След полярни оценки за бюджета в Троян го гласуваха

При нажежена обстановка и критики от страна на партия Атака премина приемането на бюджета на община Троян за тази година. При гласуването четирима бяха против и един се въздържа. Освен хората на Атака тук странно единомислие с тях проявиха вечните им опоненти в Общинския съвет Мариела Шошкова и Даниел Сираков. След приемането на бюджета и обявената почивка Атака декларира, че в знак на протест напуска заседанието. Преди това от трибуната на троянския местен парламент лидерът на хората на Сидеров тук инж.Илиян Пеевски заплаши, че ще отнесе въпроса до компетентните органи. Ябълка на раздора се оказаха 948 000 лв., част от преходния остатък от 2010 г. / взети като вътрешен заем от бюджета за разплащане по проекти, тъй като необходимите суми идват с голямо закъснение от Оперативните програми, по които проектите са одобрени/. Още на предното заседание, когато бе приета бюджетната рамка от 16 731 139 лв., Пеевски повдигна въпроса за тези пари. „948 000 лв. се губят, къде са тези пари“, попита Пеевски. Когато бъдат възстановени, къде ще бъдат използвани, къде отиват, подчерта атакистът. Кметът Акимов заяви от трибуната, че са разчетени в 6 или 7 позиции. Градоначалникът изтъкна и друго – че бюджетът на общините се одобрява от Финансовото министерство, че подлежи на финансов одит и съответно не могат да си позволят нарушения, в каквито са обвинени. Той поиска бюджетарят на Общината Галя Белевска да бъде изслушана и да обясни точно за какво става дума, но това не бе прието от съветниците.“Не ви пука как харчите парите на народа“, обвини Пеевски колегите си общински съветници. Йордан Данков от ГЕРБ, председател на Икономическата комисия, каза, че бюджетът е добре балансиран, в рамките на възможното. На пресконференция ден след приемането на бюджета троянският кмет подчерта: „никога не бих си позволил да изразходвам средства както не трябва“. В приетия бюджет най-много средства са за образование – 44%.

3 thoughts on “След полярни оценки за бюджета в Троян го гласуваха”

 1. Уважаема Лялева, ако позволите, ще отправя няколко забележки и несъгласия.
  1. Защо електронните медии в Троян мълчаха близо седмица след сесията на ОбС, където обвиненията ми за източване на общинския бюджет са не само журналистическа бомба?
  2. Защо тези медии мълчаха дори и след светкавичната пресконференция на г-н Кмета, който спешно събра журналистите да обясни „правилната“ позиция?
  3. Защо нито един троянски журналист не се позаинтересува от другата страна и документите и доказателствата които тя притежава и на които се базира това обвинение от Атака към съставителите и разпоредителите на бюджета?
  4. Защо не попитахте Шошкова и Сираков защо са против? А те защо мълчаха през цялата сесия подобно всички останали и не казаха защо са против?
  5. До кога ще прилепвате към мен и колегите ми от Атака споменатите Шошкова и Сираков като някакви опоненти? Не разбрахте ли, че ние сме в различни орбити и няма как да бъдем опоненти? Не разбрахте ли, че 3,5 години Шошкова и Сираков служеха безпределно вярно на г-н кмета и репликираха мен и Атака не от свое име, а за да полегнат удобно в скута на г-н Кмета и Герб? Днес вече сме в предизборна година и споменатите ми псевдоопоненти бързо преминаха на вариант „Не съм от тях, како Сийке, не ги обичам тез работи“. Пък и не е лошо някой да свети с отразена светлина залепен за Атака 🙂
  6. „Изчезналите“ бюджетни средства не са 980 х.лв., а много повече. Споменах това число, защото те си го бяха написали и трябваше първо него да признаят. После идваше ред на друго число, но не стигна времето.
  *
  Надявам се съвсем скоро първият оторизиран контролен орган да се произнесе или да не се произнесе. След това нещата ще отидат многостранно и на по-високо ниво, ако не се вземат мерки, но тогава чак ще побликувам тук и не само тук цялата информация.
  Не очаквам някоя троянска медия или журналист да се заинтересува и да поиска информация от мен. „Мълчанието на агнетата“ филм ли беше?
  Поздрави!

 2. Какъв невероятен популизъм!!!!!3 г. гласуват бюджета,а сега,когато наближават избори изведнъж-против….

 3. Така е, уважаема Дива, наистина само общ.съветници избрани с листата на Атака и миналата година бяха против, и по-миналата бяха против при рамката на бюджета и „въздържали се“ за бюджета и по-по-миналата година бяха против. Бяхме против и се аргументирахме и обяснихме защо сме против.
  Ама какъв популизъм от другите, нали, Дива? Даже и не обясняват защо са против. Важното е да ги заляпят към Атака, че да посветят малко с отразена светлина 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.