Кметът Акимов: Спечелили сме повече средства по проекти от Ловеч

Кметът Акимов: Спечелили сме повече средства по проекти от ЛовечВ изказване на 36 заседание на ОбС кметът Минко Акимов каза, че е обиден на общинските съветници, че не пожелали да го изслушат как администрацията работи по европейските проекти, съобщава днес вестник „Троянски глас“. Като обидно и невярно той определи някои твърдения, тиражирани от медиите, че ние сме спечелили по-малко пари от Община Ловеч. Той каза, че дори премиерът Бойко Борисов е определил Община Ловеч като най-добрата със спечелени 23 млн. лева по проекти. В същото време Община Троян е спечелила проекти на стойност 28 млн. лева.
Градоначалникът се похвали, че Община Ловеч няма нито един проект, класиран на първо място, докато нашата община има два проекта, с най-много точки за набрани проектни предложения. Дори, ако вземем всички проекти, по събрани точки ни изпреварват само градовете Бургас, Плевен, Стара Загора и Варна. „Не казвам, че не може да се направи и повече, но нека да няма празноговорене“, каза Акимов.
С това изказване от общинските съветници не се съгласи само Илиян Пеевски, който каза, че направеното не е малко, но трябва да се помага и на малките фирми, а за тях никой не мисли. Подобни мисли той изказа и в изявлението на „Атака“ в началото на заседанието. Той разкритикува останалите съветници, които не пожелаха да приемат предложението на атакистите за създаване на общинска фирма, която да подпомага и консултира малкия бизнес в разработването на проекти. „Администрацията в случая няма вина, с несъгласието си вие забихте шамар на коалиционния си партньор, вашия кмет, и ще загубят жителите на общината“, каза Пеевски.

2 thoughts on “Кметът Акимов: Спечелили сме повече средства по проекти от Ловеч”

 1. Никой не печели от пресилване или омаловажаване на нещата свързани с европроектите.
  Все пак да направим една равносметка от изминалите ДВЕ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ и какво „спечелихме“ и спечелихме.
  1. Първи етап на воден цикъл /канализации по ул.Ботев, С.Велики и Пречиствателната станция/ – около 8,5 млн.
  Това не е спечелен проект, а ни е наложен за изпълнение проект. Защото сме община над 10 000 души и до 2011 година ако нямаме второ стъпало на ПС – България ще плаща глоби на ЕС. Разплащането по проекта е неритмично от страна на държавата и буквално заробва община Троян. Хидрострой /изпълнителя на ПС/ е пред фалит, а общината е на минус 540 000 лв + още. В момента аднинистрацията и кмета са изправени пред много сериозни изпитания по реализацията на този проект
  2. Техническа помощ за водния цикъл на Троян и Орешак – около 5,5 млн. лева.
  Това също не е спечелен проект, а някой в София се е уредил да прави проекти по водни кадастри на Троян и Орешак и да „консултира” /какво и кого?/ за тази баснословна сума. От тези пари Троян няма да види и една стотинка, а ако ОЛАФ се намеси – може дори да плащаме за нечий гяволък.
  3. Реконструкция на ВиК + ПС в с.Шипково – малко над 3 млн.лева
  Това също не е спечелен проект. Б.Борисов „раздаде” почти на всички общини по един такъв проект някъде през есента, когато ни размразиха еврофондовете от ЕС. Едва ли някога ще се изпълни този проект, който също е финансово заробващ за общината.
  4. Проект за свлачищата на Римския път и стадиона – около 1 млн. лева
  Римския път „май” няма да се изпълнява, а тази /безсмислена по мое мнение/ инвестиция на стадиона е само едно „почесване” и „пара за свирката”
  5. Училищните проекти по фонд Козлудуй за около 5 млн лева – това са проекти, стартирани някои още от предния мандат, спечелени от самите училища, реализирани и като цяло една много добра инвестиция.
  6. Проекти по „Красива България” – общо около 0,5 – 1 млн лева за този период. Нямам пълна информация за реализацията. Като цяло – добри проекти.
  Има и още няколко малки проекта, но до тук – 24 млн. за близо 3 години
  Ето защо имам резерви към работата на администрацията по кандидатстването по европрограмите и претенциите, че можеше далеч по-добре да се представим на ниво община. На ниво малък бизнес, малки бюджетни организации, отделни граждани или неправителствени граждански организации сме почти пълна нула.
  Ето защо Атака искаше създаването на тази фирма, която да е в помощ на г-н кмета и администрацията по общинските проекти, както и да работи безплатно за обществения сектор в началния етап по кандидатстването, а след спечелване на проектите, тогава общинската фирма да си прибира законния процент за консултантска и проектна дейност.
  Да, ама не! Оказа се, че това било нецелесъобразно според г-дата А.Балев, Д.Сираков, М.Топалски, П.Пенков, както и двете „десни” общински съветнички М.Шошкова и К.Райковска и заедно с представителите на всички 9 партии /без Атака/ – гласуваха против. Честито на победителите!
  Поради информационното затъмнение в община Троян и спрения достъп на Атака до всички троянски медии – нито един журналист /каквото и да означава това за Троян/ не се поинтересува и не попита как, какво и защо предлагаме това. Не че са се заинтересували за каквото да било друго от изборите насам. Ние сме единствената община в България, в която на опозицията буквално е запушена устата, а известен медиен поцелуйко и обявен за Певец на посткомунизма в Троян си позволява да хули, обижда и заклеймява инакомислещите от Атака в ОбС Троян и тяхната работа. Работа, която съставлява 46% от цялостната работа в ОбС Троян на пленарните заседания /предложения, изявления, изказвания, политически декларации, питания, реплики, дуплики и т.н./ от всичките общо 10 партии, представени в ОбС Троян.
  Кой печели в крайна сметка? И какво?
  И.П.

 2. Г-н Акимов, ако позволите, един скромен съвет. По възможност не гледайте в канчето на съседите, защото по мое лично мнение, те ни изпреварват напоследък, а и светлината при тях е някак си по-мека и приемлива, защото, като че ли се отлепят от дъното. Нние го докарваме добре, но май, само на приказки. Дано се лъжа. Докажете го с действия, нещо да е видно на лице, а не със сравнения посредством никому ненужни, освен на Вас самият, голи и необосновани статистики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.