Малко изказвания при общественото обсъждане на троянския бюджет

Община ТроянПри почти пълна зала, но с малко изказвания премина публичното обсъждане на проектобюджета на община Троян за 2011 г. Гласуваната от общинските съветници рамка на бюджета е 16,731 млн.лв. Приходите с държавен характер в нея са малко повече от местните приходи и възлизат на 8,531 млн.лв. Пред гражданите в залата инж.Банко Банков от общинската администрация представи заложените капиталови разходи, като се спря на по-крупните обекти. През годината са предвидени ремонтни дейности в детските градини „Буковец“ в Троян, в Калейца, Орешак, Борима. В училищата най-много средства от местния бюджет са предвидени за реконструкция в СОУ“Св.Климент Охридски“ на сектор за предучилищно възпитание –  350 000 лв.,  реконструкция в училището в Орешак – за повече от 600 000 лв. Преобразуването на стария физкултурен салон в Черни Осъм в класни стаи ще иска почти 180 000 лв. Тези крупни разходи, насочени към двете училища, отново отблъскват опасенията, че поради намалението в броя на учениците общината ще пристъпи към закриване на училища в съседни села. За довършителни дейности в Дома за стари хора в Добродан са заделени малко над 300 бона, като ще се търсят още пари, защото изчисленията сочат, че там ще трябват почти половин милион общо. В плана за капиталови рзаходи са включени също така ремонти на улици, включително за довършителни дейности, заложено е и да се изготвят кадастрални карти на селата Ломец, Дълбок дол и Белиш, тъй като съществуващите са от 20-те докъм 40-те години на миналия век и се работи трудно с тях. Ще бъде подобрен и отдавна плачещият за ремонт път между Добродан и Врабево, който е 18 км.
Гражданин разкритикува ръководството на общината, че пренебрегва най-старото училище в града – ОУ“Иван Хаджийски“, че то е „обречено на геноцид“, че е направено от дедите, а днес се съсипва. Кметът Акимов бе категоричен, че всички троянци милеят за това училище, но трябват 2 млн.лв. за него, защото сградата е стара и подобренията са доста сложни, то няма плоча на втория етаж например.. Бюджетът такъв разход не може да поеме, затова се търсят други източници на финансиране. Но за училището се мисли и то няма да бъде оставено на произвола. Тази година там ще бъде довършено санирането, каза г-н Акимов. Кметът заяви още, че ще продължат да търсят решение за „жълтото училище“, както е известно то сред троянци.
На другото обвинение, свързано с неработещтие големи фирми  в общината, градоначалникът за пореден път обясни, че е пращал многократно писма и е разговарял и със Станишев, и с Бойко Борисов, и с неговия икономически министър Трайков, но винаги е получавал един и същ отговор – срокът за следприватизационен контрол там е изтекъл, сделките за тези фирми не може да се развалят. Опитваме да им помагаме, не сме спрели, каза троянският кмет.
Христо Доков, младият председател на новосформирания Клуб по планинско колоездене в Троян, даде конкретни предложения – в града да се организира рокфестивал,а в Балкана – национално състезание по планинско колоездене. Доков заяви, че Троян има шансове да стане средище на този атрактивен спорт в България. Общинското ръководство отговори, че предложенията са включени в спортния план.
Директорът на „Балканфарма-Троян“ Валя Букарева, чието име спрягат като на евентуален кандидат в кметските избори тази година, бе критична към проектобюджета, като хвърли обвинението, че в него няма логика за бизнесразвитие или за развитие на общината. Оказа се обаче, че г-жа Букарева не се е запознала както трябва с документа, и обвиненията й бяха оборени. Кметът каза, че има план за развитието на общината и че той се следва. Букарева изтъкна и голямата кредитна задлъжнялост на общината. Обяснението на кмета – основната причина е забавянето в разплащанията от програмите и фондовете, пред които са спечелени проекти. Директорът на „Балканфарма“ попита и дали са предвидени средства за входовете и изходите на града, както и дали там ще се поставят камери. Те са отговорност на държавата, тъй като това е републикански път, отговори г-н Акимов. За входа откъм Ловеч трябват около 2 млн.лв., за този към Беклемето сумата е още по-голяма. Общината ще опита да асфалтира поне участъка във Велчевското – входа откъм Ловеч. Секретарят на троянското читалище Станка Марешка предложи да се създаде фонд, който да подпомага изяви на формации в областта на културата.

8 thoughts on “Малко изказвания при общественото обсъждане на троянския бюджет”

 1. Много интересно е било!
  И как човек е могъл да се запознае с бюджета ,след като в сайта на Общината беше публикуван един списък със цифри ,а и на въпросите на г-жа Букарева за едни 3-4 милиона,АКимов пак е мълчал като полов орган!
  А такива услужливи статийки на Минца и компания ,са безмислени.Пътник е на есен, така или иначе!

