Троянският музей на занаятите подготвя първата си „нощ в музея“

На 14.май жителите и гостите на Троян ще имат възможност да преживеят първата тук „нощ в музея“. Какво се случва през нощта в музеите?  Танцуват ли духовете на предците?
Може ли в музейните зали да се танцува хип-хоп и да се „накладе“ седянка?  Какво е наука в куфар? Знаете ли какво е басмаджийство ?
Искате ли да пипнете истински автомати „Шпагин“ и „Судаев“ и руска пушка „Мосин-Наган“? Тези въпроси и отговорите към тях заедно с незабравимо преживяване обещават музейните работници в Троян. Първата проява в културната институция ще започне в 18 ч., а краят ще бъде в 1 часа.
Ето какво още „открехват“ за събитието от Музея на занаятите в предоставеното ни прессъобщение.
Нощта в музея ще предложи много и интересни събития на троянската публика и гостите на Троян. Тези, които ги посетят ще могат да видят гостуващата изложба от Националния политехнически музей „Българска следа в науката“.
Ако искаме да намерим истински аргументи за националното си самочувствие, това може да стане точно сега.
Чрез нея се полуляризират големите личности в българската наука и техника. Със своите изследвания, проучвания, теории, изобретения те са заслужили признание не само в България, но и по света.
Имената на около 30 български учени, работили в областта на физиката, математиката, химията, биологията, медицината и техниката са включени в изложбата. Тя е финансирана от Европейската комисия като знак на признание към българската наука, която отдавна е в Европа.
Редом с имената на Джон Атанасов са и тези на д-р Стамен Григоров – откривателят на „българската млечна бактерия“, акад. Георги Наджаков, чието откритие за фотоелектричното състояние на веществата е в основата на ксерографската и фотокопирната техника. Ще научите, че България има учен, който е спечелил стипендия от Рокфелер за Харвард – академик Дончо Костов, един от най-ярките представители на световната генетика от първата половина на ХХ век.
Асен Йорданов – българският инженер, летец, конструктор, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели.
Сред всички тези забележителни имена е и един троянец – академик Ангел Балевски, основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. Методът Балевски – Димов за леене с газово противоналягане е уникален при получаване на материали без дефекти в метала.
Като съпътстваща част на изложбата са демонстрациите на пътуващото ателие „Наука в куфар“, от което ще научите още:
Защо не пада наклонената кула в Пиза ?
Как може да си направим вулкан в буркан с вода?
Можем ли да изпратим „тайно писмо“ ?
Как се печата с дървени щампи ?
Интересна и атрактивна част от събитието е демонстрацията на един стар, забравен вече художествен занаят – басмаджийство. Той е разпространен в България през втората половина на ХІХ век, като името му се свързва с разпространените по това време памучни, ленени и копринени платове с отпечатана украса, известни под името „басма“.
Басмаджийското пътуващо ателие на Националния политехнически музей ще ни демонстрира занаята и всеки, който пожелае, ще може да си отнесе за спомен интересен отпечатък от дървените щампи.
Демонстрациите по пирография и дърворезба и ателието по живопис ще пренесат посетителите в атмосферата на занаятчийския Троян.
За пръв път ще бъде показана иконата „Богородица с младенеца“, рисувана от големия български възрожденски живописец Николай Павлович в Тулча през 1874 г. С нея Павлович участва в конкурса за изписване иконите на българската църква „Св.Георги“ в Тулча. Интересен е пътят, който иконата извървява до Троянския музей. След конкурса дълго време тя се съхранява в кмета на Тулча,който я предава на своя син Александър Сивков. На преклонна възраст същият постъпва в Троянския манастир, където иконата го следва в килията му. През 1964г. тя е откупена от Музея на художествените занаяти и приложни изкуства в Троян.
За да покажат богатството на своите фондове, музейните специалисти са подготвили атрактивно дефиле с музейни облекла. На фона на мултимедийна презентация на открито ще „оживеят“ генерал Карцов, Ботеви четници, офицери от младата българска армия, стройна родопска невеста и каракачанка, екзотични китайки и японки и младеж и девойка от Мароко.
Подготвен е и концерт в Музея, като хореографията на танците на студио „Бордо“ са специално подготвени за големия музеен празник.
Бабите от село Шипково (самодейки от народно читалище „Светлина“) ще покажат как са се забавлявали на младини. Във възстановката на интериора на троянското жилище, което е част от музейната експозиция, те ще представят своята седянка  и ще почерпят гостите с местния специалитет – сватбарско жито.
За пръв път Нощта на музеите се отбелязва през 2005г. по идея на Министерството на културата на Франция. Постепенно става европейско културно събитие по повод Международния ден на музеите – 18.май.
В България тази година атрактивното събитие се провежда за пети път, в Троян – за първи.
Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО с етикети , , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.