Екоинициатива в Деня на независимостта, дойде министър Дянков

Две шепи водаПразничният 22 септември за троянци и особено за учениците бе по-различен. Тук бе осъществена една първа по рода си инициатива, възприемана от традиционалистите като „щура“. Става дума за огласения широко проект на СОУ“Св.Климент Охридски“, наречен „Две шепи вода“.
Идеята на нестандартно мислещата учителка по химия Ваня Иванова бе чрез жива верига от хора да се докоснат две води, идващи от противоположни точки на Троянския балкан. Водите от Червената локва на връх Козя стена и пещерата „Топля“ в землището на Голяма Желязна се „срещнаха“ и докоснаха на централния площад около 16 часа. Голямата цел на инициативата бе по този начин, с ангажирането на много хора, да се привлече вниманието към екологичните проблеми и в частност към водата като ценност, която трябва грижливо да се пази.
В две стари кратунки за вода бе донесена течността, без която животът е немислим. Едната – от езерото Червената локва, по маршрута от хижа „Козя стена“ за Троянския проход, където водата извира от билото на Балкана. Другата кратунка  -с вода от пещерата „Топля“, откъдето тръгва едноименната река.  Разстоянието между двете места в Балкана е около 70 км. Живата верига бе предимно от ученици, но имаше и граждани, привлечени в този хубав ден да бъдат съпричастни към нещо толкова хубаво. Кратунките с водата се пренасяха на ръка, с велосипеди и дори на коне – в Борима седмокласничка от местното училище носи известно време скъпоценната течност, така се случи и по Балкана.

Транспортът бе подсигурен от общината, включително и велосипеди. Колоните бяха осигурени с полиция и екипи на Спасителната служба, както и с медицински лица. Екипът, който работи по проекта, бе от ученици от 10-и до 12-и клас на „Климент Охридски“, а в хода на подготовката получи подкрепата на детски градини, на общината, на фирмите „Картпроект“ и „Калинел“, на местната КТВ и Музея на занаятите. Съвсем естествено в проявата бяха включени Национален парк „Централен Балкан“ и Планинската спасителна служба.
В късния следобед на централния площад в Троян бе заключителната фаза. Сред официалните гости, на които бяха сложени светлосини връзки – символ на водата – се оказа и финансовият министър Симеон Дянков, който преди това имаше среща с кмета Акимов. Тук бе и депутатът д-р Лалева-Шайлекова. Учениците и техните учители обясниха своята инициатива, отправиха посланията си, а после имаше кратък концерт с прекрасно изпълнение на деца от детска градина „Незабравка“ в Орешак, ансамбъл „Траяна“ и група „Накит“, танцово студио „Бордо“, талантливата Василена от „Климент Охридски“. После бе дефилето с кобилици, в което участваха танцьорките от „Траяна“ предимно. Оказа се, че да се носи кобилица е изключително трудна задача. В Борима също имаше подобно дефиле, там метнаха кобилици на рамо учениците от ОУ“Васил Левски“. В Троян децата имаха възможност да творят от природни материали, а младите художници от Художествената гимназия – да работят по артинсталацията „Чадърите“.
Със своята инициатива от „Климент Охридски“ направиха 22 септември уникален за троянци.

5 thoughts on “Екоинициатива в Деня на независимостта, дойде министър Дянков”

  1. Статията прави впечатление с един пореден и нагъл факт.
    Леля станка депутатката,къде има повод да се покаже и да удари език е първа,ама виж за работа да свърши нещо за тоя град който я направи депутат не я търси….

  2. На малоумника все някой му крив. Абе, нещастник, какво си поискал от г-жа Лалева и ти е отказала? Какво да свърши г-жа Лалева, като в този град никой не си мърда пръста за нищо?

  3. Чудесна инициатива!!! Поздравления за Ваня Иванова и за всички, взели участие в реализацията на проекта! Троян има нужда от още такива „щури“ идеи!

  4. Да. Нека има повече такива инициативи! Файдата е, че поне изкараха макар и за ден дечурлигата ни на чист въздух, вместо да дремят скайпиращо пред мониторите. Респект, Ваня!

  5. ako 6te se stiga do troqn po hubavi pati6ta. totova trqbva da e patq ot dalbo6koto prez borima i do patq za sofiq.tuk osven 4e po na pravo to iprirodata e 4udesna. taka 4e mojem samo da pojelaem tova da stane.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.