Грипна ваканция за учениците, епидемична обстановка в Ловешко

От утре, първи февруари, учениците са във грипна ваканция. Днешният ден за тях бе неучебен като междусрочна ваканция, така че почивката продължава до края на седмицата. Това е по решение на Регионалния инспекторат и предписание на Регионалната здравна инспекция. До решението за обявяване на епидемична обстановка на територията на област Ловеч се е стигнало днес  на заседание на  Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Причината е възходящата тенденция на покачване на заболяемостта. Миналата седмица тя е била 435, 23  на 10 хил. население, което надвишава епидемичните стойности за областта. Особено висока е заболяемостта, регистрирана за  Луковит – 539, 1 на 10 хил. население, за втора поредна седмица – и за Троян /405, 9/.

Разпоредени са следните противоепидемични мерки:
1. Медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.
2. Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.
3. Болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.
4. Да се хоспитализират болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания /белодробни, сърдечно-съдови, диабет и др./
5. Преустановяват се плановите операции и свижданията във всички МБАЛ, в Белодробната болница СБАЛББ – Троян и останалите болнични заведения в областта; ще се прилага   засилен дезинфекционен режим.
6. Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол.
Необходимо е гражданите с оплаквания да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение, предупреждават специалистите. В случай на възникване на заболяване е необходимо до минимум да се ограничат контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.
РЗИ уведомява, че общопрактикуващите лекари и болниците разполагат с необходими количества антивирусни препарати.
При промяна в ситуацията ще се подаде информация  своевременно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.