Ще кандидатстваме с проект за туристическите атракции

Ще кандидатстваме с проект за туристическите атракцииНа 36-то заседание на Общинския съвет местните народни избраници единодушно одобриха внесеното от кмета Минко Акимов предложение Общината да кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г“. Става дума за огласения вече проект за развитие на туристическите атракции, свързан с реконструкция и модернизация на изложбените зали на Националното изложение в Орешак. Проектът включва още рехабилитация на туристическата инфраструктура за подобряване на туристическите атракции и разнообразяване свободното време на туристите, обучение на персонала.

При успех с проекта Общината ще съфинансира 15 % от стойността му, която е 1 480 000 лв., а 85% от сумата ще дойде от фондовете на Европейския съюз. Дружеството е изцяло общинско и Общината няма да има право да го приватизира за срок от 5 години след приключване на дейностите по проекта.

Общинският съветник Илиян Пеевски напомни, че не общината, а Троянският манастир е собственик на земята, върху която са палатите на Изложението. Ако собственикът на земята не е съгласен, тогава какво ще стане, попита риторично Пеевски.  Изложението има преотстъпено право да стопанисва сградите и да строи върху земята за срок от 35 години, но само със съгласието на игумена на манастира. Съветникът предупреди, че ако няма това съгласие, проектът може да бъде стопиран. Кметът Акимов отговори, че е отвоювано правото на строеж за споменатия по-горе срок и че има писмен отговор по този въпрос от Министерството на регионалното развитие, затова за проекта няма опасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.