Съсипаха красотата

Нов повод за гняв и за безсилие пред вандалите ни дава ето тази снимка. Безсъвестен човек – най-вероятно тийнейджър – е оплескал с грозни опити за графити скъпата мазилка, направена по проекта „Козлодуй“. Спортната зала „Чавдар“ бе сред най-хубавите в иначе неугледния ни град – именно заради обновената фасада, боядисана със свежа боя, радваща окото. Само че на някого красотата и чистотата са му дошли в повече. Залата вече не е такава. Какво повече да кажем…

.

Публикувано в ОБЩЕСТВО с етикети , , , . Постоянна връзка.

86 Responses to Съсипаха красотата

 1. анонимен каза:

  Ами какво да коментираме, отново си проявихме селянията.

 2. Марто каза:

  Простотията не ходи по гората.Аз предлагам на тези които искат да заявят присъствието си чрез графити(а не чрез драсканици)да го направят върху някоя сграда която се разпада и с това загрозява пространството.А не да са участници в приказката-“по-добре да се иза…..ш на метеното,отколкото да метеш ак…..то“

 3. Жак Рох каза:

  Нашарили физкултурния салон, странно защо някои наричайки го спортна зала.

 4. Art Is Not A Crime каза:

  Не бе, то лошо няма.
  Графитите са изключително интересно и красиво изкуство.
  Обаче уви….децата очевидно имат други представи за КРАСИВИ графити. И да – определено съм съгласен че новите фасади в града – и без това броящи се на пръстите на едната ръка в Троян, не са най-доброто място за графи. Но според мен това е дело на недорасляци.
  Познавам хора, които биха превърнали фасадата на сградата в нещо адски красиво и привлекателно.
  Пък и сътвореното може да се заличи – рисунките не са толкова големи все пак..

 5. Graffiti каза:

  Като направят на децата една стеничка за графити, проблема ще отпадне. А това на снимката по-скоро е драсканица 🙂

 6. Обективна каза:

  А бе какво изкуство може да се види тук, това ли е мястото за подобни работи? Ако е имало нужда, архитектът е щял да го предвиди .Ама нали българинът е все наопаки, това също не му е трудно да оправдае…

 7. мери каза:

  Graffiti, и 10 стени за графити да има направят, драсканици от този тип няма да изчезнат, защото винаги ще има ниско културни селяндури…

 8. Proud Mary каза:

  Мери, айде по-полека със селенията, да се не окаже, че селото се указа тъкмо във града.
  В Графитите има доста изкувство, а това дали го виждаш или разбираш е съвсем друга тема. Това наистина са драсканици на първокласник и е супер смешно и грозно. Поинтересувай се да видиш как изглеждат творбите на професионалните артисти на графити, пък тогава приказвай за селения.
  А че липсва подходящо място за рисуване на графити в Троян – това мисля синца ни е известно.
  Бях в един друг град вчера – там трябваше да Ви снимам да видите за какви графити става дума…

 9. Обективна каза:

  А бе не е лиясно, че поставеният проблем е друг – отново някой тъпак е направил така, че Троян е грозен и неприятен град. И е посегнал на нещо хубаво. Тук не е въпросът за изкуството графити…Очевидно графити са назовани, за да е по-меко казано…

 10. мери каза:

  Proud Mary:
  Имам предвид селяните по душа, а не хората от селата…

  И идеята ми е не, че графитите не са изкуство, а в това, че колкото и площи да се подсигурят за изкуството, винаги ще има драсканици (не мога да нарека графити тази драсканица на снимката) на неподходящи места, защото винаги ще има хора, на които им липсва кулура и възпитание….

 11. Vendetta каза:

  Казусът: деца, в най-добрия случай тийнейджъри (1-8) клас предполагам, са намерили спрей и са изпробвали какво става като натиснеш „копчето“ отгоре и го насочиш към стената на залата.