 2. Много интересно е било!
  И как човек е могъл да се запознае с бюджета ,след като в сайта на Общината беше публикуван един списък с цифри ,а и на въпросите на г-жа Букарева за едни 3-4 милиона,АКимов пак е мълчал като полов орган!
  А такива услужливи статийки на Минца и компания ,са безмислени.Пътник е на есен, така или иначе!

 3. Цифрите които се тиражират като местни приходи и държавни приходи не са верни и са манипулативни. В началото на всяка година при гласуване рамката на бюджета за новата финансова година, държавната изравнителна субсидия, държавната субсидия за капиталови рзходи и държавната субсидия за зимно почистване ни се представят като приходи с местен характер??!! Когато правим отчета за изминлата финансова година – там тези субсидии са вече в графа „държавни приходи“, където им е мястото. Ето ви данните за реалните държавни и местни приходи от последните няколко години от отчетите на съответните бюджети:
  година….държ.приходи… местни пр-ди
  2008 – 10 869 435 – 5 673 703
  2009 – 11742 245 – 5 031 907
  2010 – 10 687 695 – 4 837 835
  Реалните цифри, което е планувано за 2011 година в рамката на бюджета са: държавни пр-ди – 10 036 098 лв; местни приходи – 4 283 530 лв
  *
  Останалите приходи, които оформят общия бюджет са излишъците от предната година и банкови и други трансфери.
  Излишъци:
  от 2007 за 2008 – 1 932 115
  от 2008 за 2009 – 2 183 241
  от 2009 за 2010 – 2 523 730 + 541 443
  от 2010 за 2011 – 3 595 688 /разлика между приходи и разходи за 2010 при отчета на бюджета за 2010/
  *
  Това са реалните резултати и всеки може сам да се убеди, когато разгледа отчетите на съответните бюджети.
  За съжаление не се намери нито един журналист, който да се позаинтересува от тези числа, а да не говорим да се опита да направи някакъв анализ.
  Местните приходи трайно намаляват, в същото време трупаме все по-големи излишъци /несвършена работа/. Община Троян още от миналия мандат е влезнал в низходяща спирала и последните години наблюдаваме само увеличаване скоростта на пропадане. За всичко това Атака Троян от 3 години алармира и предупреждава, но мнозинството общински съветници и журналистите останаха глухи.
  Попитах в общинския съвет, ще попитам и тук – кого и за какво лъжете и манипулирате?
  Как да се спре пропадането, как да се обърне посоката на спиралата – това е много дълго за обяснение и много тежко за реализиране. Варианти има повече от един, но при всички случаи трябва да се започне с политически пакет от мерки, след който могат да се реализират икономическия пакет, социалния пакет, спорт, култура, традиции и т.н. Всичко това – разбира се с трайното и масирано участие на жителите на общината, персонално или чрез гражданските структури и организации. За да стане процеса необратим и да вървим към устойчиво развитие. Докато действа „модела БСП“ – Троян няма никакъв шанс. Кой ще е следващ кмет – пак няма никакво значение, ако не се смени Системата /“модела БСП“/.
  Най-трагичното е, че след 20 години все още не сме започнали дори да говорим и да дебатираме по този въпрос. Благодарение на досегашните властимащи и троянските медии – жителите на общината са в пълно невидение и хабер си нямат какви права и отговорности имат, защо общината им пропада и коя е причината за това. В мнозинството си са навряни в ъгъла, лишени са от реално самоуправление, на всеки 4 години им пекат кебапчета и пържоли, а чевръсти партийни активисти тичат с чанти с пари да си купуват избиратели. Идилия! Медиите обилно прокламират поредната „голяма победа“, а само след четири години се оказва поредния голям провал. И така – циклично на всеки 4 години от 1990-та насам. Резултата е на лице!
  ИП

 4. Подочух вече не от един познат как викали на Троян.
  Село Акимово.
  Името само говори за предстоящите избори 😉

 5. Добре ще бъде троянските журналисти и налаганите от тях кандидати за кметове да знаят, че в един бюджет не се търси логика, а се съставя на основата на стратегии и прогнози за тригодишен период съгласно Закон за общинските бюджети чл.11, ал.1, точки 1 и 2. Някой знае ли какви са стратегиите и прогнозите? Не за три, не за 1о години – за тази година?
  Политиката /вкл. местната политика/ е работа за в бъдеще време.
  Който отглежда зеленчуци – в рамките на една година.

 6. Евалата на г-н Христо Доков!
  ЗА покфеста в Троян. Мога и подписка да Ви организирам!!!!
  Сигурно хиляди ще декларират желанието си ЗА такова събитие! 🙂
  Ако стане това, пак ще гласувам за кмета, ЛОЛ !

 7. Аз предлагам да направим космодрум на Къпинчо и да станем средище за отглеждане на кенгура.
  Сигурно хиляди ще искат да си хванат кенгуру на Къпинчо
  Ако стане това пак ще гласувам за кмета, lol!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.