19 thoughts on “Без коментар – Минисметище до Елма”

 1. Хващам автобуса всеки ден от тази спирка, за да отида на работа и също съм се възмущавала от грозната картинка.
  Лично аз никога не съм си позволявала да хвърлям отпадък било там,било другаде , освен на местата предназначени за това. Така съм възпитана,така възпитавам и децата си и така е редно да правят всички.
  Мисля си обаче, че ако на това място на спирката на ЕЛМА се постави едно кошче за отпадъци, положението ще е друго.
  Разбира се нужно ни е и възпитание,за да хвърляме отпадъците където трябва.

 2. За едно общество се съди и по чистотата му.
  Като гледам околната среда в Троян, представям си каква „чиста“ нация сме. В бяла Европа, ако някой на улицата те види да хвърляш дори фас на земята, ако няма да те накара да си го вдигнеш и да ти направи забележка, то поне ще информира институциите да ти сложат една глоба, да та се замислиш другия път като хвършиш нещо на земята !
  В България – нали си имаме по-големи проблеми, това ама изобщо не ни прави впечатление.
  Въпрос на възпитание, според мен. Жалко, че на 80% от обществото изглежда им липсват първите 10 годинки…

 3. До сьвестна трояка ,Г-жо то чи хубаво да се сложи кошче е хубаво ,ама нали още на другия ден ще е изчезнало мангалите ще са го прибрали тей че сега няма да обвиняваме общината. погледнете надолу от тази спирка по пьтя дали има един капак на шахта работете по-вече да има по-вече даньци за да има има пари за тези тьртеи на дьржавата.

 4. Прав е Темплар – на повечето им липсват първите доста годинки. Я се огледайте непредубедено и кажете кога ще живеем на чисто място. Нали всеки има претенцията, че е чист човек, че е европеец и ккавото там си мислят повечето за себе си. А пък то – смет навсякъде, все виновни другите…И освен двама-трима нервозни – май няма хора доброволно да почистват чуждите боклуци, а то без чистене няма да мине. И снегът се топи, че да лисва всичко с цялата му грозота. Кошмар!

 5. Как се прави от мухата слон.
  1. Повечето от отпадъците ясно се вижда, че са обелки от плакати от съседната рекламна колона. Друг е въпросът кой ги е обелил и захвърлил.
  2. В този район след затварянето на Елма почти няма пешеходци, с изключение на чакащите рейса за Орешак. Ясно е и кой е хвърлял боклук.

 6. Как хората не виждат очебийното.
  И това далеч не са „обелки“ от плакати, а найлонови торбички и опаковки от ФаФли и т.н.

  Това Ви го даваме като пример, г-не/г-жо читател. Опитваме се да Ви накараме да се замислите колко десетки такива „мухи-слонове“ има в малкия ни град? Искате ли всеки ден да Ви показвам по едно такова? Матрял има за цял месец, споко 🙂
  Вземете един голям градски парк като Къпинчо например, ходили ли сте скоро нагоре, А? Ходили ли сте на беседката ? Знаете ли, че там ВЪВ беседката последния път имаше ЧОВЕШКИ ЛАЙНА ? Имаше презервативи, обелки от семки, пък фактът, че на пейките не може да се сяда, тъй като са обрисувани с въглени и кал, е съвсем друг.
  Въпросът мили мои патиланци е, ДАВАМЕ ЛИ СИ СМЕТКА за всичко това? Или толкова сме свикнали да живеем в кочина, че ама изобщо тези мухи не ги забелязваме …
  Много жалко, ако е така 🙂

 7. Темпларе, ами като правите секс в беседката не давайте на приятелките си да люпят семки, и после си прибирайте презервативите – не ги изхвърляйте. 🙂 А зимата мухи няма, ето тук ви хванах!
  Между другото одобрявам младежите за спортно-сексуалните им развлечения през зимата. Както и за половата им култура и използването на предпазни средства. Така по-малко работа и аз ще имам после. 😉

 8. Уважаема анонимна, каква вина има тук г-н кмета?
  Да не би той да е възпитавал обществото ни?
  Или искате да върви след гъза на всеки един човек и да го следи да не прави боклук?
  Всичко, драга, е В НАС, хората. НИЕ можем да променим това. Нито кмета, нито бате Ви Бойц, нито Папата могат да променят съзнанието ни.
  Ако нас нас ни липсва (което изглежда е очебийно) елементарно възпитание, търсете вината в родителите си и във Вас самите.
  Престанете да обвинявате кмета за това, че сте хванали грип, или че съседа Ви се разхожда гол по терасата. По-добре обърнете внимание на собствената си култура.

 9. Само с констатации и мрънкане няма да стане. Няма да стане и с общи приказки кой какъв бил.
  Това не променя факта, че боклуците са оставени от чакащите на спирката рейса за Орешак и Ч.Осъм.
  Боклуците, разбитите пътища и тротоари, олющените и мръсни фасади на сградите, безхаберието и ниската култура на хората и т.н. са следствие.
  Нискоинтелигентните констатират следствието и реагират с ред сополи и ред сълзи.
  Умните търсят причината, породила това следствие и предлагат решение.

 10. Задължение е на общината да контролира фирмата с която е сключила договар за поддържане на чистотата по уличната мрежа и обществените площи. Сигурен съм, че след публикацията там ще бъде почистено. Също така е задължение на общината да разпореди постяването на контейнер за събиране на отпадъци, за да могат чакащите автобуса при наличие на добро възпитание и средна интелигентност да поставят отпадъците си в него. Контрола и санкциониренито на недобросъвестните граждани също е задължение на общината. По този начин -предоставяне на възможност(поставяне на контейнер) и налагане на глоби(бъркаш на нарушителя в джоба, от което той най разбира че така не може) ще се формира новото съзнание на гражданите. Това е – лесно, просто и изпълнимо, стига някой да иска да го свърши.