  Проблемът: Родителите все по-зле се справят с възпитанието на децата си.
  Подпроблем – Няма никакъв контрол и санкции.

  Решение: Няма такова, защото каквото и да измислим, в последствие няма да го осъществим, или ще е временно, понеже липсва заинтересованост, гражданска ангажираност, съвест, морал, култура и още много.

  Резултат: Ще продължим да живеем в кочина, с разнебитени пътища, високи цени, ниски заплати, негативизъм и бедност.

  Поука: Или се обединяваме и започваме да печелим всички подобни малки битки, докато постепенно облика на градовете и държавата започнат да се подобряват, или се пръскаме по чужбината, а който не успее бере душа тука.

  Съвет: Осъзнайте се докато е време, че „утре“ ще е по-зле, в други ден ще е още по-зле, а за деня след това не искам и да си помислям.

 12. Обективна каза:

  Вендета, написаното е гениално!Радвам се, че има и умни хора наоколо…

 13. Илиев каза:

  От появяването във форума чета постовете на Вендета и прави впечатление на интелигентна и разумна личност. За съжаление такива като него са твърде малко, за да противодействат на масовата простащина, ширеща се около нас.
  И въпреки всичко, не трябва да се отказваме. Нека с общи усилия да опитваме да направим светът около нас по-добър.

 14. Koleff каза:

  Всичко зависи само от нас! Не казвам, че аз или Вие сме застанали със спрея в ръка пред спортната зала…
  Винаги като малък съм се чудил на старите хора защо постоянно ни се караха като правихме детски пакости около и в блока: „Какво им пречи пък на тия? Нали не е в тях?“…
  Сега започвам да си мисля, че или остарявам, или това наистина е бил правилния начин….
  Аз също се улавям, че се карам на хлапетата когато играят във входа, по асансьора и покрай пощенските кутии. Карам се и на възмургавите ни съграждани, когато изкарват цялото съдържание от контейнерите, взимат си само това, което ги интересува, а останалото зарязват на пътя около гюмовете. Жена ми все ми вика, че ще излезе от някой вход някой огромен баща и ще ми даде да се разбера, защо хокам детето му, или пък зад завоя на съседния контейнер ще са 20-30 братовчеда на този, на когото се карам на нашия гюм. Може и така да е, но то е защото не го правим всички. Така поне си мисля. Но ако някой може да направи нещо, то това сме само ние. Не правителството. Не кмета. Не полицията. Само ние! Зависи от нас и е за нашето благо.

 15. Илиев каза:

  Taka e Колев, но както обичам да казвам, „Не важно само да се даде акъл, важно е да има и къде да се сложи“. От няколко години имам чувството, че главите на голяма част от съгражданите ни са станали много дървени. Не можеш и капка разум да им дадеш. За съжаление.

 16. Templar :) каза:

  Както един приятел казва….
  „То да беше кур да им го набиеш, пък то – мозък…“
  И е прав 🙂

  Всичко идва от липсата на първите 10 години възпитание на 90% процента от подрастващите. Толкова са изтървани от родителското тяло, че чак вече е безвъзвратно.

  Давам пресен пример, който ми бе разказан от очевидец снощи.
  Пред входа на Езиковата Гимназия в Ловеч учители виждат как ученик разпространява дрога. И НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ. И когато случайният минаващ, в лицето на снощния ми събеседник влиза в двора и задава въпроса на учителите ЗАЩО СТОЯТ И ГЛЕДАТ, без да направят нищо ?
  Знаете ли те какво му отговарят…
  „Оставете го, това дете е от ПРОБЛЕМНО СЕМЕЙСТВО !“

  Е не знам – да се смея ли или да плача. Толкова ли са закърнели даскалските им мозъци, че да не осъзнават че това дете, рожба на проблемно семейство, с това си действие ще направи още 5 семейства проблемни ?

