Отново разрешени венчавките в манастира

Отново разрешени венчавките в манастираПадна табуто за венчавка в манастир, стана ясно днес. Светият синод е разрешил в два от най-големите български манастири – Бачковския и Троянския, отново да бъде извършвано тайнството бракосъчетание. Условието е манастирът да закупува венчални свидетелства от съответната митрополия – в случая – Ловчанската, да изпраща там списъци на вече извършените венчавки, като към таксата ще се добавят още пет лева, които ще бъдат превеждани на митрополията.
Ще припомним, че в края на 2009 г. миряните научиха, че не може да сключват брак в манастира. За мнозина това бе голямо разочарование, защото църковният ритуал бе част от сватбения ден, бе особено популярен и ставаше много тържествено и красиво в нашата обител. В Троянския манастир извършваха венчавки и двойки, натрупали солиден семеен стаж и сключили само граждански брак. За такива църковният канон казва, че извършват прелюбодеяние, затова вярващите побързаха да отстранят подобно прегрешение.
Светият синод бе забранил сключването на църковни бракове в трите патриаршески манастира/ Рилски, Бачковски и Троянски/ с мотива, че след това в обителта не може да се получава развод. Със сегашното решение съответните митрополити ще държат на отчет манастирските венчавки и вече ще могат съответно да дават и развод

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.