Кметът и зам.-кметът събираха опит в чужбина

Кметът и зам.-кметът събираха опит в чужбинаНедка Топалова, зам.-кмет на Троян, бе в делегацията на Регионалното сдружение на общините „Стара планина“, която посети Италия наскоро. Визитата бе по проекта за равнопоставеността на половете, в който наши партньори са  общини от Италия, Франция и румъния. Догодина срещата по този проект ще бъде в България. Кметът Минко Акимов пък заедно с кмета на Априлци Младен Пелов бе в групата на МИГ“Троян-Априлци“, която посети Перн ле Фонтен във Франция, за да види постиженията на Местната инициативна група. Троянският градоначалник сподели, че се запознали с осъществените от тамошното население проекти. Впечатление направило това, че французите са предпочели да подкрепят повече проекти с по-малки суми – за по 10-20 000 евро.Сред интересните идеи били Музей на трюфела, Народен университет, обучаващ желаещите на тънкости в селското стопанство, ски влек, ползва през лятото за планинско велокатерене и т.н. В тамошния МИГ имало двама щатни служители и трима на хонорар, като повечето били учители. Годишно управлявали 1 млн.евро. Надяваме се да тръгне програмата за МИГ по подхода ЛИДЕР и при нас, каза г-н Акимов.

21 thoughts on “Кметът и зам.-кметът събираха опит в чужбина”

 1. Kой каза, че западал туризма в община Троян? Културен, ОБУЧИТЕЛЕН, тарикатски, далавераджийски и всякакъв такъв.
  А ловешкия кмет да духа супата и да дава отчети. Като например:
  „Община Ловеч представи в седмичният си отчет свършеното от 22 до 28 ноември по проект „Подобряване на физическата и жизнена градска среда в Община Ловеч”. През седмицата са изградени тротоарите в участъка зад ОББ до кръстовището с ул. „Ал.Стамболийски”.
  Започнал е ремонта на подлеза пред завод „Балкан” – свалени са старите плочи по стените и се работи по парапетите.
  На кръстовището на бул.”България” с ул. „Панайот Волов” са монтирани три светофара. Монтирана е новата светофарна уредба на кръстовището на ул.”Д-р Съйко Съев” с ул.”Кн.Имеретински”. На кръстовището на ул.”Кн.Имеретински” с ул.”3-ти март” са поставени стълбовете и светофарите. Остават довършителните работи около тях и свързване на електрозохранването.
  От ВЕЦ Ловеч до местността „Трай Дянко” са положени кабелите и монтирани стълбовете за осветлението, поставени са бордюрите от двете страни по алеята и е започнало изграждането на подпорни стени край скалите.“
  *
  Странно защо Лалева е пропуснала да съобщи и за Ангел Балев и за участието му в тази екскурзия. Защо го покривате и прикривате, Лалева? Това ли ви е журналистиката троянска?

 2. В.Хемус пак ощипа Лалева.Лалева,защо си и трън в очите 😀 ?
  Ще отговоря на вестника така-да, всичко за Ловеч е истина.Дано и сфетофарите на двете кръстовища под болницата да работят,защото дълго стояха бездействащи след ремонтирането им.Видно е там има живец и се изпълняват проекти,за което мога само да ги поздравя.Но искам да попитам Вестника,ако нямаше проекти от ЕС ,какво щеше да стане?И Ловеч наред с Троян щеше да си замине,той до скоро беше в почти предсмъртна агония.Там има по-малко хора отколкото тук.И може ли да ми кажеш кой ще даде в ръцете на Кмет на малко задънено провинциално градче проект за 10 000 000 лв????И Троян си има своите проекти макар и нищожни пред въпросния в областния ни град.Имаме си Кмет,който е безкрайно неподходящ и в това е цялата трагедия,но се чудя кой би могъл да съживи отдавна убитата ни умишлено икономика?Отговор на тези въпроси ти не можеш да дадеш.Знам,че ще рипнеш да се правиш на умна,но за това си безсилна.Защото този въпрос си го задават всички,отчаяни от положението ни,но отговор няма,въпреки многото „експертни“ коментари.Истински Кмет е този,който гради и без тези проекти и без тези европейски помощи,но уви,те не са вече между живите.Надявам се да вникнеш върху това което искам да ти кажа.И понеже познавам един от делегацията,която Лалева не спомена,а и не е важно толкова,ще ти кажа че си бяха на собствени пътни разноски.За Кмета и Балев не знам,едва ли,но не всички са на гърба на данъкоплатеца .
  Аре,лека нощ и да спинкаш спокойно….:D