  Просто не искам да коментирам … няма смисъл.
  Проблема не е в децата, а в родителите им. Аз защо не драскам по стените ?

 17. Vendetta каза:

  Четейки горния пост се замислих как същият проблем, който описваш съвсем скоро ще стане още по-наболял. Защото е факт, че на подрастващите им липсва възпитание. Факт е, че не е лесно да си добър родител, когато бачкаш на две места, когато няма с какво да изведеш детето си на театър, на сладкарница, няма време и в парка да го разведеш, няма пари да го пратиш на уроци по музика, пиано, китара, флейта и пр.(най-малкото не стигат парите за инструменти, пък и няма много учители за целта). Най-лесният вариант остава компютъра, интернета, игрите и познайте какво следва от там. Всякакви сайтове, достъп до неща, които на определена възраст не би трябвало да са достъпни за децата, липса на възпитателни амбиции от страна на учители (а точно в училище, както знаем децата прекарват голяма част от времето). Резултатът е слабо възпитани деца, които порастват и след години и те стават родители. Какво се получава, когато един невъзпитан родител започне да възпитава децата си?!? Получава се тъжен пейзаж. Дано да греша, но като наблюдавам начина, по който системно се прецаква образователната система и как даскалите стават все по-малко мотивирани, а за учениците да не говорим, ми се струва, че точно на там върви работата. Което всъщност не го осъзнаваме, но е изключително голям проблем, защото ще изпаднем след няколко години в ситуация, в която ще викаме като Бойко Борисов: „няма матрял“.

 18. ARVi каза:

  Ние тук каквото и да пишем, все едно. Тези които се интересуват от проблемите на града дават своите мнения в сайтовете, които предоставят тази възможност. Тези които вършат безобразията хич хабер си нямат, че ние тук разсъждаваме задълбочено филосовски, граждански и незнам още как, а те милите през това време си пишат по стените и хич не им пука. Пролбема е много комплексен и изобщо не е проста работа. В общи линии по-лесно е да затриеш нещо хубаво, отколкото да се напънеш и да го създадеш, май. За това така правим почти всички, …………А? Какното и да си говорим и пишем. Защото е по-лесно и не се иска акъл и кой знае какви дарби и способности.

 19. Templar :) каза:

  То матрял, приятелю, отдавна няма.
  Нито човешки, пък и природния започна заплашително да намалява.
  Ами ще дам за пример брат ми. Учи в училището в Орешак.
  Там съответно по английски гледам – 2 и 3. После изведнъж до тия оценки се появяват две 6-ци. При което исках аз да ида на родителската среща. Видях „даскалката“ – с поличка до пъпа, начервена до ушите. И на въпроса как така брат ми има две 6ци по нейния предмет, при положение, че не знае думите от първи урок, а те вече са на шести, тя взе да ми срича несвързано, че се стараел и не знам си какво още…
  Друг предмет – математиката. Еми в трети клас брата не знаеше таблицата, ебати…
  И при въпроса защо ? Получавам отговор…емиии, малко училище смеее, децата буйнииии бла бла бла. Ти за какво си там сложен/а уважаема г-жо/г-н Даскал, като не можете да ги умирите и да им привлечете интереса и вниманието ????
  Айде моля Ви се…пък като ти няма първите 4 години от математиката, когато се учат основите, ходи решавай матрици и детерминанти във Висша математика.
  За българският език няма да отварям дума – смятам всички ние виждаме как се пише по форуми и сайтове ( а тук по-тъжното е, че ВЪЗРАСТНИ ХОРА пишат смешно ). Но това е друга тема 😉
  Мене до 7ми клас всяка вечер са ме изпитвали по всичко дали си знам уроците. Имах страх и респект когато бях малък и от родителите си и от даскалите си…сега…НИЩО..
  Бой требе тука, не наказания..

