате пари пазарувайте скъпо. Не защитавам веригите искам да пазарувам на нормални цени! В Троян нищо ново не се допуска! То бива еснафлък ама чак толкова. Кофтито е че пазара е като водата. Строите бент, строите – водата се трупа, събира и като пробие бента става ужас. Така че адаптирайте се към новото. Нямя как. Иначе новото ще ви залее…
  А относно българската държава – тя е изключително толерантна към дребните магазини защото на 90% те крият обороти и имат невероятни и измислени и натрупани през времето складови наличности! Да стискат палци да не им цъфнат данъчните…

 7. Въобще не е вярно, че Комисията за защита на потребителите няма право да прави проверки в големите вериги, още по-малко пък българските власти. Всеки сигнал от физическо лице до Комисията по защита на потребителя трябва да бъде разгледан и да бъде извършена проверка на място според чл. 192 а от Закона за защита на потребителите. Ако клиентът е фирма, се завежда дело в съда.
  Колкото до мрачните прогнози, че цените в Лидл ще скочат след три години, защото са заложени 100 млн загуби, откъде е тази информация?

 8. Хубави неща казваш, Марина…но и явно не знаеш какво е да се чудиш как да ти стигнат парите,така че децата ти да не стоят гладни…Всичко се определя от парите в джоба ти, едно е да имаш за деня 2 лв, друго е 20…

 9. А,забравих нещо много важно…В тия малки магазини, не стига че цените са много високи, ами и данаци не плащат като хората, колко пъти дават касови бележки…така се укриват данъци,и парите в джобчето…и после не ни трябвал такав магазин…ами как ще ни трябва, нали няма да могат да ни лайат колкото си искат….

 10. Ей, писна ми от психари! Защо все търсите конспирация, а? Някой плащал на кмета?!

  А, Вие как мислите, ако градът имаше толкова големи покупвателни способности, дали големите вериги биха предпочели милиони печалби или някакви суми, който разбира се са далеч от вероятните печалби?

  Смешно е да се говори, защо няма. Ами огледайте драги „здрители“, то няма друг толкова „умрял“ град. Само част от заведенията са ни пълни, а по центъра и търговската улица е паднала бомба!!!

 11. Лидъл е верига за малки градове! Лимитът е над 20 000 човека.
  Троян е от този порядък. Просто като му дойде времето… ще се появи…

 12. Щом нямаме покупателна способност, как така всички гаражни магазини действат?
  И кой е този определящ правото на хората да пазаруват свободно?
  В град като Омуртаг може да има Кауфланд,нищо че почти никой не влиза в него, а в Троян не може?
  Троянци ходят да пазаруват по други градове, и това не се брои за покупателна спосособност , така ли?

 13. Ето още един „поглед“ и повод за размисъл защо няма и няма да има скоро магазин от голяма търговска верига в Троян.
  *
  Приходи 2010 – 18 605 285 лв

  Разходи 2010
  •Заплати, хонорари и осигуровки – 7 200 000 лв /38,7%/
  •Издръжка /храна, командировки,
  вода, горива, ел.енергия, книги,
  облекло и т.н./ – 5 200 000 лв /28,0%/
  •Излишък /от неизразходвани средства/- 3 500 000 лв /18,8%/
  •За всичко останало
  касаещо населението – 2 700 000 лв /14,5%/
  *
  Ако в Троян нямаше информационно затъмнение години наред, едва ли щеше да се стигне до днешния крах и упадък на Троян.
  Вчера общинската администрация и мнозинството в ОбС не успяха или не пожелаха да обяснят къде им се губят близо 1 милион лева в бюджета за 2011 г. от излишъка от 2010 г .
  За всяка нормална община със свободни медии и журналисти това би било топ-новина. Не и за троянските журналисти. Уважаемата журналистка Лалева очевидно чака ценни указания от общината какво да пише и по тази причина ни занимава /експресно/ с някакво тлв. предаване и какво мислел М.Димитров за броя на учебниците.
  *
  Мислите ли, че маркетинговите отдели на търговските вериги не са запознати какво става и на къде отива Троян?

