Министър Николай Младенов в Троян на 9 май

Министър Николай Младенов в Троян на 9 май Община Троян, Комитетът за побратимяване,  троянското читалище и Представителният общински младежки духов оркестър с мажоретки организираха тържественото отбелязване на 9 май като Ден на Европа, като този път то бе съчетано и с юбилей – 20 години Комитет за побратимяване в Троян. Макар че премиерът Бойко Борисов не можа да украси с присъствието си празника, както бе обещал, негов достоен заместник се оказа не особено популярният в Троян, но изключително симпатичен най-напред заради младостта си министър на външните работи Николай Младенов. Министър Младенов поздрави троянци с Деня на Европа, без да пропусне и другото -че е Ден на победата над хитлерофашизма, един празник, който носи в себе си посланието за победа на доброто, на съзиданието, на солидарността и прогреса в името на щастливото бъдеще за идните поколения на стария континент. Преди него пред събраните троянци и чуждестранните гости, се обърна с приветствие кметът Минко Акимов. Само чрез обединяване на своите народи Европа би могла да вземе в ръце съдбините си и да играе положителна роля в света, каза троянският градоначалник. Той подчерта и друг факт – че Троян намира своите европейски приятели още през 1988г., първо във Франция, а после – в Швейцария, Ирландия, Германия, Италия, Македония. “ Убеден съм, че тези сътрудничества ще се развиват и занапред, защото какво по-хубаво от това, да имаш приятели по света“. Като официални гости заедно с министъра, областния управител Нанков, депутата д-р Станка Лалева, игумена на Троянския манастир Браницки епископ Григорий бяха  делегация от италианския град Монфорте Сан Джорджо, който е побратимен с РСО „Централна Стара планина“, г-жа Вероник Норт – аташе във френското посолство, представители на НСОРБ, РСО“Централна Стара планина“ и „Европа директно“.
Празничната вечер започна с дефиле на Представителния общински младежки духов оркестър  и мажоретките, които изнесоха на площада знамената на страните членки на ЕС  под звуците на „Ода за радостта“.
Тържеството пред сградата на общината завърши с изпълнението на танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Траяна“ при НЧ „Наука“ с ръководител Иван Иванов, после продължи в салона на читалището с концерт „Талантливите троянски деца поздравяват Европа“. Участие в него взеха победителите от различните конкурси, проведени през Седмицата на талантите, в която се включиха над 500 деца от училищата в цялата община. В ресторант „България“ пък по-отбрано общество отбеляза 20-годишнината на „Комитета за побратимяване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.