Безработицата в Троян – рекордно ниска ● Свободните работни места тази година са повече и това се дължи на разширяването на производствата в големи местни фирми

безеаботица в троянРекордно за последните години ниско ниво на безработица – 6,8%, е регистрирано в община Троян през септември, а през октомври то дори е още по-ниско – 6,7% (969 лица), съобщи на пресконференция миналата седмица кметът Донка Михайлова. Този процент е наполовина по-малък от средното ниво на безработица за областта и с около 4 пункта по-нисък за страната.

„Знам, че най-трудната задача в този мандат е заетостта и доходите на населението и това е нещото, което хората очакват в най-голяма степен. Затова ще продължим да работим в тази насока и да подкрепяме бизнеса. Всяко открито работно място в община Троян е ценно и това е една от важните ни задачи“, каза още Михайлова.

Сравнителният анализ на заявените свободни работни места за същия период на 2013 г. показва, че през настоящата година те са се увеличили със 169. Причината е разширяване на производствата на големи фирми в Троян („Калинел“, „Рико Стил“, „Копахидросистем“ и др.).

Започналите работа на първичния пазар през 2014 г. са със 135 повече в сравнение със същия период на 2013 година.

Програмите и мерките за заетост обаче бележат лек спад поради приключване на програмния период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Бюджетните организации, включително и Община Троян, приключиха всички програми и проекти за заетост и очакват отварянето на програмите от новия период (2014-2020).

По данни на Бюрото по труда в Троян през октомври са заявени 114 работни места, 55 от които не са заети поради липса на квалифицирани кадри по търсените професии – настройчици за металообработващите фирми, мебелисти и инженери в мебелното производство и в туристическия сектор – бармани и сервитьори.

Източник: Троянски глас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.