 14. От тук коментиралите си залагам заплатата, че никой няма, не управялва или не работи в магазин в Троян.
  Като казвате, че са по-евтини цените в големите магазини и ходите до не знам къде си, за да си купите евтинко първо слагате ли в сметката горивото до там и загубеното време, за да видите, че ако изобщо пазарувате по-евтино в крайна сметка плащате повече?

  Аз съм сравнявал цени в Метро примерно за бебешки пюрета и памперси, на малкото пазарче цените са по-ниски и не е нужно да купиш 3 бройки от един вид.
  Памперси цените тук са същите.
  Една минерална вода реших да сравня, факт в метро беше по-евтина.

  Сравнявал съм стоки в Практикер с Лиа- магазина за ламиниран паркет една лайсна в Лиа ме одраха 15 лв. и попаднах на нея в Практикер 37 лв. тази от Лиа ми се стори без пари.

  В Троян в вдин магазин тип 1001 стоки купих едно нещо като бенгалски огън със свечщи върти се пее прави чудеса 🙂 та то струваше 1.50 лв. във великото Метро 13 лв. даже ходиш пак до магазина да проверя наистина ли съм дал 1.50.

  А някой от вас знае ли колко печелят магазините от продажба на цигари и хляб, основното нещо, което се купува?

  Говорете за конкретни цени преди да казвате, че в Троян било по-евтино.

  Магазините били криели оборот, да ви информирам, че го крият защото нямат избор, защото складовете не дават фактури, не говоря за складовете в Троян, а няма как да продадеш нещо с касова бележка, което не си купил официално.

 15. Господин Магазинер,
  От мъничак ли си приказвате глупости, или сте взимали уроци за това?
  Кой иска МЕТРО в Троян?! Защо да сравняваме цените си с техните?
  Да! Начислявал съм си12те лева за гориво до Ловеч и обратно и пак ми е доста по-евтоно. С около 10%. А да не говорим за качеството на храната, която си купуваме. Всичките санитарни инспекции са съсредоточени към големите магазини. В тези малко квартални „магазинчета“ пълни с мишки и паяжини, ходят местните „инспектори“, за да си напълнят торбите, че и багажниците…… Не преувеличавам грам! Говоря само това, което съм видял с очите си. Видял съм също как в местно магазинче, а съм убеден, че не е само в едно, стари и лепнещи колбаси се мият със сапунена вода и после пак на витрината по-свежи от всякога! Правил съм забележка ЛИЧНО в кварталния магазин за мляко с изтекъл вече срок на годност преди седмица и ме убедиха, че сега ще го махнат, а на следващия ден то си беше пак там….. Може пък някой пенсионер без очила да не види датата и да си го купи….. За това съм ЗА затварянето на кварталните бакалии!

 16. Да допълня Колев, че аз пък видях мравуняк на рафта с кифлите и козунаците в един от не толкова малките троянски магазини!
  За миенето на колбасите всички знаем.
  И като ще говорим за конкретни цени, в Кауфланд например има стоки с 50 % по-евтини от троянските – същата кутия вино, която тук купувам за 15, 90 лв., там на промоция е 8 лв., а когато не е на промоция – 12 лв.!

 17. От дълго време ме вълнуват високите цени на хранителните продукти в Троян и по-специално цената на хляба. Е ли възможно един хляб Добруджа от 650 гр. в Троян да струва един лев, а същият този хляб на 90 км от Троян (а и в околните на Троян села) да струва 0.60 лв.
  Къде е логиката за по-евтините цени в Троян, питам госпожата която пише по-горе, че цените в Троян са ниски.
  И докога ще продължава това?

 18. @ Теодора Цанова
  Този въпрос го задайте на шефовете на „Хлебопроизводство и сладкарство“. След като те продават хляба на търговците за 0.90 лв., на колко искате да го продават самите търговци?

 19. Навярно “Хлебопроизводство и сладкарство” е единствено в България и ще го питаме? Ловеч как е, Севлиево, а отатък Беклемето?Радиус около 60 – 70 км е нормално.

