Няма първо място за проект за паметник на Хаджийски

Няма първо място за проект за паметник на Хаджийски Комисията за класиране на проектите за паметник на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян оповести своето крайно решение. На втори кръг журито единодушно е решило и присъжда една втора награда на проект номер 4 и две трети награди – на проект номер 1 и проект номер 3. Първа награда не е присъдена, защото няма участник, който да е достигнал 80% от максималния брой точки. Този брой според приетите критерии е 700 максимално, тъй като всеки член на журито е имла право да даде 100 точки най-много. На предишно свое заседание комисията приела критерии за оценка на представените проекти: начин на представяне; композиционно решение /внушение, послание, душевност/, връзка със средата по отношение на форма, материал, цялостно естетическо въздействие и отнасяне към заобикалящото пространство. И трите класирани проекта се отличават с реалистичност и представят фигурата на Иван Хаджийски в седнало положение, изправено – до колело, или в седяща поза с книги и писалка. Проектът с най-високо одобрение сред част от населението вече има името „селянинът с колелото“, но очевидно комисията е решила, че най-добре реалистичността приляга на Троян и на съответното градско пространство.
Решението е взето от Комисия в състав: Председател – арх. Боян Кръстев, гл.арх. на Община Троян и членове: Павлин Петков -старши юрисконсулт в Община Троян, Мариян Балев – зам.-кмет на общината, арх.Пенко Терзиев- Магистър по архитектура с проектантска правоспособност от Троян, арх.Иван Атанасов, с опит в областта по опазване на културно-историческото наследство – Троян, д-р Цветанка Цонева – скулптор, преподавател в Националната гимназия по приложни изкуства „Проф.Венко Колев“ и  Спас Дочев – скулптор.

Комисията се запознала и с мненията на гражданите, които  изразявали различни  становища  за това как да изглежда паметникът и къде да бъде неговото място, като предпочитанието на по-голяма част от тях било за Предложение 4 на авторския колектив Борис Борисов и Пламен Цанев.

2 thoughts on “Няма първо място за проект за паметник на Хаджийски”

  1. Къде в крайна сметка ще бъде поставен паметника? Защо криете къде е мястото?

  2. Верно ама как са оценявали паметник без да е ясно местото. Какво изобщо са оценявали? Паметник сам за себе си? Троянска простотия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.