Троян е предпоследен етап от колоездачната обиколка

Троян е предпоследен етап от колоездачната обиколкаНад 120 състезатели и 21 отбора ще участват в юбилейната 60-а колоездачна обиколка на България. Надпреварата с обща дължина 1566 км стартира на 11 септември от площад „Народно събрание“ в София и ще премине през етапните градове Гоце Делчев, Пловдив, Казанлък, Бургас, Добрич, Разград, Велико Търново, Габрово и Троян, за да финишира на 19 септември в Тетевен. Ще участват 4 български отбора, сред които водещ е този на нашия „Хемус“. Останалите са Несебър, Добрич’2005 и Цар Симеон (Пловдив). Надеждата за победа е фокусирана върху асовете в колоезденето Владимир Коев, Стефан Христов, Павел Шуманов и Красимир Коев.
Сред чуждестранните участници трябва да бъдат отбелязани руският отбор „Катюша“, който участва на Тур дьо Франс,  „Бранденбург“ от Германия, националните отбори на Украйна и на Германия. Според специалистите в този мъжки спорт безспорно  най-яркото име сред колоездачите е 34-годишният испанец Франсиско Мансебо, който е завършвал в топ 6 на най-големите Обиколки „Тур дьо Франс“, „Джиро д’Италия“ и испанската „Вуелта“.
Общият награден фонд на Обиколката е 48 хиляди лева, 32 хиляди от които ще бъдат раздадени в отделните етапи, а 16 хиляди ще разделят първите 20 в крайното класиране. Новост в надпреварата през тази година ще бъде критериумът от 5 километра по улиците на Троян. Миналогодишният победител и четирикратен шампион Ивайло Габровски през този сезон няма да участв. За първи път ще видим и представители на американските континенти – аржентинския тим „Старт“ и американския отбор „Айдахо“.

„През тази година реших да не участвам, но се гордея, че ще дойдат за първи път състезатели от Аржентина и САЩ, на които аз ще бъда водач. Ще им помагам във всичко и се надявам, че те ще останат с отлични спомени и впечатления от България“, е казал Ивайло Габровски. Официален патрон на проявата е министърът на спорта Свилен Нейков. Според програмата на 60-тата колоездачна обиколка на България в 8-ия етап от Габрово – 154 км, Троян е финал, а на следващия ден при нас ще бъде даден стартът на последния, 9-и етап – 148 км до Тетевен. Така че, очакват ни емоции в средата на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.