10 ноември – една забранена дата в днешния посткомунистически Троян

Илиян ПеевскиСпорна дата. Спорна, но факт. Дали вътрешнокомунистически преврат, дали нежна революция – има ли значение? Факт е, че преди 21 години в България бе сменен обществено-политическият Строй. Рухна тоталитарният Строй и бе поставено началото на дмократичния Строй. И толкова. Системата, която обслужваше и управляваше тоталитарния Строй остана непокътната, а бившите номенклатури на БКП, заедно с назначените за демократи от Политбюро, ЦК на БКП и вездесъщата ДС – яхнаха „новата”/стара Система и започнаха с нея да обслужват и управляват новия демократичен Строй. За да прелъжат, измамят и сапунисат хората, бившите номенклатурчици на БКП и техните разноцветни клонинги започнаха уж да реформират Системата, да правят многобройни перестройки така, че нищо на практика да не се промени в Системата. И така – 21 години!

Нов Строй – стара Система.

Нов Бардак – стари Проститутки.

Като написах „проститутки”, та се сетих за троянските медии. От много години, вече не помня колко – темата „10-и Ноември” е табу за троянските медии. Нито думичка.

Забрана?

Или удобна забрава в името на  тази толкова удобна разголеност и полегналост пред бившата троянска комунистическа номенклатура, която чрез БСП и ГЕРБ държи местната власт от 1995 година?

Да, от 1995-а година и за Троян става дума. Троян, който в началото на 90-те бе наричан „четвъртата крепост на Демокрацията” в България. Малка община номер едно в България в началото на 90-те и модел за демократично развитие на малките общини в Източна Европа. В Троян на практика започна на местно ниво да се разгражда старата Система и да се върви към демократичните модели на местно самоуправление, подобно на европейските и американските общини.

Но, човек и добре да живее – на власт идва БСП. За три последователни мандата успяха да върнат старата Система, която наричам „Модела БСП”, да променят демократичната посока, по която бе тръгнал Троян, да разпродадат и да изядат голяма част от общинските ресурси, да смачкат разделението на властите, принизявайки и превръщайки общинския съвет в помощен слугински орган, да ликвидират зародилото се и работещо гражданско общество в Троян и да го лишат от всякаква възможност за участие в обществените и управленските процеси на територията на общината му.

И когато си помислихме, че по-лошо не може да ни се случи – на власт дойдоха ГЕРБ. Дойдоха с два пъти повече бивши комунистически номенклатури спрямо БСП и с два пъти по-големи лъжи. Дойдоха начело с лидера си, бивша номенклатура, работеща в ГК на БКП преди 10-ти ноември и който днес е вече много „демократичен” зам.областен управител. Победиха и с Кмет – бивш член на Бюрото на ГК на БКП. Тези победи на ГЕРБ нямаше да се случат без неоценимата помощ на троянските много „десни” и много „демократични” СДС, ДСБ, ССД и винаги готовите да услужат, ако има келепирец, представители на ВМРО. Както се казваше в онази реклама – „Ех, войводо, събрахме се” Ами събраха се – цялата бивша номенклатура и техните помагачи. Единствената разлика спрямо БСП е, че бившите /бивши ли/ номенклатури от ГЕРБ по-усърдно се кръстят в черквите, а попа с по-голяма охота тича да ги ръси с босилека и менчето за здраве. /Много народ се спомина от тяхното „здраве”/ Така де, нали са вече демократи. Нали вече религията не е „опиум за народа, както едно време ни учеше троянски секретар в ГК на БКП по идеологията на комунизЪма, днес – виден демократ и общински съветник от ГЕРБ.

Резултата от управлението на БСП и ГЕРБ последните 15 години е на лице. От малка община номер едно в Бългрия и с голям потенциал за развитие, днес Троян е извън всякакви класации, с икономическия си срив, със загубата си на ресурси, с безпрецедентната си безработица, с духовния си упадък и с липсата на всякаква перспектива с оглед продължаващия и обслужвания от БСП, ГЕРБ и помагачите им пагубен за Троян „Модел БСП”.

Ето това искат да скрият от хората, както местните бивши комунистически номенклатури и днешни управници, така и слугинските троянски медии. Да лъжат, да мамят и да подменят историята – че не е имало 10-и Ноември, че Троян не е тръгвал по демократичен път с нова и демократична Система на местно ниво, че случващото се днес и видимото пропадане на Троян няма алтернатива, а е някаква си закономерност, като функция от някакви винаги и все външни фактори.

До кога?

