Без заплати в „Елма АД“

Без заплати в "Елма АД" Близо хиляда бивши работници на завода за електромотори „Елма АД“ се готвят за гражданско неподчинение, тъй като имат да получават заплати от 2008-ма година. Част от хората не са взели по 6-7 хиляди лева и, въпреки че са осъдили фирмата, все още не могат да ги получат. Оказва се, че и трудовото законодателство у нас е безсилно в такава ситуация.
Официално предприятието не работи от края на 2010-та година. Стотици служители обаче имат да получават заплати още от 2008-ма. Въпреки спечелените съдебни битки повече от 150 бивши работници все още не могат да вземат парите си.
Веска Каменова, бивш работник:
– При съдия-изпълнителката ходих много пъти, казва ми, че няма пари. Аз съм завела дело, спечелила съм го, имам изпълнителен лист. 5 хил. лв. имам да взимам, 1 лв. не съм взела.

Гена Дошкова, бивш работник:
– Съкратиха ме 10 месеца преди пенсиониране, не съм получила нито една стотинка…

„ЕЛМА АД“ е приемник на най-големия завод на Балканите за електромотори. След приватизацията през 97-ма година, фабриката става част от концерна „АКБ Форес“ с мажоритарен собстеник Николай Банев. От 3 хиляди работници, сега в завода има само десетина души – счетоводство и пазачи. Бившите служители смятат, че предприятието умишлено е водено към фалит. Разказват, че преди година са били нарязани и продадени за скрап годни за употреба стругове, машини и производствени линии, съборен е и сграден фонд.

Йордан Макавеев, бивш работник:
– Машини цифрово-програмни, последен модел – всичко това изчезна.

Юристите в Троян са затрупани от дела на бивши работници. И въпреки че много от съдебните битки са спечелени, дори адвокатите вече се съмняват, че парите ще бъдат изплатени:

Адвокат Красимир Немски:
– Абсолютно мародерско източване на фабриката.

Освен граждански протест, друг вариант няма.

Трудовото законодателство също се оказва безсилно в такава ситуация.

Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика:
– Това, че има вече неизпълнение на решение на съда, тъй като тези работници са осъдили предприятието, вече съдът и прокуратурата трябва да се заемат с този казус.

Готвят се обаче законодателни промени, които все пак да защитят работниците в подобна ситуация. Мерките придвиждат по-бързо производство за вадене на изпълнителен лист от работниците, както и задълженията към работниците да се изплащат с по-голям приоритет.

Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика:
– Има вече компромиси по тази тема, може би няма да бъдат на 1-во място, но няма да бъдат и на 4-то място.

Предстои мерките да се разгледат от тристранния съвет за сътрудничество. Междувременно в Троян се подготвят за протест и очакват намесата на държавата.

Автор: Таня Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.