 3. И в други стотии и коментари е ставало въпрос дали да одобряваме присъствието на Кмета и общинска администрация на семинари и др. подобни. Моето мнение, което съм изказвал и друг път е –да, одобрявам. Толкова по това. Постави се въпроса от в-к Хемус за това кво правят в Ловеч(по отчета) и кво в Троян.. Две неща искам да кажа:1- че никой не ограничава община Троян да кандидатства и да печели проекти по оперативни програми със или без съфинансиране. Няма да се спирам на механизмите за паричните потоци щото това е специфика и никой не го интересува.2- изключително много се дразня когато от бенефициента се изисква публичност. Обяснявам-да поставя на обектите банери от които да е видно че финансирането е от Европейския съюз по програма.., да се правят публикации в местни вестници и то пак- финансирането е от Европейския съюз по програма.. До тук погледнато няма нищо лошо. Всеки човек би си казал- прави са те плащат и искат публичност. Да но нещата не стоят така за мен. Знаете ли колко милиарда досега е внесла България в Брюксел като вноски? Три мириарда! Знаете ли колко милиарда сме усвоили по различни оперативни програми? Два милиарда и 200 милиона. Да му прави на някой впечатление че една малка сумичка от 800 000 000 лв. липсва? Спомня ли си някой колко струва изграждането на магистрала Тракия и колко магистрали могат да се направят с пази малка сумичка дето е потънала в Брюксел? Кво излиза на практика-бедния щото е крадлив и не може да си управлява финансовия ресурс го дава на богатия който такива изисквания по управлението на проектите му налага, че той изнемогва от бюрокрация и бумащина и в крайна сметка не може да усвои парите които е внесъл! Понеже на всички по веригата им писна(и на ръководителите на проекти, и на управляващия орган от Видин, че и на тези от МРРБ) та най после в МРРБ се заговори за облекчаване на процедурите. Та това ме дразни. Не че някой е отишъл на семинар или на обмяна на опит да научи и види нещо.
  Дразни ме че ни правят на глупаци и че ни взимат и парите, а на всичко от горе се хвалят(и ни задължават) да им правим реклама(банера е точно това). Търпим за да направим града си по хубав, по безопасен, по привлекателен. Така че на този фон питането откъде са парите за присъствието по семинари и форуми за мен е дребнавост

 4. Много интересно се получава. Уж МИГ /местна инициативна група/, а пак чиновниците на екскурзия в чужбина с парите дадени за дейност на този МИГ. Всъщност, нещо друго да сте видели и разбрали от този МИГ?
  Общите приказки на ЕM/SI и опитите му да оправдае подобно пилеене на средства означава, че или е пряко замесен в тази поредна общинска далавера или че е дървен философ на свободна практика.
  Усвояване средствата от различните еврофондове в община Троян е пълен провал. На 100 „обучителни“ екскурзии да отидат властимащите – все тая.
  3 години минаха – още ходят да се учат. Остава им още една година да си доучат, а после троянците ще си изберете поредните „овластени ученици“.

 5. Виенски валс-не работя в общината, не съм замесен в общинска далавера и не съм на свободна практика. Не правя опити да защитавам недоучени властимащи. Това което правя е – изказвам свободно мнението си. Изобщо не ме интересува ,че ти не го харесваш. Не съм във форума за да се харесвам на някого най -малко пък на теб. Въздържай се от квалификации по мой адрес. Общите ми приказки касаят сума от 800 милиона. Явно не правиш разлика между тях и стойността на екскурзиантите. Нищо-толкова можеш.