Троян, 10.11.2010

Инж.Илиян Пеевски

Лидер на ПП Атака Троян

33 thoughts on “10 ноември – една забранена дата в днешния посткомунистически Троян”

 1. Г-н Пеевски, моля Ви не пишете тези критични и обобщителни слова, та макар и да са истина. Нали знаете ,че свободата иска Караджата, а не Екзарх. Поведете народа троянски, не пишете проникновени слова, от тях никаква полза. Апелирам, към Вас, да сторите това, защото сте политическа личност и то с претенции. Поведете народа! Аз поне съм с Вас, колкото и неприятно да Ви е това. Сага и аз на свой ред , да Ви попитам, какво правите Вие, г-н Пеевски освен да пишете.

 2. Да,да,определено е прав г-н Пеевски за състоянието на града,болезнено прав,но до там.Очевидно е обаче,че не чете много от троянските медии/може би от страх да не се изцапа/,защото можеше да види,че днешния ден беше отбелязан от някои медии подобаващо,имаше много добри разсъждения относно късно зародилата се демокрация при нас и причините поради които нещата се случиха по-различно тук,за разлика от някои други бивши комунистически страни,които бяха будни много,много преди това.Няма обаче да казвам кой,от страх г-н Пеевски да не се обрине само при споменаването на медията :).
  Моя добър виртуален приятел ARVi,е много прав.Докато четях словата на г-н Пеевски в главата ми се завъртя същата мисъл.Защо тогава не поведе гражданите?Защо толкова години чуваме само думи…думи…думи…и нищо повече.Ако отсееме иронията,често и злобата,постоянно насмешката в неговите слова,ще видим колко е прав.Но за съжаление толкова години едно и също,едно и също,че всичко това е вече втръснало на много и потъват някъде…….и не им се обръща вече внимание.Ето тук г-н Пеевски сгреши.Вече е прекалено късно дори и за думи.Няма да има кой да поведе!

 3. Много дълго, много истина и нищо ново всъщност. Кучетата си лаят.. народа спи, а властимеющите цепят облаците

 4. Абе тоя Пеевски защо не си трае като другите. Хората си искат комунягите да ги управляват, а Поцелуйкото от Троян21 да им припява. Мълчи бе, Пеевски, добитъка иска да е тихо, да не се рови и припомня.

 5. Бианка-а, Бинка, защо ли си губим времето, честно казано не си обяснявам логично, но залагам на антилогиката.Нали сама виждаш какво е положението, от постингите след твоето изчерпателно отношение . Само къси безмислени фрази л ишени от логика и критики, оцинки незаслужаващи никакъв коментар.
  Malori, какъв е този език? Какво е това бе-кане? Нали в добитъка попадаме всички, или за теб не се отнася, а? Това твоето е чисто мучене на неизвестна говедо от стадото. Нищо по-вече. Не те съдя но????!?+!!!

 6. Malori, и ти си от добитъка.Уважавай всеки коментар,както другите ще уважат твоя!

 7. Не съм от добитъка защото отдавна се изнесох от тоя тъп комуняшки град. Като гледам Арви и Бянка какви ги нижат няма по-голямо доказателство какво е останало в тоя град.

 8. Защо влизаме ли ARVi,не знам как да го обясня.Обикновено когато влизам тук,,в никакъв случай ,не съм обсебена от мисълта,че съм най -права,но ми е интересно да видя други гледни точки и то породени от мой коментар.Но често се случва да се излива върху ми някаква помия/е това е не само върху мен, а и върху теб и трети и пети/.Понякога ме смайва това,как човек от нищо може да избълва толкова много злъч срещу друг,че чак свят да ти се завие ,но пак се връщам и влизам,пак чета мнения и коментирам.Пак ми е интересно какво ново има и кой как го е отразил.Всеки път си мисля,това злословене ще изчезне,но не би…..Ама съм упорита и не се отказвам.Кой знае,някой ден нещата може да се обърнат в друга посока…..Оптимизъм…ех….:)

 9. Maloriq тия Ваши думи са недостойни за човек който държи на себе си. Те са достойни само за някого, който си мисли, че е хванал –- за шлифера. Вие добре си мислите така, че не сте от добитъка, но защо белким насила се намичате така многозначително при нас. Ние не Ви викахме, Вие сам се наклецахте тук при нас(добитъка, простосмъртните, поцелуйковците и т.н. Знаета ли, Веие където и да бъдете винаги ще сте сте 100 процентов троянец, защото ви личи. Иначе щяхте да си трайкате, като двадесеттината хиляди наши съграждани.

 10. Биянка, Блъгодаря ти за отговора. Не желаех да ти отговарям, АМ БЛОК с Malori. Нещо не сме с него на един и същи терен. Май и времето ще се окаже друго, и сме далеч едни от други. Той като пита, какво е останало в града ни, аз бих му оговорил, Защо пита като твърди ,че го няма. Добре няма го , но защосъди другите. Той избягал ваджията, пък и претенции и оценки. Аз, при това положение, се радвам че не е сред нас. И да си следва избраното поприще от самият него. Нищо по-вече. А, и друго, пишете твърде изуитски краги/а.

