Представят в Етъра изкуството на троянски медникари

Представят в Етъра изкуството на троянски медникариВ изложбената зала на Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“ в Габрово е подредена изложбата „Народното изкуство на Троянския край“. Тя е тематична – колекция медникарство на прочутата троянска фамилия Тотеви. Така през активния туристически сезон повече хора ще могат да се докоснат до изкуството на троянските майстори.
Изложбата представя пълноценно творчеството на известната медникарска фамилия. Експонирани са купи, тасове, синии, сервизи за вино, ракия, кафе, ликьор, бира, тави, изковани от братята Найден и Димитър Тотеви и от сина на Найден – Тотю Тотев. Информационни табла разказват за историята на фамилията и за развитието на медникарството в Троянския край, съобщават от Троянския музей на занаятите.
Почти едно столетие фамилия Тотеви е упражнявала този стар занаят. От времето, в което медта се изтегляла на листи ръчно, през годините на внос на бакърени листи от Англия. Дори в периодите на криза, когато единствената работа била да се претопяват стари съдове. От времето, когато по панаирите на царството стоката се мерела на топузлия кантар, до това, в което стойността на съда се определяла според неговата хубост. И в годините на робство, и в годините на свобода ръката на майстора все така равно и неуморно оформяла съдовете, създавала украсите, изписвала надписите на събития, имена и дати. Във вродения усет на майстора за метала, за красотата и за естетиката се корени истинското богатство на колекцията от кована мед. Колкото и бурен да е бил животът, фамилия Тотеви запазила ревниво традицията да прави само хубави и стойностни неща, се казва в предоставеното от Музея прессъобщение. А ние ще припомним, че в Етъра миналата есен бе представен цялостно  друг прочут троянски майстор, този път керамик – Николай Йовков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.