 6. Вноските на България като пълноправен член на ЕС нямат нищо общо и никаква връзка с присъединителните фондове, които ЕС отпуска на България за периода 2007-2013. Стартовата вноска като сума за България беше около 600 000 през 2007-ма и всяка година расте по определена формула. Субсидията от ЕС за България като присъединителни фондове за 7-годишен период е фиксирана на около 14 млрд. Бакалски сметки от типа на „взел Колю-дал Колю“ издават единствено пълно непознаване на тези финансови потоци в рамките на ЕС. Всички обекти, които са финансирани със средства от ЕС на територията на цяла Европа се обозначават от бенефициентите с информационни табла. Дали това харесва на някой местен всезнайко с претенции – това е проблем единствено на всезнайкото.

 7. Кметчето май дава заявки за второ мандатче…..Пуснал е стръвта, сега остава да видим дали ще има улов.

 8. Аржентинско танго, не така с рогата де. Какво е казал в същност ЕM/SI?
  Че сметките на България като цяло май няма да излязат за тези 7-8 години от членството ни в европейското „ТКЗС“. Не може да внасяш по-вече от колкото получаваш. Ние така сме я втасали в момента че само това остава. То вярно, че винаги бедните плащат големите сметки. Вие лично ако сте участвали в такъв европроект, уверявам Ви, че кански ще изревете и не ще повторите участието си по-вече. Може за Вас да не е така, но тогава сигурно ще сте оформен мазохист.
  Не мога да си обясня това, че всеки дръзнал да напише нещо, като свое мнение и „разбирачи“ веднага изсипват тонове упреци и бълвочи върху пишещия. Защо така бе братя. Не можетели да изкажете своето мнение цивилизовано, както му е редът. Не забелязах ЕM/SI да е обиждал и нападал някого. Просто е изказал мнение!
  Вие като се чувствате подготвен там където смятате, че той не е – не е ли по – добре да напишете каквото мислите съвсем легално, без обиди и квалификации.
  Откровенно казано не Ви разбирам.

 9. ARVi, кое не разбра от написаното от „Аржентинско танго“ – че вноските на България към ЕС и субсидиите на ЕС към България нямат нищо общо едното с другото. Всякакви „тънки сметки“, които на подобни на теб все не излизали говорят не за „бедна“ държава, а за „проста“ държава.
  В крайна сметка тези финансови плащания какво общо имат с темата за „екскурзията“ на троянските началници? Явно на някой много му запари въпросът как така една МИГ /местна инициативна група/ финансира обучителните екскурзии на висшите троянски чиновници? Имаше и друг поставен въпрос – защо Лалева покрива и скрива участието на А.Балев в тази екскурзия до Франция.
  Вместо това темата бе изместена в посока някакви липсващи 800К лева. Нещо твърде далеко от Троян и нищо зависещо от Троян.
  Точно по тази причина явно са определени изявите на EM/SI като общи приказки.

 10. Дядо ми казваше, че „орташката кобила и кучетата не я лаят“, пък и няма „безплатен обяд“.

 11. Шопско хоро, не четете май какво съм написал. Не разбирам заяжданията тук в сайта, а не европейското ТКЗС! Тези Ваши думи са добри, но ако сме например на дериджето на Франция. А ние какво сме в същност? И кой е казал, че вноските на България към ЕС и субсидиите на ЕС към България, имат нещо общо. Говоря за това, че така чакахме и светлото бъдеще на комунизма. Сега ни казват плащайте, а пък вие ще усвоите парите по оперативните програми, ама друг път!
  Това казва ЕМ/SI. Прочетете внимателно. Иначе това, което пишете е така, но той акцентира другаде. Акцентира върху общия баланс от всичско това за изнемощялата ни държава. От това се възмущава, доколкото го разбирам. От сложните бюрократични процедури се възмущава. От огромните безсмислени процедури и бумащина.
  От изказването му личи, че се е сблъсквал, наи-малкото с тези въпроси, не го съдете моля. Той е изказал мнение, какво толкова.
  Вие с аржентинско хоро къде отидохте, в съвсем друга посока?
  Но не ви съдя! Само отбелязвам очевидното!