 11. Арви, вие в състояние ли сте да напишете някакъв коментар по текста от статията, а не да давате съвети кой защо писал, да поучавате кой какво да прави и да спамите до забрава. Видях същата статия в сайта на Lowech Today. Ще ви копирам тамошните коментари, а вие си правете изводите:

  debelaka на 10.11.2010 18:50
  Да, от 1995-а година и за Троян става дума. Троян, който в началото на 90-те бе наричан „четвъртата крепост на Демокрацията” в България.
  В началото на 90-тте живеехме и работехме със съпругата ми в Троян. Наистина тогава хората бяха страшно нахъсани да променят старото с нов и демократичен строй. По същество, между повечето софиянци и троянци през онези години разлика в нагласата и разбиранията почти нямаше.

  purlikov на 10.11.2010 21:08
  В Троян бяхте огън! Имам приятели там и помня прекрасно…

  stroitel на 10.11.2010 22:23
  По-скоро Честит празник! Да, днес е 10 ноември.
  Тогава бях студент в София и не знам какво е било в Ловеч и Троян.
  Преди малко даваха по Канал 1 кадри от най-големият митинг в българската история, в който и аз участвах. И до днес си спомням няколко неща:
  – имаше страхотна еуфория. Дух, надежда и желание
  – не бях виждал, а сигурно никого повече няма да видя толкова много хора, които са ДОБРОНАМЕРЕНИ. Когато някой без да иска те бутне или настъпи искрено и с усмивка ти се извиняваше. Дребно, но …
  – един милион души мислиха в една посока
  Днес, какво да кажа. Всичко е минало и се съмнявам, че ще се повтори.

  debelaka на 10.11.2010 22:47
  И ние бяхме там, на Орлов мост, развявахме големи сини знамена и пеехме.
  Толкова много хора се почувстваха свободни да излязат по собствено желание да изразят емоците, чувствата, надеждите, очакванията си.

 12. Чудя се защо се заяждате с Малори? И какво толкова обидно е казал? Наистина си губите времето да пишете постове в които не намирам никакъв смисъл. Или сте си дружинка, която си чеше езиците само за спорт. 🙂

 13. Copy Peast, аз съм в състояние и то винаги. Но тук не е необходимо да го правя, защото съвм съгласен напълно с коментара на г-н Пеевски. Просто нещо не сте разбралии ли може би сте Вие в желанието си да защитите г-н Пеевски Ви се получава този БЪГ. В моя постинг съм изразил становището си и съм задал въпрос. Ако иска Г-н Пеевски да ми отговори, доборе, ако не, пак дабре, но този път не би бил в негова полза.
  Не ме слагайте в Ловешките сайтове, аз и в двата сайта, наши троянски пиша винаги с едно име. А вие ако припознавате нещо друго или някй друг, това струва ми се, се дължи единствено на Вашето, вероятно двулично и покварено мислене породено от Вашите разбирания за живота.
  От копираното заявявам, че познавам действително само purlikov, който бе преподавател на дъщеря ми в езиковата в Ловеч. Нищо по- вече. Съжалявам за объркването Ви.

 14. Няма да коментирам статията на г-н Пеевски, тъй като я приемам безусловно.
  Ще коментирам коментиращите обаче, защото…
  Нека всеки сам прецени защо:
  „Г-н Пеевски, моля Ви не пишете тези критични и обобщителни слова, та макар и да са истина… “ (ARVi)
  Страхотна мисъл, изчистена откъм всякаква разумна причина за съществуването си. По-нататък анонимният човек иска и отговор на въпроса с какво още се занимава г-н Пеевски, освен с писане, тъй като му се иска и някой да го поведе нанякъде. С какво се занимава анонимният обаче, историята мълчи. Знае се само, че се е самоопределил като неприятен за Пеевски човек, което лично на мен не ми е достатъчно, за да приема думите му като нещо различно от нищо.
  ……………
  В следващия невероятно стойностен коментар чета още по-стойностния финал:
  „…Ето тук г-н Пеевски сгреши. Вече е прекалено късно дори и за думи. Няма да има кой да поведе!“ (Бианка)
  Поздравления за бианкиния оптимизъм, точно той е нужен на света сега, в частност и на троянци!
  …………….
  Спестявам си коментара, свързан с влюбеността на първия към мъдростта на втория анонимен пишещ и суперлативите по посока на дамата – „… след твоето изчерпателно отношение…“ просто не подлежи на коментар, но и смешно не ми е.
  …………….
  Покрай констатацията на Zigzag преминавам в права линия и бързо, защото и от птичи поглед се вижда, че не струва.
  Единствено Malori не ми прозвуча претенциозно, кухо, елементарно или и грозно, но той пък веднага се сдоби с ментор, който да му покаже колко е тъп с думите “ Това твоето е чисто мучене на неизвестно говедо от стадото“…
  Очарована съм от доброто отношение на човек към човека, на троянец към троянеца, както и от градивната критика на гореспоменатите анонимни тук към човек, който е излязъл с името си и е написал нещо, преминало през сърцето му!

