Манатарките тръгнаха

Манатарките тръгнахаКакто писахме наскоро, гъбарският сезон е в разгара си. Но за разлика от пачия крак и млечниците, които обичат силно влажен климат, досега липсваше една от най-търсените гъби – манатарката. Намираха се само рядко бройки, които бяха с лошо качество.
Но ето че природата си знае работата. Веднага щом спряха обилните валежи и влажността в горите леко се понижи, манатарките тръгнаха. Мнозина вече знаят новината и успяха да се възползват. Манатарката е гъба, която харесва по-топлия климат и за това сега могат да се намерят множество още дребни и млади гъби, което говори за богата реколта в близките няколко седмици.
Препоръчваме ви, ако имате малко свободно време, да излезете в гората – хем ще си направите приятна разходка на чист въздух, хем може да сте късметлии и да си намерите някоя и друга манатарка. Но апелираме хората, които не познават добре гъбите, да не рискуват здравето си. Не забравяйте, че манатарката има силно отровен двойник – дяволската гъба ( или по нашенски – синаквицата). Можете да я различите от манатарката съвсем лесно – след като откъснете парченце от нея – гъбата посинява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.