 12. Вноската ни в общия бюджет на Общността е % от БВП и от 2008 насам пада – по обясними причини. Аржентинско танго, фондовете отдавна не са предприсъединителни, а Структурни (Европейски фонд за регионално развитие и Европейски социален фонд), Кохезионен фонд и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Ем/Си, точно заради финансовата криза балансът между националните вноски и получената финансова помощ за този програмен период ще бъде в наша полза. Сега е важно какво ще се договори за 2014-2020. А аз лично одобрявам управляващите да ходят на учебни, а дори и неучебни посещения. Какво по-хубаво от това да видят и да придобият стандарт. Относно публичността – повече от нормално е, дори е е тично спонсорите да бъдат оповестявани. А безконечните и болезнени, дори безмислени, процедури наистина трябва да се облекчат, но това зависи от нашите си управляващи. И вече започнаха някои промени, в никакъв случай достатъчни, но все пак има воля. Мен повече ме боли, че пари има, но те не се усвояват така, та да има осезаем ефект – липсва качествено планиране, подготовка и контрол върху изпълнението на проектите. Сега дават за образование…юруш на училищата, ха сега за улици…ама имаме ли качествено проектиране, нямаме ли…юруш на улиците, наводнения…има, няма риск-меткаме с в защитни стени. Е, те това е мъката.

 13. И/Ви, сложете си очила и ще прочетете написаното от мен – ПРИсъединителни, а не ПРЕДприсъединителни. Какво представляват конкретно ПРИсъединителните фондове – сам/а сте написали. Вноската ни като член на ЕС не намалява, а се увеличава с годините докато достигнем общия % от БВП за всяка една от страните членки на ЕС.
  Като ходиха да се обучават чиновниците и главно кметовете години наред чрез различни „екскурзии“ – каква беше ползата до сега? Енкин направи 3 околосветски пътешествия за 3 мандата – какво се случи с община Троян? Нещо разбрахте ли от ПРЕДприсъединителните фондове? А има и още десетки други програми. Днешния кмет на Троян на още колко обучителни екскурзии ще го пращате? А следващия на още колко?

 14. Да не спорим, не се казват ПРИсъединителни – съжалявам, че съм прочела ПРЕД. А като намалява БВП, а процентът е един и същ – намалява ли абсолютната стойност или не? А като стигнем средния за ЕС БВП ставаме нетен донор – т.е. даваме повече отколкото получаваме. А докато стигнем 75% от средния за ЕС сме в Цел „Кохезия“ и получаваме пари за приближаване до средното ниво, т.е повече пари за инфраструктура. От другите програми, т.нар хоризонтални, няма алокирани средства на национален принцип.
  И това не променя мнението ми, че трябва да се посещават други старни, за да разберат нашите управляващи как и какво трябва да правят.

 15. Общото название на еврофондовете след началното присъединяване на коя да е страна в ЕС се нарича ПРИсъединителни фондове. Франция, Германия и всички останали стари европейски държави НЯМАТ присъединителни фондове, но имат фондове, адекватни на деленето което вие правите. Всяка нова държава започва с ниско ниво такса към ЕС, която в последствие расте. За България всяка година тази такса се увеличава по график плюс и от нарастването на БВП.
  С недоучилите кретеноиди, които сте си избрали да ви управляват на местно ниво – винаги и постоянно ще бъдем нетен донор. Куриоз – дори и през първите 7 години след присъединяването ни към ЕС, когато диспропорцията между такса и субсиидии би следвало да е в пъти повече в полза на субсидиите. Само че докато си обучавате смешните управници – мандалото ще клопне. Да не говорим че през следващите периоди /2014-2020/, съучастието при фиансирането на конкретни обекти ще достигне 80%… при 5-20 за този период. Конкретно Троян е пълна трагедия по отношение усвояване на подобни средства. То не е само да се напише апликационната форма и да се изпрати в конкретното министерство. Комплекс от мерки и мероприятия са необходими, за които днешната троянска управа изобщо не е в час… въпреки постояните обучителни екскурзии. Ама вие си знаете най-добре. На троянеца устата никой не е в състояние да затвори. Не случайно сте отчайваща община със западащи функции.

 16. Споко Танго(и Кеш 😀 ), след толкова „ялови“ кметчета, най-накрая може и да ти излезе късмета 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.