 15. Вяра, точно за това, че е излязъл с името си, съм написал тези мои думи. Защото не е достатъчно само да пишеш, той, г-н Пеевски трябва да направи и нещо по- друго, защото е публична личност. Не разбирам обаче Вашият проблем. Добре ме критикувате и приемам критики, но драга, само когато са обосновани. Тези словестни забежки и психологическикоментари по адрес на пишещите минава донякъде. Но къде е Вашето, пък макар и величайшо мнение по написаното от г-н Пеевски. Такива плоскости не са за тук драга. Вижте хубаво, какво питам г-н Пеевски. Вашите съждения и умозаключения са уникални, безспорно. Драга защо Вие си посволявоате такава дързост да ме съдите защото коментирам г-н Пеевски. Той сам се е изтипосал и написал
  мнението си. Защо обвинявате питащите за доуточняващи въпроси, въпреки че съм НАПИСАЛ ДРАГА ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С НЕГО, само му зададох доуточняващ въпрос. Но защо ли Ви обръщам внимание. Харата нали четат, те да кажат , кой крив , кой прав, дой …..???!??!!? Вие явно искате , когато пише Пеевски , троянци да козируват безропотно.
  В написаното от мен „Г-н Пеевски, моля Ви не пишете тези критични и обобщителни слова, та макар и да са истина… “ (ARVi), Вие визирате нещата извън контекста на написаното от мен. там има допълнение. а именно „Нали знаете ,че свободата иска Караджата, а не Екзарх. Поведете народа троянски, не пишете проникновени слова, от тях никаква полза. Апелирам, към Вас, да сторите това, защото сте политическа личност и то с претенции. Поведете народа! Аз поне съм с Вас, колкото и неприятно да Ви е това.“

 16. Кучето лае ръката която целуна преди време?
  Кучето племенник на шефа на комунистическото Гестапо-ДС, за Ловеч,надава лай , против тези на които направи ихтибар?
  Кучето тръгнало да ни ги казва как стоят нещата,щото ние не ги разбираме,не сме инжинери,висшисти…
  Да коментирате думите на палячото, и да се съгласявате сякаш Вие нямате свое мнение,дори и същото по темата,е падение от себе си!!!
  Къде бе кучето на тази дата преди 21 години?

 17. Никога един от вас, пише се инжЕнер, но това е по-малкия ви проблем. Нуждаете се спешно от специализирана лекарска помощ.

 18. Сладък си, ще ти позволя да ми оближеш обувките.
  Хайде, бягай сега при инжИнерчето да си пиете хапчетата!

 19. ARVi, преди всичко Ви моля за извинение, че ще Ви цитирам, но след като коригирам правописните Ви грешки. Просто не понасям неграмотността.
  Многократното Ви повторение на думичката „драга“ ще отмина снизходително, може пък да сте от бързо привързващите се хора.
  И така:
  На въпроса Ви „но къде е Вашето, пък макар и величайше мнение по написаното от г-н Пеевски?“ ще отговоря веднага.
  Дълбоко в душата ми е това мнение! Много дълбоко, заедно с цялата болка, която изпитвам от фактите, които Пеевски е изброил.
  И емоционалното му писане ми е дълбоко в душата, защото ми омръзна да чета писаниците на хора, които само съобщават факти, но не ги чувстват и осмислят, не ги преживяват. Не споделям тук мнението си не за друго, а за да не прибавям нова болка към болката на всички тези, които обичат Троян, заедно с всичките трудности в него…
  Констатацията Ви „Вие явно искате, когато пише Пеевски, троянци да козируват безропотно“ е тотално грешна! Нищо не ме отвращава повече от хората, които приемат безкритично нечие мнение и са готови веднага да му козируват. За разлика от отношението ми към безропотното подчинение, доброволно избраното робско поведение и каквото още подобно се сетите, високо ценя всички онези хора, които имат силата да кажат „Ти се справи прекрасно, ти си по-добър от мен!“
  Троянци (в по-голямата си част) трябва да извървят дълъг път на себеусъвършенстване, преди да могат да признаят нечие превъзходство или нечии заслуги.
  Най-често срещаната реакция е точно копие на Вашата – необосновани или слабоаргументирани критики, подхвърляне на лични желания от рода на „поведете народа!“ и недоносени идеи за вероятни алтернативи, НО! Никаква конкретика и никаква градивност!!!
  ……………
  Въпросът Ви „Драга, защо Вие си позволявате такава дързост да ме съдите, защото коментирам г-н Пеевски?“ искрено ме разсмя, благодаря Ви за него!
  Ами простичко приемете, че съществувам и се опитайте да ме преглътнете или пък да не ми обръщате внимание!
  Ако не друго, поне избор имате.