 20. Е?? Кварталното магазинче да иде до Севлиево за да зареди с хляб или?? Какво точно предлагаш? Или всяка заран да минава Беклемето за пресен хляб?? Разбирам, да идват от другите хлебозаводи и да дават хляба на 0.50ст. пък тогава може и да поевтинее, ама нямаа… 🙁

 21. До: Председателя на ОбС Троян

  ПИТАНЕ
  От жители на община Троян, чрез инж. Илиян Пеевски -общински съветник,
  избран от жителите на община Троян, чрез листата на партия Атака

  На основание: Чл.87 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет гр.Троян
  Относно : Цената на хляба на територията на Община Троян.

  Уважаеми г-н Кмете,
  Десетки жители от община Троян изразиха и продължават да изразяват негодуванието си от високата цена на хляба, продаван на територията на Община Троян. В сравнние с общините Плевен, Ловеч и Севлиево, където цената за един хляб тип „Добруджа” от 650 грама варира около 55 или 65 стотинки – видно е, че цената в община Троян за същия хляб от 1, 10 лв е близо два пъти по-висока.
  Драстичното повишаване на безработицата през последните месеци в община Троян и съпътстващото я обедняване на населението още повече нагнетява обстановката от факта, че в Троян се продава хляб на една от най-високите цени в Република България.
  Във връзка с горното питам:
  1.Има ли свободен пазар на хляб на територията на община Троян, нещо различно от „силовия” или „феодален” пазар?
  2.Какви мерки възнамерява да предприеме общинската администрация с високата цена на хляба на територията на Община Троян.

  Троян; 20.10.2009
  ………………………….
  / инж.И.Пеевски/

  *
  Отговорът на тогавашния кмет и допълнителните въпроси можете да проследите от видеоматериала за сесията от м. ноември 2009-та година.
  Понеже в официалния протокол от сесията няма отговора на кмета Акимов, ще ви дам само моето заключение по неговия отговор:
  Т О Ч К А Ш Е С Т Н А Д Е С Е Т А
  Питане от инж.Илиян Пеевски, относно цената на хляба на територията на Община Троян. (Питането от общинския съветник и отговора от кмета на общината са приложени към протокола)

  Инж.Илиян Пеевски: Аз съм доволен и не съм доволен разбира се от отговора, който г-н кмета ни представи тук. Срещи и разговори при такъв казус се правят с ултимативен характер от страна на едно административно ръководство. Това, че общината не можела да влияе – извинявайте, това са балоните които надуваха едни измислени демократи в началото на 90-те и още по-зле в началото на 2000-та година. За лошия стопанин държавата и че тя не можела с нищо да влияе на пазара. Точно обратното при демокрацията. Общините и държавата имат регулативен характер. Имат и съответните органи и всеки ден четем в България и извън нея за едни солени глоби за т.н. картелни споразумения за тези далавери, които въртят определени производители. Не съм съгласен, че хляба е близък… напротив хляба тук е минимум с 30 – 40% по – висока цена. Не искам да дам пример с хлебната война която се води в Търново и хляба е паднал на 35-40 ст. Няма да ви дам примери с Ловеч, където хляба е 44 ст. В Пени маркет хляба добруджа се кара на 44 ст. Тук е 1,05 лв. Отидете, ето го Ловеч къде е и вижте. Има начин една община да се намеси. Троян е един от най-скъпите градове в България. Това е и месо и зеленчуци – всичко. Троян с най-голямата безработица е най-скъпия град. Това е форма на самоубийство. Точно при тази формула с взрив ще затворят магазините. Покупателната способност след два три месеца тук ще спадне драстично. Те тогава ще предлагат хляб по 45 ст., но няма да има кой да го купи. Защото няма да има с какво. Аз реших въпроса и спрях да ям хляб. Няма от тази трибуна да давам съвети какво да направи администрацията. Но факт е – в Троян няма свободен пазар. Това не е вярно, че не са притискани външни фирми. Притискани са и то много здраво. Вие помните имаше тук хляб от Севлиево, хляб от Ловеч. Да, не беше 1,05, така, че има начин и общината трябва да влезе в ролята си, защото това е бич за голяма част от обществото. Понеже хората ми поставят въпрос, аз го поставям тук пред вас.
  Инж.Ангел Балев: Изчерпахме дневния ред и закривам заседанието. Следващото ще бъде на 17.12.2009 г.
  *
  За съжаление, хората продължиха да си купуват скъп хляб, но им беше осигурено забавление от троянските медии – да четат колко е лоша Атака Троян и целият арсенал от осмиване, подигравки, неглижиране и заклеймяване.
  Не унивайте – идва ред на пастите, пък чак тогава някой може да се посъбуди.

