Орешак бе притегателен център по Великден

Да завъртиш грънчарско колело и да усетиш как от глината между пръстите ти се източва бъдещ керамичен съд, а младо красиво момиче да те наставлява вещо; да хванеш специалното приспособление и да украсиш според най-вихрената си фантазия великденско яйце и да си го отнесеш за спомен; да поседнеш на красива морава и да се насладиш на най-вкусните и дъхави български ястия  или пък да изпиеш на бавни глътки кафе на пясък- тези и още емоции направиха незабравим за десетки хора отминалия  Великден чрез посещението им в Националното изложение на занаятите в Орешак. С богатата си празнична програма в събота и неделя, с осъществените Дни на отворените врати, в които хората можеха да видят занаятчийски предмети от 26 национални и 8 международни изложения, с новия начин, по който съчета традиция и модерност, Националното изложение на занаятите сложи начало на проявите за своя 40-годишен юбилей . В двора  бяха разпънати шатри, както това стана за първи път за Празника на сливата м.г. – един контрапункт на панаирните сергии отвън. Той, панаирът, бе пъстър, както подобава на панаир. Сергиите бяха повече от миналата година, като особен интерес проявиха занаятчиите – може би защото имаше преференции за тях.
Видни съвременни майстори бяха привлечени за демонстрации на територията на Изложението. Керамичката Росица Занкова показваше как се прави глинено изделие, Марияна Личева – как се изписва по специална технология великденско яйце, Борислава Кацарова – как се зографисва икона. Хората можеха да си закупят на прилични цени техни творби, както и хлебни изкушения от Хлебозавода в Троян, спиртни напитки от  „Винпром-Троян“ на цени от 2,50 до 45 лв., великденски символи / писани яйца, зайчета, венчета, пана, сътворени от подръчни материали от най-малките жители на Орешак – децата от ЦДГ“Незабравка“, и от техните учителки . Пръв купувач на този прекрасен щанд бе кметът на Орешак г-н Христо Терзиев, след него и другите посетители изкупиха стоката на малчуганите. Край иконописеца Кацарова бяха децата с увреждания от Дълбок дол, с които тя работи по проект – техни икони също бяха изложени. Всички гости задължително присядаха за наслада с вкусотиите на механа „Кайзер“ – поднесени и представени със закачка и един стил на стародавност, който дълго ще се помни.  Всичко предлагано по шатрите  с уважение към традицията, но и с реверанс към съвременността. Добре  подбрана бе и празничната програма – в първия ден на сцената се изявиха с великденски песнички и танци децата от „Незабравка“,  предизвикали много умиление и усмивки по лицата; след тях бяха каките от група „Балканско ехо“ при училището в Черни Осъм. Изявиха се също самодейци от Борима, децата от орешашкото училище, певицата Бисерка Дънева. В неделя зрителите се насладиха на танцов ансамбъл „Траяна“, хор „Старопланински звуци“ и тетевенски състави, сред които прочутите „Тетевенски божурчета“. Празникът бе уважен от депутата Станка Лалева-Шайлекова, зам.-областния Сашо Данков, кмета Минко Акимов, които се обърнаха с приветсвие към гостите. Присъства също така полският посланик Лешек Хенгел, както и представител на севернокорейското посолство , тъй като в Изложението сега има зала с корейски творби. Не мина и без някои негативи, разбира се. Най-лошо впечатление направиха майките, бащите и останалите от родата, които бяха дошли да гледат и снимат своите малки наследници от детската градина, а когато тяхната програма свърши, вкупом си тръгнаха, без да уважат следващото изпълнение – на по-големите деца от Черни Осъм. На тези навици обаче няма как да се влияе – в Троян редовно се наблюдава същото по време на детски концерти….

2 thoughts on “Орешак бе притегателен център по Великден”

  1. Ами тук е тихо, щото и т.нар. празник си бе много тих – нищо оригинално, което да привлече вниманието на столичните местници и тв канали!

  2. Празникът бе страхотен и повечето зрители го харесаха.
    Откак живея тук не помня толкова добра организация от страна на управителя на Националното изложение. Определено той се бе погрижил всичко да е наред и гостите да усетят от балканския бит и куптура, така характерен за нашия край.
    Е, имаше и хора дето се опитаха да попречат на организацията – но в крайна сметка те самите загубиха от това. Поздравления и адмирации към организаторите на двудневната програма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.