 20. Бианка /Дива/, не ви ли омръзна да „познавате“? Много трябва да сте посредствена и ограничена за да не можте да направите разлика между два различни като изказ и стил начини на писане. Все пак, умна блондинка някой да е виждал? 🙂

 21. Zigzag и Дива, градът ни не може да си позволи да поддържа две конкурентни Police Academies! 🙂

 22. Гледам, много женски без работа се навъртат тук. Аз съм ерген и тази година стигнах Христовата възраст. На държавна работа съм и си търся жена. Не знам дали е редно да си оставя телефон или някакъв друг контакт. Вяра, Дива, Маринова и Бианка вие с какъв статус сте?

 23. Добре де,добре,защо подскачаш?Ами приличате си по изказ 🙂
  Пък и кой би помислил,че друг е „ДЪЛБОКО В ДУШАТА МУ ТОВА МНЕНИЕ“ и „ДЪЛБОКО В ДУШАТА МУ ЕМОЦИОНАЛНОТО МУ МИСЛЕНЕ“.То и привържениците му се топят като пролетен сняг и след като е толкова дълбоко душевен и дълбоко емоционален ,защо все повече хора губят вяра в него,защо в началото ако някой като вас Маринова и сие, са се опивали от демократичните му словоизлияния и са го увенчавали като местния Месия,сега думите му се подминават все повече с насмешка,страшно е,но и със ирония и незачитане?Има причина и аз много отдавна се опитах да му кажа защо се случва това.И да ти кажа,че ако някога чуя от него тези думи:“Ти се справи прекрасно, ти си по-добър от мен!“,ще му сваля шапка,но не е такъв,не би признал това на никого.За всяко нещо скача и е против..
  Вяра или Маринова или Copy Peast или каквито и да се пишете,все ми е едно.Импровизира се мнозинство,но е жалко бих казал.Няма значение какъв ще е материала винаги се делим на два отбора.Но такива като вас фенките,както и да се пишете числеността е малка за разлика от разочарованите и излъганите.Тази ирония,тези коментари не са породени от нещо което никога не е преживяно както твърдите.Като се отвращавате от безкритични хора които само козируват,защо сипете тази жлъч тук по нас.Замисли се защо се стига до това.И какви са тези претенции че знаете всеки какво е преживял и какво не за да ги съдите така и правиш жалки опити,бих казала доста изтъркани,да обиждате.Спрямо мен,м,дааа подозирам,че си брюнетка,няма как да е иначе,затова чудесно те разбирам 🙂 ,но за разлика от теб,аз нямам причина да обиждам някого на „брюнетка“,защото цвета на косата не определя коефициента му на интелигентност.Желанието да обиждаш някой по този начин определя само способността на индивида да злобее , завижда,ненавижда нещо което си няма .Чувства, които аз пък ненавиждам до безкрайност.Не случайно си има и приказка от къде идва ненавистта към блондинките.Коментара ти към мен-Все пак, умна блондинка някой да е виждал“,показва само елементаризъм. Жалко.Хайде със здраве,както казва ARVi. 🙂
  Апропо-това си е само мое мнение и не задължавам никой да се съобразява с него 🙂
  И моля те наричай ме ДИВА,не цапай другото име.Прекалено хубаво е!!

 24. НЕНЧО НЕНОВ: МИЛКО БАЛЕВ ИЗГОТВИ СПИСЪКА С АКТИВИСТИТЕ НА СДС
  София, България

  Куфарчетата с парите дойдоха на „Раковски“134, когато Костов беше на власт, Румен Петков с подставени лица участваше в аферата „Акрам“, а Жан Виденов беше единственият, който се противопостави на плана „Ран-Ът“ за унищожаване на българската нация. Това обобщава пред БЛИЦ от опита си в централата на СДС в първите години след 10 ноември 1989 г. Ненчо Ненов, един от инициаторите на движението „Гражданска инициатива“.
  Ненчо Ненов е завършил семестриално “Богословие” в СУ “Св. Климент Охридски”. Той е бил комендант на сградата на СДС на ул.“Раковски” 134. Тогава заедно с Любомир Собаджиев създават Бюро за разследване на престъпленията на комунистическия режим. По време на работата си там събира богат архив.

