Александър Кръстев на световен финал с отбора си по роботика

 Александър Кръстев на световен финал с отбора си по роботикаБългарският отбор по роботика KASAPIN40 се класира за световния финал на международното състезание по роботика за деца от 10 до 16 години FIRST LEGO League. В отбора е и Александър Кръстев от Троян, бивш възпитаник на СОУ“Васил Левски“.
KASAPIN40 зае четвърто място в европейската надпревара, състояла се на 13 и 14 януари в Котбус, Германия. Александър и съотборниците му Васил Василев, Марин Шаламанов, Мартина Станчева и Христо Желев са ученици в Националната природо-математическа гимназия. В Германия те премерили сили с 24 отбора от осем държави, като успели да влязат в челната шестица във всички категории на състезанието: научно – изследователски проект, отборна игра, техническо интервю и игра с роботите. Това им осигурява четвърто място във финалното класиране. Младежите от отбор KASAPIN40, които за първи път участват в първенство от подобен ранг, изненадали с майсторството си публика, организатори и жури.
За първа година са били поканени и българи за участие в журито на състезанието. Това са Кирил Митов и Екатерина Аначкова от Училището по роботика „Robopartans“, които оценявали отборите в категориите техническо интервю и представяне на проект.
Пред младите български таланти сега стои ново предизвикателство – световните финали на състезанието, които ще се проведат през юни в Манхайм, Германия. Тогава те ще се съревновават със 70 отбора от над 40 страни.
FIRST LEGO League се провежда ежегодно, като задачите на състезанието са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Темата на състезанието тази година беше „Безопасност на храните“ /Food Factor/. През 2012 година темата ще бъде „В помощ на възрастните хора“/Senior Solutions/.

One thought on “Александър Кръстев на световен финал с отбора си по роботика”

  1. „Темата на състезанието тази година беше „Безопасност на храните“ /Food Factor/. През 2012 година темата ще бъде „В помощ на възрастните хора“/Senior Solutions/.“ Редакторът, този текст кога е писан/преписан – 2011 или 2012-а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.