Отбелязахме втори февруари и като Ден на влажните зони

Отбелязахме втори февруари и като Ден на влажните зони В Троян липсват активно работещи „зелени“ организации, но природата е наша обща грижа, радост и болка, затова предоставяме информация за влажните зони, чието значение според проучвания от последните години, е изключително голямо.
Основната тема на Деня на влажните зони за 2011 г. е „Влажните зони и горите“.
От организацията „Зелени Балкани“ напомнят, че тази година се навършват 40 години от създаването на Рамсарската конвенция /Конвенция за опазване на влажните зони с международно значение и по-специално като местообитания на водолюбиви птици/.
Влажните зони – реки, езера, язовири, са навсякъде около нас. В тях кипи живот, който малцина от нас забелязват и оценяват.
В света има около 4 билиона хектара гори. Това е около 31% от цялата сухоземна площ или 0,6 хектара на човек. Звучи много, но повече от половината част от горите се намира в 5 страни: Бразилия, Канада, Китай, Русия и САЩ. Ежегодно се изсичат хиляди квадратни километри гори, равняващи се на площта на Гърция. Ето защо горите трябва да се опазват, те са главен компонент в поддържането на равновесието. Горите изпълняват ролята на дига при големи наводнения, поддържат високо нивото на подпочвените води, дом са на хиляди животни и са основен етап, през който преминава кръговратът на водата, намаляват ерозията, премахват вредните вещества, като осигуряват чистотата на питейната вода, пазят сянка, което намалява загубата на вода при изпарение, създават листни и плодови наноси, които са част от хранителната верига на много животни. Едновременно горите във влажните зони са изключително важни за екологичното равновесие на Земята.
За да бъде съхранено това световно богатство, преди 40 години, на 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони с международно значение, по-специално като местообитания за водолюбивите птици – Рамсарска конвенция.
По смисъла на конвенцията влажни зони са области като блата, тресавища, торфени блата или вода, независимо дали са естествени или изкуствени, постоянни или временни, с вода, която е статична или течаща, прясна, възсолена или солена, включително области с морска вода, чиято дълбочина при отлив не превишава шест метра.
Природозащитници от много страни отбелязват 2-ри февруари като Ден на влажните зони, с цел да бъде привлечено вниманието на хората към природното богатство и значението на тези зони за живота на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.