  – Като се върнем 20 години назад, кои лица от дните след 10 ноември 1989 г. сте запомнили като най-активни в събитията?
  – Лицата, които тогава определяха събитията, бяха от ЦК на БКП и това беше решение на ЦК на тайно заседание, ръководено от Милко Балев. На него са били описани лицата, които да поемат ръководството на бъдещата опозиция. Аз имам един списък с тези лица. Тогава нямах много възможности да стигам до истината на всеки сигнал, който ми се даваше, затова гледах и си отбелязвах лицата и хората, които се появиха след това. За съжаление с някои от тези хора бях приятел.

  – Кои са по-известните имена от този списък?
  – Асен Агов, Алексей Алексеев, Димитър Арнаудов, Юрий Асланов, Ангел Ахрянов, Юлий Бахнев, Крум Благоев, Юрий Борисов, Анжел Вагенщайн, Николай Василев, Валентин Вацев, Румен Воденичаров, Виктор Вълков, Тодор Вълчев, Стефан Гайтанджиев, Гиньо Ганев, Стоян Ганев, Жорж Ганчев, Иван Гарелов, Александър Грозев, Венцислав Димитров, Ахмед Доган, Драгомир Драганов, Велислава Дърева, Петър Емил Митев, Желю Желев, Недялко Йорданов, Александър Каракачанов, Росен Карадимов, Леа Коен, Елена Кирчева, Елка Константинова, Емил Кошлуков, Чавдар Кюранов, Димитър Луджев, Йосиф Леви, Георги Марков, Валентин Моллов, Асен Мичковски, Шерифе Мустафова, Михаил Неделчев, Осман Октай, Лияна Панделиева, Соломон Паси, Йосиф Петров, Живко Попов, Елена Поптодорова, Стефан Продев, Андрей Райчев, Благовест Сендов, Петър Слабаков, Петко Симеонов, Красен Станчев и още много други. Това всъщност е списък на 120 човека, който ни попадна през 1990 г. И пишеше „Неофициално препоръчаната и одобрена опозиция на закрито заседание на ЦК на БКП“ – месец май 1990 г. с подпис Милко Балев.

  – Каква е истината за основаването на СДС от твоята гледна точка?
  – Знаете, че Андрей Луканов трябваше да стане председател на СДС. Анжел Вагенщайн участваше, Кюранов също и много други хора. Но така или иначе това беше подготовка за създаването на една партия, на една организация от няколко десетки партии, които се събраха в общ конгломерат, в една обща политическа сила, наречена СДС. Там влизаха 16 партии, които бяха с хора, лежали по затворите, притискани по един или друг начин да подпишат една или друга декларация. Другите пък – нови лидери така наречени, които по същия начин са карани да сътрудничат или да служат по някакъв начин на партията – майка. Идеята беше да се получи политически спектър – от крайно ляво до крайно дясно и в този диапазон пространството да бъде заето. Имаше националистически организации и формирования, чиито идеи оставаха извън това демократично образувание. Като че ли за да се окарикатури националната идея, която цели наистина България да тръгне по друг път, слагаха начело лица като Гелеменов, Иван Георгиев и разни други. Те всъщност опорочаваха национализма и бяха сочени с пръст. И който не влизаше в този диапазон на 16-те партии, беше жигосван и заклеймяван с някакви епитети, нямаше право да участва в управлението на държавата. Ако се върнем в началото на българския преход, че това бил спонтанен акт на българската демокрация – това всеки трябва да си го избие от главата. Целта беше всички движими и недвижими имущества на държавата да бъдат приватизирани и ограбени от разни еврейски и други комунистически фамилии, независимо какъв корен имат. Но това беше идеята – да се граби. И това стана. Прави впечатление фактът, че всички заводи, които се разпродадоха, станаха притежание на еврейски фирми. Да вземем за пример „Балкан“, продаден за 130 хиляди, а Гад Зееви взе след това няколко десетки милиона от препродажбата.

  – Създавайки движението „Гражданска инициатива“, какви проблеми искахте да разрешавате?
  – Първо искам да кажа, че Любо Собаджиев, който беше един бунтар, Бог да го прости, и един добър човек, имаше някакви идеи, които може би е получил в затвора, за да бъде бунтар и да бъде зле настроен срещу комунистическия ред. Това е по една съвсем друга причина, може би знаете, че хората, които бяха при нас (говоря не за ръководителите, а за тези, които бяхме на средно ниво) – техните бащи и майки бяха активни борци против фашизма и капитализма и т.н . Собаджиев ми беше приятел и много го уважавах. Такива бяха и родителите на Фори Светулката. Нека да не изреждам и другите в този план, за който говорим. Даже на Фори Светулката баща му е бил в Белене. Много от тези хора бяха зле настроени срещу стария режим по различни причини. Но малко бяха хората в ръководството на СДС, които бяха допуснати до управлението с чисти идеи, без да са били свързани по някакъв начин с БКП, било със службите на ДС, било по родова партийна линия и т.н. Създаването на СДС беше един проект, замислен от външни сили, като целта разбира се беше да се смени обществено-политическия строй от социализъм към капитализъм и главните действащи лица трябваше да бъдат бившите борци против капитализма и фашизма. Тоест синове и дъщери на БКП. Това беше в основни линии мероприятието и ние, без да искаме, го правихме това. Помагахме на комунистите да се борят едни срещу други, за да могат да вземат властта и да извършат тази криминална приватизация, която доведе България до просешка тояга.

