Пожарът в Централен Балкан се разраства

Пожар избухна в парка "Централен Балкан"Силният вятър, който духа в Балкана, насочва огъня към махала Нешковци над Черни Осъм. Цяла седмица вече гори пожарът на територията на Национален парк „Централен Балкан“в нашия край.
Стихията е била смятана за овладяна до вчера, но отново пламнала заради другата стихия – вятъра.
Според шефа на сформирания за борбата с огъня щаб Владимир Кацарски / директор на областната противопожарна служба/, ако пожарът мине през Нешковци, ще стигне до масиви с иглолистни гори и тогава разпространението му ще стане непредвидимо. Мнението му е цитирано от БТА днес към 13 ч. 
Над 50 души вече цяла седмица участват в потушаването на огнената стихия, в края на седмицата бе използван и хеликоптер, който хвърли отгоре тонове вода. Опасността беше пламъците да стигнат хижа „Дерменка“, но беше избегната. Засегната е огромна площ – хиляди декари, щетите за природата едва ли подлежат на изчисления. Сега надеждите са във влошаването на времето, което до момента е крайно неблагоприятно за борбата с огъня.Синоптиците обаче обещават ниски температури и валежи тази седмица.

One thought on “Пожарът в Централен Балкан се разраства”

  1. Доживотен затвор е най-малката присъда коята заслужава подпалвача. Не ми се иска да го казвам, но необходимо ли е да се вземат човешки жертви за да може най-накрая нашите самозабравили се управници да сторят необходимото, да вземат адекватни мерки за да може най-накрая да се спре с тия опожарявания. Дано поне времето да се влоши, и да завали най-накрая един продължителен дъжд и да изгаси този АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.