Днес е Международен ден на ромите

Международният ден на ромите в България се отбелязва с форум, свързан с 5 години от началото на инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.“ у нас. Форумът е в София и бе открит от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. В него участва и областният управител на Ловеч Николай Нанков, съобщиха от неговия пресцентър. В програмата са включени изказвания и презентации на представители на отговорните институции, реализиращи мерки по приоритетните направления: образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура и антидискриминация; на представители на гражданския сектор и дискусии.
В Ловешка област по данни на Териториалното бюро на Националния статистически институт /от 2001 г./ живеят 6316 роми. Най-вероятно този брой се е увеличил за тези 9 години, това се забелязва и в Троян.
По повод днешния празник Николай Нанков пожелава на етноса да съхрани богатата си култура и да успее да я впише по подобаващ начин в ценностите на Европейския съюз, гласи прессъобщението.

9 thoughts on “Днес е Международен ден на ромите

 1. Циганска държава, цигански сайтове, цигански новини. Нещо интересно да се е случило днес в Троян? Не е ЛИ?

 2. Прав си Ромски!!!! Голяма новина,голямо нещо!!! Тъпаци! Ден на турците няма ли на отбележиме!!?? Толкова ви е акъла!

 3. новините са такива, каквито са…лошото е, че гъмжи от тесногръди…

 4. И кое е новина? Това тука определено не е.. аман от обективност!!! Искам си новините от Троян, не от Циганистан или Торбаландия.

 5. да му се доплаче на човек…ами няма днес някой разсечен от ревност, няма убито дете, няма пожари…Троян е в България, а в нея живеят и цигани…няма ги само на полюса, ама там пък са се навъдили пингвини…

 6. Кво да си говорим, отворете си очите – РОМИТЕ СА ПОЛОВИН ТРОЯН !!!
  И кво плюете по хората само ?! Смешници !!
  Както има ден на лекаря или на рибарите или на детето, така има и МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН на ромите. Не сме го измислили ние българите. Лошото е, че както е тръгнало скоро май тоя ден ще е национален празник, като гледам коментиращите по-горе българи !!!

 7. ima na maikati na pi4kata ima mnogo turski praznici malko sa ebali polovin vek po i praznici tehni iska6 da ima tuk v BG
  hodi v TURCIQ ti 6tom iska6 reznqci malumnik

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.