Оставка на целия ОбС Троян и предсрочни местни избори за общински съветници на територията на община Троян.

община троянДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
На ОбС ТРОЯН

 ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От общински съветници и група граждани, съгласно чл.29; ал1; т.2 и чл.96; ал.1, от Правилника за работа на ОбС Троян

 Относно: Оставка на целия ОбС Троян и предсрочни местни избори за общински съветници на територията на община Троян.

I. Мотиви и основания:

1. Съзнателно суспендиране на ЗМСМА, на неговия дух и смисъл за самоуправление на гражданите и налагане на партиен, групов или групово-партиен диктат на целия ОбС и гражданите на община Троян.

2. Съучастие в обезличаването на ОбС Троян, чрез превръщането му в безличен придатък на групово-партийни интереси или на кметската администрация – суспендиране на чл.20 от ЗМСМА и подмяна смисъла на чл.15; ал.1 от ЗМСМА;

3. Преднамерено нарушаване чл.17; ал.1; т.1, което води до персонално нарушение от общинските съветници в ОбС Троян на клетвата, която са положили, съгласно чл.32; ал.1;

4. Съзнателно нарушаване и неизпълнение на чл.43; ал.3 и ал.4 от Правилника за работа на ОбС Троян;

5. Нарушаване чл.55; ал.4 от Правилника за работа на ОбС Троян и преднамерено непубликуване в медиите на дневният ред на сесиите на ОбС Троян;

6. Приемане на незаконосъобразни текстове в Правилника на ОбС Троян с цел удовлетворяване на групови, партийни или партийно-групови интереси, както и за саморазправа с неудобни общински съветници и драстично нарушаване на техните права.

 

 

II. Допълнителни мотиви и основания:

1. ОбС Троян отдавна е изолирал гражданите от всички процеси случващи се на територията на община Троян.

• ОбС Троян отдавна не е обществения орган, чрез който гражданите се самоуправляват.

• ОбС Троян не решава проблемите на гражданите. Години наред нито един проблем на гражданите и на община Троян не е иницииран, дискутиран и с взето решение по проблема от ОбС Троян.

• ОбС Троян се е превърнал в партиен орган и с диктатура на партията-победителка. През изминалите години ОбС Троян постави партийни бариери и издълба огромна пропаст между себе си и гражданите на общината.

• ОбС Троян не генерира и не се провежда местна политика в полза на гражданите. ОбС Троян е подчинен на партийна или групово-партийна политика, която няма нищо общо с интересите на гражданите. В ОбС Троян не се водят битки срещу проблемите на гражданите или за просперитета на община Троян, а се водят междупартийни битки за удовлетворяване на нечии персонални или партийно-групови интереси.

• Днес гражданите са принудени да плащат огромни санкции от некадърно управление на администрацията и ОбС Троян за периода 2007-2011. За днешния ОбС такъв проблем не същесвува и виновни няма. В сила е принципа – „гарван, гарвану око не вади”.

• Община Троян се раздели с имоти за милиони лева като следствие от управленска некадърност, безхаберие или престъпно действие или бездействие през мандат 2007-2011. За днешния ОбС такъв проблем не съществува и виновни отново няма.

• Загубата на човешкия ресурс в общината, икономическия „ледников период”, огромната безработица, липсата на перспективи за младите хора и т.н., които от години вкараха община Троян в една низходяща спирала, на която само скоростта се увеличава с всяка изминала година – това изобщо не провокира и не засяга вниманието на общинските съветници от днешния ОбС Троян, защото една част от тях са заети с тясно-партийни интереси, друга част – с необуздан реваншизъм на групово-партийна основа, а трета част – със слугинаж срещу персонални облаги.

 

2. Постоянните комисии към ОбС Троян не работят с гражданите на общината и не инициират и не поставят проблеми на общината или гражданите за решаването им в ОбС Троян.

• Нито една комисия няма годишен или мандатен план за работа.

• Нито една комисия не е поставила за решаване или поне за информация кой да е от многобройните проблеми на гражданите и общината.

 

 

III. Гражданска Декларация

 

Декларация от протестиращите в Троян през м.юли 2013 г.

Както кризата в ОбС Троян, така и нашият протест са част от случващото се в държавата. Който се опитва да обясни активността ни с партийни пристрастия или личен интерес, ще сбърка. Това, което ни обединява, е загриженост за Троян, гражданска култура и лично достойнство.

Искаме да знаете, че ние, гражданите, не сме безучастни и се вълнуваме от това, което се случва в Троян. Всяко едно демократично управление има нужда от контрол – ние сме и ще бъдем част от гражданския контрол над работата на общинските власти. Следим вашите решения и уважаваме институцията, уважавайте ни и вие.

Основната цел на протеста ни е да разберете, че вие не сте сами в този град и че работите за него, а не срещу него. Оценяваме ви не според партийната принадлежност, а според полезността ви за местната общност. Очакваме от вас да спорите, да изказвате мнения, да се борите за каузи, но не и да робувате на партийни пристрастия или да изяснявате лични отношения, когато става дума за нашата община. Очакваме да сте пример за принципност, гъвкавост, диалогичност, обществен прагматизъм, а не за най-грозните явления в българския обществен живот. Исканата от нас оставка на ОбС – Троян е израз на тревогата ни, че напоследък работата ви категорично не отговаря на нашите очаквания.

Вярваме в силата на гражданския натиск. Наистина след събитията от зимата и лятото на 2013 година България вече не е същата. В това число – и Троян.

 

Проект за Решение

 

1. На основание чл.21; т.23 от ЗМСМА и чл.14; ал.1; т.23 от Правилника за дейността на ОбС Троян, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация :

Общинските съветници от ОбС Троян подават колективна оставка и преустановяват дейността на сега действащия ОбС Троян.

2. Председателят на ОбС Троян да уведоми ОИК Троян и Областния управител за това решение на ОбС Троян с цел насрочване на предсрочни местни избори за общински съветници.

3. До изборът и узаконяването на новия ОбС, подалите колективна оставка общински съветници от днешния ОбС Троян ще работят в условията на чл. 23; ал.6 от ЗМСМА

 

 

 

Вносители:

 

1 ………………………..

/инж.Илиян Пеевски

– общ.съветник/

 

2 …………………………..

/ДаниелСираков

– общ.съветник/

 

3 …………………………..

/Васил Шейретов

– общ.съветник/

Приложение:

Подписка към гражданската Декларация

 

Троян, 15.07. 2013 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.