Подписаха договора за проект, свързан с образованието

Подписаха договора за проект, свързан с образованиетоВ Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на Община Троян Минко Акимов е подписал преди дни договора за „Интегриран проект за образователната инфраструктура на Община Троян“. Проектът е на стойност над 5,6 млн.лв. и включва няколко училища и детски градини. По него ще бъдат направени подобрения в училищата в селата Орешак и Черни Осъм и в детските градини в Орешак, Калейца,  Борима и ОДЗ „Буковец“ в града.
Предвижда се да бъдат осъществени следните дейности: ремонт на покриви и фасади, в т.ч. подмяна на дограмата; топлоизолация, ремонт на помещенията, в т.ч. и подовите настилки; благоустрояване на дворовете; доставка и монтаж на детски съоръжения за игра на открито; подмяна котли и отоплителни инсталации; ремонт на ВиК -мрежи и други видове дейности.
Предстои подготовка на тръжните документации и одобряването им от управляващия орган, след което ще бъдат проведени тръжните процедури за избор на изпълнител. До края на май 2011 г., ако всички срокове бъдат спазени, трябва да бъде избран изпълнител. Крайният срок на проекта е септември 2012 г., уточняват от общината.
Оттам припомнят също, че тази година е имало възможност да се кандидатства по проект за Енергийна ефективност по образователната инфраструктура за 2 млн. лв. и 15 % съфинансиране. По преценка на кмета на Общината Минко Акимов това решение не би било изгодно за общината, затова се продължила работата по внесения още през 2008 г. проект. Впоследствие тази тактика се оказала успешна, като общината привлича с 3 млн. лв. повече инвестиции и спестява половин милион съфинансиране.
Спечеленият проект е интересен и по още една причина – той показва, че въпреки намаления брой ученици в двете съседни села Черни Осъм и Орешак общинското ръководство не възнамерява да закрива училища, каквато информация бе изнесена некоректно в местно издание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.