 20. ARVi каза:

  Прав сте Templar но в училище стана така защото с тези делигирави бюджети даскалите нямат никакъв интерес да въвеждат крути мерки и ред, защото учениците ще отидат в друго училище и събсидията за съответния ученик ще бъде пренасочен. След време и взискателният учител си отива защото няма ученици няма субсидии и в общи линии пак любимите ни политици и държава режат клона на който седим. А пък може всичко това да е умишлено и почти съм убеден в това.

 21. Обективна каза:

  Аз напълно съм убедена, че е умишлено. Няма начин да не е – такова тотално затъпяване на една нация едва ли го има и в континента Африка, където някои държави са минали през свръхтоталитарни режими, човекоядство и какви ли не още страхотии. Ако имате деца – накарйте ги да ви почетат довечера и ще видите, че сричат. Тогава за какво говорим? Всичко започва от четенето, това е свързан с мисълта процес. Ние обаче за по-лесно се върнахме към първичното и първосигналното. Оттам – елементарен бит, никакви стремежи за нещо духовно или нещо повече, гарнирани с претенции, мързел в повечко – огледайте се наоколо и ще осъзнаете колко много неща просто чакат „ръчицата“ да пипне, но нея я няма…За училището и даскалите не ми се говори – авторитет за един ученик е родителят му, този, който го храни и му дава парите. Тази елементарна истина трябва да се осъзнае от всички.
  Така че няма защо да има претенции към учителите – нито един най-лош даскал не е попречил на любознателния човек да се развива. Проблемът е, че има много мързел, простотия и претенциозност – май за по-лошо съчетание не се сещам. И прощавайте, че звучи обидно и грубо написаното….

 22. Templar :) каза:

  Проблемът уважаема Обективна идва от там, че както е казъл народът
  Учители – бол, даскали – НЯМА.
  Преди да си учител , ти трябва да си педагог.
  Да имаш отношения с децата и да създаваш такива непрекъснато. Трябва да умееш, с добро или лошо, да привличаш вниманието им.
  Но както навремето казваше най-уважаваният от мен даскал, и може би един от малкото останали в тоя град…за да си даскал, трябва да си отгледал дете сам. Иначе не става… Простете ако съм засегнал някого, нищо лично към никого. Уважавам учителите, стига да си вършат работата. А 80% от тях – май не го правят 🙂

 23. Смях в залата каза:

  По тази логика най-добри даскали ще са циганите – те се размножават най-много. Въпросът не е в биологията, ама – няма смисъл да чешем езици, който не разбира – и с чук да му го набиеш, все тая.Ако търсим само интересното в училището, да го направим цирк и вътред а развъждаме маймуни – тъкмо да се разхождат между тези с два крака.

 24. Vendetta каза:

  Това, което предлагаш колега вече е направено. Само дето процесът на маймунизация не е чак толкова бърз, затова ще поживеем още няколко години и вече ще се радваме на първите маймуноподобни випуски. Освен това Templar каза, че за да си добър даскал(има се предвид от педагогическа гледна точка) трябва да си отгледал дете. Идеята е че ще си запознат с проблемите, способностите и възможностите на децата, защото ще си видял как стоят тези неща при твоето собствено. От тук следва даскала да знае как да подходи с чуждите деца. Така че примерът с циганите изобщо не беше на място. Може да имаш и 5 дечурлига, но въпреки това да не те бива за даскал, в крайна сметка това си е дарба. Не всеки може да бъде даскал и да учи другите. Аз, например, трудно намирам най-достъпния начин да обяснявам на хората нещата, които знам. Т.е. ако някой е по-тъп от мене ми е трудно да му представя нещата по достатъчно прост начин, че да ме разбере, което всъщност е задачата на един даскал 🙂

 25. Ученичка каза:

  Все пак сме в Троян, не свикнахте ли вече ? Интересно ми е защо залата не се охранява, нали все пак е в двора на училище? Къде е пазачът на училището?

