Нов скандал се заформя около манастира

архимандрит ГригорийРешението на Светия Синод за нов игумен да бъде назначен младият архимандрит Григорий среща силен отпор сред монашеското братство, научихме от достоверен източник. Вестник „24 часа“ също съобщи, че монасите заформят бунт и са готови да бойкотират открито въдворяването на новоизбрания, насрочено за тази неделя, 30 януари. Те са написали писмо до патриарх Максим, в което открито заявяват, че новият избор е неприемлив, тъй като Григорий има „особеност в характера, граничеща с психопатия“.Архимандрит Григорий трябва да бъде въдворен на най-високия пост в третия по големина манастир в България  според канона и според вече оповестеното от своя духовен баща, Сливенския митрополит Йоаникий, който го е предложил за поста. „Каквото става – става. При една смяна винаги ще има „за“ и „против“. Стига да сме попаднали на добрия избор, но малко се съмнявам”, е цитираният в пресата коментар на Русенския митрополит Неофит. Според него скандалът може да се избегне, като дядо Йоаникий обясни, че въдворяването не може да стане.
Конфликтът започнал още след решението на синода, с което изненадващо неизвестният Григорий надвил с 6 на 3 гласа смятания за фаворит епископ Сионий. Тук е редно да напомним обаче, че кандидатурата на Сионий едва ли също е подходяща – около него все още витае скандалното обвинение за нездрав интерес към момчетата в оглавяваната от него семинария, а в манастира монасите са предимно млади.
Тези дни се разбра още, че има и други писма, изпратени до свързаните със скандала. В адресираното уж от жителите на Орешак послание до дядо Йоаникий пишело ултимативно:“ Или го посъветвайте да си даде отвод, или вие си преразгледайте решението. Ние сме готови на всичко този Григорий да не стане. Ще бойкотираме неговото идване тук за игумен. Недостоен е!“Дядо владика бил заплашен и с широка разгласа на случая чрез тв-предаването „Господари на ефира“. Дали Троянският манастир ще продължи да бъде арена на страсти, много скоро ще разберем. Паметливи припомнят, че когато поминалият се дядо Генадий бе избран за игумен, срещу него пак имаше брожение, после стоящите над него бяха засипани с подписки и писма на недоволство, същото съпътстваше и досегашния игумен дядо Теодосий. Тъжното е, че подобни скандали допринасят повече вреда, отколкото полза, и че като правило отблъскват и без това рехаво изглеждащите редици на вярващите на фона на безверниците миряни.

One thought on “Нов скандал се заформя около манастира”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.