  – Ти беше ли свидетел на куфарчета с пари в СДС?
  – Не, не съм бил свидетел, но куфарчетата с парите започнаха по времето, когато Костов дойде на власт. Дотогава ние нямахме пари, дето се казва, за ядене. Аз бях председател на две комисия. Едната беше за техника, пари и машини, дошли от западни компании за СДС. Така наречените дарения, които се оказа впоследствие, че не са никакви дарения, а една целенасочена кампания на външни централи, които изпращаха под егидата на други български организации различни суми. Знаете след това какво се случи. Никой не дава пари току-така. Всеки иска нещо. Така се настаниха фондации като „Сорос“, „Свободно общество“, „Конрад Аденауер“, които де факто започнаха планово контролиране и установяване на тези нови капиталистически прояви. Оттам техни хора, с посочени от тях лица участваха в ограбването на България. Това е в най-общ план, но куфарчета с пари, когато бях комендант на „Раковски“ 134, все още нямаше. По това време се занимавахме с престъпленията от предишните десетилетия. Аз бях ръководител на Бюрото за разследване на престъпленията на комунистическия режим.

  – Какви разкрития направихте?
  – Ние в началото се занимавахме само с партизанските ядра, които след 9-ти септември са извършили масови убийства на невинни българи интелектуалци и са задушили цвета на българската нация. След това обаче насочихме вниманието си към случващото се в момента. Нещата се промениха, когато започнаха да излизат първите фирми. Една фирма на Луканов беше доста интересна, там се препираха парите на бившия Комсомол. Започнаха и взиманията на сгради. Разбирате ли ме? И тогава вече ние решихме да се занимаваме с дейността на БКП и нейните сателити. За куфарчетата с пари идваха хора при нас, които казваха, че се носят някакви пари. Случаят с Румен Петков, който чрез подставени лица лично участваше в аферата „Акрам“, е емблематичен. Много банки бяха задлъжнели. Даваха пари, бяха задължени да дават пари на тези организации. Имаме сведения не само за куфарчета с пари, а за цели коли, които се стовариха с пари. Визирам и тук в случая Румен Петков. Но както се знае, много от тези банкери се убиха и се самоубиха. Даже и с Акрам се случи това, че и той беше самоубит, само че в испански затвор. Това е за куфарчетата. Ние тогава само слушахме за тях, впоследствие се натрупаха факти. Например убит е еди-кой си банкер от Търново или от Габрово. И изведнъж се оказва, че този човек, жив и здрав до този момент, се самоубива. През 1994 г. аз вече почти бях напуснал централата на СДС, забелязах, че при нас започнаха разни промени. Имаше един Петко Паричков, който не знам точно с какво се занимаваше, но той беше разпознат от един следовател от криминална полиция като сътрудник на ДС. В един момент започнаха да се появяват с хубави коли, вместо „Ладичките“, които бяха на СДС. И всъщност по времето на Костов започнаха и намериха начин да пристигат някакви пари. Пак казвам, че не знам по какъв начин, но пристигаха много пари. И изведнъж се усети разликата. Долу барчето какво беше? И изведнъж започнаха ремонти за стотици хиляди левове. Това също е свързано с тези куфарчета с пари. Пример давам веднага – Луканов докара от САЩ 22 специалисти и от тук имаме някъде около 19, които са известни. Говоря за Тодор Вълчев, който беше шефа на БНБ, Димитър Иванов, професора, който сега дава в Лондон икономически съвети. Това са Христина Вучева, Иван Костов, Емил Хърсев. Това са хората, които участваха в плана „Ран-Ът“ за унищожаване на българската държава. Този план работи и досега – смяна на обществения строй, смяна на банковата система, приватизиране на всяка цена на всички предприятия и т.н.
  Това е единственият план, от който се крие само една точка. Той е от 24 глави, като 23-те са известни. Само 24 глава не е известна и тя се казва „Цената на прехода“, където е казано колко милона българи ще трябва да останат живи. Другите трябва да умрат.Това го знам от Георги Тамбуев, който е чел този доклад и казва : „Когато четох този доклад, косите ми настръхнаха. Не можех да повярвам, че има хора, които мислят по този начин – за унищожението на цели народи“. И аз мисля, че този план в момента си работи. Дали ще го изпълнява Иван Костов, дали ще го изпълнява Бойко Борисов или Станишев, това няма никакво значение. Просто те не могат да излязат от това русло. Единственият, който се опита да се противопостави на този план, колкото и странно да звучи, е Жан Виденов. Но веднага му спретнаха една външна и вътрешна икономическа афера. Тогава цената на долара се вдигна изключително много, появи се инфлация, бунтове и т.н. И той беше сменен. Не казвам, че той и партията му заслужават адмирации и уважение, но той се опита да действа срещу плана „Ран-Ът“.