 11. О, извинете ме за ниското ми ниво на Ентелегентност, Бонбони, не си го искам.
  Каквото и да измислите и да предложите като решение, Ентилигентни ми бонбон, едва ли някой ще Ви чуе. Такова е безхаберието на днешната реалност.
  Остава ни на нас тъпаците само да си мрънкаме, пък белким някой по-Ентилигентен чичко от нас ни чуе ревовете и се замисли.

  Айде, отивам да си взема носни кърпички, че от толкова рев пак ги свърших 🙂

  А сега, сериозно..
  ЕмСи, надявам се наистина някой да обърне внимание на сигнала ни. Положението е такова на доста места в града, не само на Елма.
  Дано поставят кошче на спирката, защото определено има нужда.

  Вече станахме свидетели как наши сигнали са давали резултат, макар и временно. 🙂 Разчитам на Вас 🙂

 12. Като няма кошче за боклук, това не е извинение да си хвърляш боклука където ти падне. Слагаш го в чантата си или в джоба и си го носиш в къщи или до първата кофа или контейнер за боклук.
  Драги Темплар, глупостта не е порок, а естествено състояние при някои нискоразвити общности. Носят си я цял живот и дори не подозират съществуванието и. Има един филм „Идиокрация“. Когато спрете да „подскачате“, изгледайте го и ще разберете за какво ви говоря /пиша/.
  п.п. Ако искате да заснемете нещо „по-забележително“ – минете някоя сутрин покрай крайречните площадки около Синди. Ще откриете купища фекалии, но по-интересното – няма да откриете използвана тоалетна хартия.
  Това е следващия етап от деградацията. Кой е по-следващия? А по-следващия?

 13. То нема Елма, вие коментирате дали да има кошче до Елма……..
  Не само там няма кошче. На много други места няма кошчета, но това не означава да си хвърляме боклуците по земята…..
  Като ни е такова мисленето, и десет кошчета да има, ще са празни като междоушното пространство на тези, които се оправдават с липсата им!

 14. Браво, Колеф !
  Прав сте със всяка една думичка !

  Относно филма „Идиотокрация“ – това са най-нелепо загубените 90 минути от живота ми. Филма е страшна безсмислица. Но – заглавието го оправдава 🙂
  И Синди ще снимам, ако трябва.
  Снимам всичко, което ме е подразнило, не си избирам места и време.
  Радвам се, че ми позволяват да покажа това, което не ми харесва чрез сайта 🙂

 15. Темплар, не ви дадох пример с филма Идиокрация, за да ми казвате дали го хаесвате или не, а за да видите колко ясна и правопропорционална е връзката между оглупяването на едно общество и количеството на отпадъците и задръстването с боклук. Дадох ви този пример за да видите как е деградирало едно общество и как се е превърнало в общество от идиоти, които си избират най-големите идиоти да го управляват. Общество, в което една проститутка и един посредствен военен складажия, пристигнали от едно друго и нормално общество, се оказват умствени гении. Общество, в което само се мрънка и се задават тъпи въпроси и се правят още по-тъпи обобщения.

 16. Темплар, публикуваното и инициативата за предотвратяване на това и други наши общи безумия я подкрепям напълно. Резултатите обаче няма да дойдат веднага, защото когато е за общото на никой не му пука. Ако му сриташ на нашенеца например кучето, той ще нададе вой до Господа. Време е всички да се огледаме около нас си и да правим това, което трябва. Убеден съм, че борбата за това ще е жестока, но все трябва да се започне от някъде. Нали сами виждате, че няколкото души които пишат тук, понякога са на коренно различни мнения. И това не е лошо, ако всеки защитава по някакъв си начин своята теза, а не да дава просто констатации и присъди.
  С две думи, адмирирам по всякакъв начин публикуването на нашите свинщини, независимо от начина по който се прави. Дано някой види, чуе и си направи изводите сам за себе си и не допуска за напред такива безобразия.

 17. Тук, в България, в часност Троян, Гражданина си хвърля боклука(фас, опаковка от ФаФла и т.н.) дето му е кеф. Същия този Гражданин когато отиде в страна от Европа не прави така, ами изведнъж става съвестен и търси кошче за да остави там отпадъка си. Защо? Кое го кара (мотивира)да постъпва така? Защо има двоен стандарт в това отношение в главата на Гражданина? Много просто-глобите са такива(в Европа) че за една опаковка такава глоба ще ти тръснат, че не ще ти се допикае, ами ще ти се……..(приседне да речем). Я като си карате колата примерно през Швейцария и зад Вас има лека кола (вътре със Граждани не от бившия соц), си хвърлете фаса през прозореца(при нас това си е напълно приемливо, даже ако все пак си слагал фасовете в пепелника докато чакаш на паркинга пред болницата, можеш да отвориш леко вратата на автомобила и с почукване в прага на автомобила да изсипеш фасовете от пепелника на платното), та на първото КПП ще те одрангустят с глоба за изхвърления фас, щото отзад са се обадили по телефона, че замърсяваш. И Хич и няма да ти цепят бъсма като кажеш-ама то не е вярно. Ето така(с контрол и глоби) и само така се формира култура. Друг е въпроса че няма кой да контролира. Община троян няма структорно звено(общинска полиция), каквото сега се прави в София и каквото примерно има в съседния нам град Ловеч. Затова и на Гражданина не му пука, ама я му ритни кучето(дето каза АРВи-то) та да видиш……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.