 26. mery каза:

  Трябва да разчитаме на съвест, а не на пазач…

  Пишейки го това, осъзнавам, че е непостижимо при манталитета на днешното поколение.

 27. Смях в залата каза:

  Именно по тази ваша логика – че всеки, който е отгледал – така или иначе – някакво дете, много разбира от педагогика , образование и всичко останало, се стига до претенциите на родителите, до произнасянето им по въпроси, от които не разбират, и т.н..Педагогиката е наука…Но както и да е, няма да се разберем и да стигнем до консенсус . Идеята беше, че родителите са отговорни за възпитанието на децата си, че от тях идва уважението и зачитането на учителя и въобще на всички останали, и т.н. Но – каквито родителите, такива децата, такова безбъдещето, дето ни чака. Живи и здрави да сте!

 28. ....... каза:

  Въобще не осъзнавате колко ненужни и глупави са вашите коментари!

 29. mery каза:

  (Към горния пост)

  Щото пък в твоя коментар има много смисъл!?

 30. *CaSSiE* каза:

  Които няма да променят абсолутно нищо!Нито ще спрът хора като мен да драскат,нито някой ще постигне нещо!И половината Дами и Господа споделили “милотото“ си нежелано от никой [!] мнение са психи4ески лабилми и много яко се вкарват в измислени филми,много sorry,но за да се разправяш с това кой к’во е направил със сградата,която въобще не те ебе,явно токова като ли4ен живот нещо ти се губи,защо не направихте ве4еря на половинките си!?Аууу забравих хора като вас нямат такива екстри!Мнението ви не ми трябва,имам си и майка и баща и приятели!!!!Ако искате коментирайте правописа и думите,ве4е не ме интересува…….да знаете 4е не аз съм селянка,а вие сте група възрастни жени в менопауза и мъже,които от години го карат само на 4икии,купили сте си по един компютър и се правите на интересни,а реалната при4ина накарала 4овек да направи това,кой го интерасува?!?Но от емоционално ограни4ени хора какво мойе да о4аква6???…

 31. *CaSSiE* каза:

  И не оставайте с впе4етление 4е всеки,може да хване спрея и да му се полу4и!!!!И много добре знам 4е вие неможете да направите и на половината от нещата,които аз съм направила,ОК това не струва,знам не съм сляпа,но имам неща които са много добре за хора занимаващи се от толкова кратко време с това!!!!

 32. i_m_i каза:

  Ето я и художничката, възмутена и огорчена, че не се оценява изпълнението й. 😀

 33. Потрес каза:

  Е, то за тъпотата няма почивен ден очевидно …имала гъската майка и баща…горките хорица!!! Ама пък гледам я думата менопауза знае…що ли тъй?!!!кой знае колко е назодоволена, та на стената си го излива…

 34. Dulcinea` каза:

  Oчевидно повечето от хората които са писали тук,са наистина както се казва са Coach Potatoes(ако сте достатъчно грамотни),гледате много филми и не живеете в днешната реалност…Това честно казано е доста жалко,защото вие не проявявате и грам толерантност, за да простите едно малко нарушение като това.Вие не разбирате как убивате всичко детско в това невинно момиче,тя просто се опитва да изрази чувствата си,каквото всеки нормален човек прави по един или друг начин…Недейте да съсипвате психиката и още от сега,за да не стане като вас един ден.Тя ще поправи щетите,но никога няма да спре да изразява себе,поне докато не се осъвършенства.И последно, без да се обиждате,бих казала че „прекрасната“ ви сграда неможе да бъде по-грозна и без въпросните „драсканиците“…Вие явно невиждате колко по-големи проблеми има като цяло в България…спрете да проявявате лицемерие и завист…

 35. *CaSSiE* каза:

  Аз за да съм гъска и майка ми трябва да е гъска,а аз още незнам ти да си ми майка!!!!!