 22. Примам с две ръце предложението на нашия съгражданин „Айде, нема нужда…“. Няма да и да си помислям за хляб от Свлиево или Ловеч. Ще бъда мазохист. Ще търпя и няма да протестирам.
  Колко е до Севлиево? Камион харчи 15 л на 100 км. т.е. от Севлиево камиона ще струва 45 лв за гориво и още около 10 лв амортизация, общто около 60лв.
  Аз си спомням че идваше хляб от други места. Защо спря да идва??? И беше приличен?

 23. Предложението е 20-те квартални магазинчета да си намерят доставчик. Не поотделно, а заедно… един камион ги зарежда и готово. тъкмо ще зарадват някой хлебар в Ловеч или Севлиево.

 24. Става! Мястото е вакантно, „има нужда“, заемайте се.

 25. Хахаха
  Айде няма нужда

  Аз мислех че по принцип с мен се заяждаш, а ти просто си си контра на всички. Жената правилно протестира и пита за хляба или не права??? А и онзи със Севлиево май е прав. Защо не идва хляб от там?

 26. Хахаха, alexn 😉

  Съжалявам, че е прозвучало като заяждане. И аз искам по-евтин хляб (и байц 😛 ). Просто жената не пита когото трябва за хляба. А защо не карат хляб от Севлиево – нямам идея. Хайде, ти си добър инвеститор, една от малкото пролетни птички (може би щъркел 🙂 ), пусни едно бусче да кара хляб от Севлиево.

 27. мога да пусна бус да! Имам няколко! ако искаш и камион мога купих си нов хаха Бетон си докарах от Севлиево почти 300 кубика и то с 30 кинта на кубик надолу и хляб бих могъл хахахаха но не разбирам от хляб.
  А за байц имаш огромен избор и на цени и на фирми. хахахахахаха не е като с хляба. има конкуренция. Само в троян са 6 склада на разлчни фирми и конкуренцията е добра… би трябвало клиентите да са доволни… така трябва да е навсякъде и в хляба и в байца
  а ти само плюеш без грам покритие хахахахаха свъши на едната статия дойде тук да мъдруваш за хляба хахаха

 28. Твърде лично си го взел. Не се стягай. А за хляба, просто обяснявах на г-жа/г-ца Теодора Цанова, че при цена на изхода на Хлебозавода от 0.90лв. няма как да стигне при нея на 0.60лв… ама чукча на читатель 🙂

 29. чукча прочете. и освен заяждане с пишещите тук нищо друго не виждам хахаха то небеше пеевски но не беше хляба то не бях аз хахахаха. то не могло от свелиево щото нещто космосо крив после немогло щото било нещо друго хахахахаха
  и кво предлагаш вожде??? имаш ли идеи или си пишеш? а за 90 ст ти казаха че този хлебозовод не е единствен и все едно си снабдител на хлебозавода скокна да разправяш как от севлиево било невъзможно хахахаха
  снабдителя си остава снабдител

 30. А бе, млади момко, къде съм се заяждал с Пеевски? Ако искаш да знаеш, преди много години (ти тогава си бил в столицата на Узбекистан) събирах подписи, за да може да се кандидатира като независим кандидат за кмет. Къде съм писал, че от Севлиево е не възможно? Ама чукча не читатель (за пореден път 🙁 ). Може, ама никой не го прави. Предложих ти на теб – отказваш. Не разбирал бил от хляб. А къде се научи да разбираш от лак и байц? 😀

 31. че кой изобщо е казал, че Сашето разбира от нещо?!
  Разбира единствено на всеки 4 или 5 написани думи да слага по едно дълго „хахаха…..“. Това говори само, че му липсват не първите 7 години, а цели 20…… Жалко е! Но пък какво му дреме?! Нали е велик бизнесмен…….. Разрешено му е да е тъп! С Пеевски са си голям тандем. Що не си основете и патийка? Атака.Н.Н. например? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.