Троянка със специална награда от националния конкурс „Морско конче“

Специалната награда в Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“ във Варна е присъдена за вокален педагог на троянката Мариета Жекова. Причината – всички млади певци, с които тя участва в престижната надпревара, имат награди в своята възрастова група.  Осмокласничката в СОУ“Васил Левски“ Илияна Илиева е първа в четвърта възрастова група, Памела Младенова /9.клас в същото училище/ – трета. В пета група трето място си поделят Милия Манджукова и Димитър Пандурски – ученици в 11.клас във „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника. Мариета Жекова работи с тях в Студия „Гласове“ при НЧ“Наука“.  В организирания за четвърти път от Министерството на образованието, РИО – Варна, Общината, Общинския детски комплекс, са участвали 120 деца, включително 60 индивидуални изпълнители. От списъка на участниците може да се види, че троянчетата са имали като съперници представители предимно  на големи центрове – Русе, Шумен, Ботевград, Бургас, Разград, Горна Оряховица, Силистра, Пловдив, Търговище, Петрич, Добрич, Пирдоп, Белослав, Варна.  Надпреварата е  в Националния план за извънучилищни дейности на МОМН. Целта – да  се открият млади, талантливи изпълнители, да се съхранят и популяризират образците на българската популярна песен, не на последно място –  да се създават приятелски отношения между децата-таланти. Участниците са се състезаваха в пет възрастови групи в категориите вокални дуа, триа, квартети; индивидуални изпълнители; вокални групи. Преценявани са били от авторитетно жури с председател известната в близкото минало певица доц.Стефка Оникян, както и от 5-членно детско жури.
Композиторът Юлиян Слабаков, член на журито,  е предложил да направи песни за изпълнителите в Студия „Гласове“, с които да се състезават на конкурси. Г-жа Жекова вече е получила и негов мюзикъл, който има вероятност да бъде  поставен на троянска сцена от новия сезон. Друга оферта пък е от организаторите на Международния конкурс „Море и спомени“ във Варна – догодина троянските възпитаници на г-жа Жекова  да представят България в категориите  за индивидуални изпълнители на българска и авторска песен.
„Приказката продължава“, защото се „разказва“ с много желание и обич към изкуството и таланта на нашите деца“, сподели г-жа Жекова, която тази година спечели доста награди чрез младите таланти, които обучава.
Тя благодари на всички, които са помогнали финансово участието в морската ни столица: СОУ“Васил Левски“ в лицето на неговия директор Розалина Русенова, Ротари Клуб – Троян, НЧ“Наука“  и родителите на децата. Както и на акордеонистката Христиана Петкова,   корепетитор на „Гласове“ от тази година и нейна първа ученичка, с която сега са „страхотен педагогически екип“.
Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.