 36. Dulcinea` каза:

  И междодругото,проявата на такова нещо въобще не е тъпо и побългарено или както и да го наричате,ние не сме наобратно…Това е нещо типично по цял цвят.Видях нещо уникално в Лондон…там обществото оценяват хората на изкуството и се гордее с тях…макар и те да са прохождащи…Надявам се някой ден като ви покажа да го оцените а и все пак не познавате човека който се крие зад всичко това :)))

 37. i_m_i каза:

  Срамувам се, че проявявам завист към твореца, нарисувал това прекрасно произведение и украсил грозната сграда. Като четох горния пост, почти до края му си мислех, че е шега. За съжаление явно е сериозно. Невинното момиче да вземе да изразява себе си на стената на къщата на Dulcinea, щом е почитател на изкуството й.

 38. *CaSSiE* каза:

  Някои хора поне могат да изразяват себе си и да казват какво мислят по разли4ен на4ин,а не както го правят останалите!!!!Неспазват стереотипи и не са еднакви като другите!!!!!!А твоя кръгозор е много беден i_m_i

 39. тЪпа УфСа каза:

  Ееееех, за съжаление това е уважаеми коментиращи колеги България след 20 години. Това ни чака. Но сами сме си виновни. Като няма кой да ни контролира дечицата, така ще е.
  Уважаема Каси ли, Кеси ли, Коли и беси ли…не те знам каква си..
  В Троян няма да намериш специалист, който може да ти помогне. Достатъчно компетентни психиятри за твоя случай може да намериш в София или…на Мелмак.
  Всъщност ти си знаеш де, била си там всеки път като вдишаш от лепилцето или пафнеш от долнопробната тревичка.
  Или просто мама и тате са ти спрели джобните, и ти се чудиш къде да се изакаш.
  Не те знам колко си голяма ( не ти давам повече от 12-13 години), обаче нито ти прилича да ни приказваш за ебане и личен живот, нито някой го интересуват твоите ментални и менструални пропуски и паузи 😉
  Лесно можем да разберем коя си, така че си мери приказките, за да не се наложи да хванеш парцалчето и да си почистиш изаканото.
  Боже, колко мъка ни чака с такива „творци“ като нея !

 40. Потрес каза:

  Я въпросното създанийце, дето блее ли, блее тук, да вземе наистина да си почисти нааканото и следващия път да „Окраси“ фасадата на другите като него, най-добре – на собствената къща или апартаментче! И да иде да се поограмоти нейде, щото му куца не само мисленето!

 41. ARVi каза:

  Кръгозора скъпа *CaSSiE* не е нужно да е много богат, за да се оцени написаното от теб, въпреки , че той, кръгозора може да бъде тесен, широк, огроничин но пък богат или беден- не пасва за случчая. Приемам мнението ти, но в него има доста голяма доза агресия, арогантност, несъгласие с инакво мислещите. Ако искаш да си интересна и инаквомислеща – да! Но младо момиче да се изказва , като каруцар/като уточнявам , че и те са хора и нямам нищо против тях/ някак си не мога да възприема. Но ти дерзай пиши по стените и постигай бързи трорчески успехи. Уверявам те, че въпроса с чикиите го отработвам, когато порадна на екземпляр с подобен на твоя език и разбирания. Добре, че болшинството представителки на нежния пол са на знамително по-високо ниво. Иначе наистина да съм станал чикиджия. Приемам те такава каквато си. С пожелания за мвого любов.

 42. Червен Фен каза:

  Аз обаче си мисля, че *CaSSiE* не е малко и още повече мислещо момиче. Убеден съм и че дори не си е нацапвала ръчичките със тези спрейове. Това *CaSSiE* просто си чеше клавиатурата, нали *CaSSiE*?
  Ако не е така изпрати ни некоя снимка на твое творение

 43. Мензис каза:

  Червен фен…хаа

  така е, нито е малко, нито е мислещо момиче.
  МНОГО малко и НЕ МОