Образованието – не разход, а инвестиция

Образованието - не разход, а инвестицияОсновната идея в подготвяния Закон за училищното образование е, че на образованието трябва да се гледа като на инвестиция в младото поколение и в бъдещето, вместо досегашния поглед – единствено и само като  разход. Това каза в Троян Анелия Андреева, директор на Националния институт за образование и квалификация в системата на образованието и ръководител на групата, която подготвя проекта на закона. Заедно с част от екипа си г-жа Андреева бе участник в общинската конференция „Образованието и децата – отговорност на цялото общество“, която бе организирана от Община Троян и е в пряка връзка с проекта на СОУ“Васил Левски“ „В ателиетата прекрасни-талантливи ще пораснем“, който е финансиран от ОП“Развитие на човешките ресурси“.Конференцията бе открита от троянския зам.-кмет Мариян Балев в присъствието на зам.-кмета Недка Топалова, началника на Регионалния инспекторат по образование Райко Райков, на Илиян Томов – регионален координатор за област Ловеч в Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ на МОМН, на експерти, директори на училища и детски градини, учители, родители, ученици . Областният управител на Ловеч Николай Нанков пожела успех на форума чрез ПР-а на Областната администрация Елка Баръмова.
Анелия Андреева разясни новите моменти в подготвяния просветен закон, част от които вече са известни и в обществото. Тя подчерта, че една от новостите е търсеното възпитателно въздействие в системата, тъй като възпитателната работа с учениците е била силно занемарена в последните години. Документацията в образованието се нуждае от актуализация, както и системата на оценяване – тук бе посочено и мнението на министър Игнатов, че е добре да се премине към друга система на оценяване, особено като се има предвид, че проверката на знания вече е предимно чрез тестове, които дават определен брой точки. Тези точки учителите чрез губещи излишно време изчисления превръщат в оценка по шестобалната система. Образователната среда ще бъде подлагана на периодична оценка, каза още Анелия Андреева.  Диагностика и оценка на потенциала на всяко дете ще се извършва с цел да се подпомагат родителите, както и учителите и училището в развиването на детските способности, в работата им по проблемите.
Задължителна е и квалификацията на учителите, заяви г-жа Андреева. Основната задача тук ще бъде – учителите да направят така уроците си, че часовете им да станат  място, за което ученикът ще страда, ако бъде отстранен. На определен период ще се прави атестиране на учителите. От работната група по закона очакват мненията на хората „отдолу“, които познават най-добре системата. До 15.юни може да се дават предложения на адрес [email protected]
Учители и директори от залата изказаха смело своето критично мнение. Математичката Николина Терзиева от СОУ“Васил Левски“ каза, че е излишен лукс учебниците да са на луксозна хартия и с много илюстрации и попита кога ще се справи образователното министерство с учебникарската мафия.Г-жа Терзиева постави въпроса за натовареността по отделните предмети като норматив, имайки предвид подлаганите редовно на проверка български език и литература и математика в сравнение с редица други учебни дисциплини. Тя поиска и стандарт за качествата на учителя – да има яснота на какви качества трябва да отговаря един човек, за да заеме тази длъжност. Отговорът на Андреева бе, че трудно ще се справи обществото с учебникарската мафия, че нормативите по отделните учебни предмети ще вървят единствено към завишаване вместо към намаляване, че трябва да се разработят стандарти за  компетентностите и уменията на учителя.
Ваня Давидова от читалищната библиотека обърна внимание на важността на училищните библиотеки и изобщо на четенето, като заяви, че в известния вариант на закона е пропуснат текст за тези звена. Директорът на НУ“Св.Св.Кирил и Методий“ Борис Йовчев се обяви против липсата на оценяване в началния курс, тъй като това ще доведе до демотивация и съответно до по-слаба подготовка на децата. Андреева отговори, че оценката с думи не отпада, а само с цифри, тъй като децата трудно разбирали подобна оценка заради възрастта си. Като родител Елка Баръмова заяви, че подкрепя оценката за поведение на учениците, което е сред новостите в закона. Иванка Миткова, директор на училището в Борима, поиска грижите за училища в смесени райони да не са само на думи и заяви, че има необходимост от допълнително финансиране. Г-жа Миткова смята, че отпадането на оценките не е удачно решение, както и забраната за повтаряне на клас в начална степен, и се обяви за един учебник до 7.-8. клас, като препоръча автори на учебниците да са предимно учители, за да ги направят разбираеми и достъпни .
Иванка Джабраилова, началник на ресорния отдел в Община Троян, представи отчет за изпълнението на образователната програма в Троян до момента и основните акценти и задачи в  третия етап – за 2011 -2013 г. Координаторът по проекта „В ателиетата прекрасни-талантливи ще пораснем“ Таня Василкова  отчете извършеното през годината в 18-те ателиета, лятна лагер школа, 2 пътуващи училища , зелено и ски училище, в които са били обхванати десетки деца от „Васил Левски“ и училището партньор в Борима .С изложба и концерт на талантливи деца СОУ“Васил Левски“ показа и нагледно какво е постигнато по този голям проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.