Троян очаква финансиране от Норвежka страна за крепостта „Состра“

Троян очаква финансиране от Норвежka страна за крепостта „Состра"

Няколко дни след срещата на кмета на Троян Донка Михайлова с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с директора на НИМ проф. Божидар Димитров, от кабинета на министъра потвърдиха включването на Община Троян в Норвежката програма за сътрудничество за разработването на “Состра” като обект, който има потенциала да бъде финансиран. Сумата, за която общината може да търси финансиране, според думите на г-жа Михайлова, е сериозна – 250 хиляди евро и затова е необходимо своевременно да започне разработването на такъв проект.

В тази връзка в общината бе проведена работна среща /на 14.12./, на която бяха обсъдени въпроси свързани със “Состра”, с разгръщането на неговия културно-туристически потенциал. Работната група бе в състав: Поля Димова – зам.-кмет на общината, д-р Иван Христов – зам.-директор на НИМ, Елеонора Авджиева – директор на Музея на занаятите , арх. Боян Кръстев – главен архитект на общината, Вера Добрева – директор на дирекция “Планиране и инвестиционна политика” и инж. Николай Хитров – нач. отдел “Градоустройство, архитектура и контрол ТСУ”.

Основно бяха дискутирани въпросите свързани с етапа на изготвяне на Общ устройствен план /ОУП/ за територията на “Состра” и подготовката на проекта за кандидатстване. В зависимост от изискванията на Норвежката програма ще бъде определен обхвата на проекта /малък или широк/, но независимо от решението, действията по изготвянето на ОУП и ПУП следва да продължат, предвид значителния ресурс, вложен през годините, бяха единодушни членовете на комисията.

Маргарита Генкова
/Връзки с обществеността/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.