  Едно интервю на Александрина Роканова

 25. Вяра, моля за Вашето извинение, но пак на чист български език Ви заявявам, че нещо в мене или във Вас тотално е сбъркано. Няма повече да повтарям какво съм казал и защо. Вие явно държите на г-н Пепеевски, когото аз не съм нападал изобщо. Само го попитах нещо. Освен под името Вяря да се крие самият той, тъй, като не е някак си миродавно Вие, която и да сте , да се застъпвате така отявлено за него и то, без да има нужда от това Ваше деяние. Той определено не се нуждае от това. Мен лично би ме обидило подобно поведение.
  Ние влязахме в един спор с него преди време. Затова пиша, че не ме долюбва.
  Дисекцията , която сте направилина моето мнение, погледнато реално, мога да приема. Но защо е тази защита на всяка цена. Щом емоционалното му писане е дълбоко навляцло в душата Ви, направете нещо, вземете си го , пристанете му или там каквото Ви душа иска, но не ме вкарвайте в тези филми. Аз лично нямям претенции за изчерпателност и безпогрешност. Уви, грешките ми са на лице и ….какво да кажа. Дори със заключението за неграмотност от моя страна мога да се съглася, защото безспорно съм допуснал грешки. Не се оневинявам с това. Но поне не пиша грамотни нелепици. Зададох въпрос, който вие не искате да разберете. Ето това ме насочва, че вие сте автора на написаното, което коментирам. Нищо против нямам. А „драга“ не значи, че Ви обичам, мразя или пък е израз на бързо привързване. Приемам коментарите Ви, не приемам само ненужната защита на г-н Пеевски от Ваша страна. Но не Ви оспорвам правото на това. И накрая, каква конкретика, каква градивност искате в един мой въпрос. Вашият постинг, също е игра на думи. Можем да спорим пак, ака искате.

 26. Аз нали съм си прост!
  Все гледам паричките и удобствата!
  Тук си чешате езиците! Толкоз време демокрация да бяхте направили един Shell да точите нафта или една Bila или Фантастико та поне като ходим гладни да виждаме хубава стока!
  Или толкоз комунизъм един тунел да бяха дупнали другарите под Беклемето, а не да има ски писта хахахаха зимата горе. Абе кои го е измислил със скипистата? Все още се чудя то бя коли минават беклемето не е ли по удбно и печелившо да има трафик от коли а не скиори???
  Та виждайки тук нещата, не зам за каво иде спора. И от демокрация и от комунизъм … тунел няма ха ха и Лукойл липсва и Била…
  А според мен комунист или демократ щом са в общината трябва да се борят за благото на Троян… ама нещо не виждам такова нещо…
  Ей на ловешкия съд – обяви банкрута на „ХЕМУС“ окончателно…отива за скраб и разпродажба… едни чужденци окрадоха завода , а града и кмета бивш полицай нищо не направи хахаха идват наред и други заводи… и какво от това…
  Та демокрация или комунизъм 9.9.1944 или 10.10. май все тая

 27. ARVi, вече сме в пълно единомислие поне за едно нещо!
  Думите Ви „Приемам коментарите Ви, не приемам само ненужната защита на г-н Пеевски от Ваша страна…“ са точно отражение на мислите ми. Именно „ненужната защита“ е словосъчетанието, което ме грабна.
  Че кой нормален човек би се изсилил да защитава някого, който няма нужда от защита?…
  …………….
  Предлагам Ви да не занимаваме света с въпроса дали аз съм авторът на статията, която ние уж обсъждаме. Съжалявам, че не съм я писала наистина аз.
  Съжалявам и за друго – че не успях с първия си коментар да провокирам размисъл и дискусия сред участниците по темата, а вместо това се изпадна в уточнения на тотално безсмислени неща.

 28. Маринова, поздравления за умението Ви да разграничавате стилове на писане, но…
  Защо не си намерите друг сайт и друг форум, в който да отправяте обиди към русите жени? Стереотипът, че русите жени са глупави, е сред най-нелепите и грозни стереотипи, на които хората робуват.
  А и няма нищо общо с датата 10 ноември 1989 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.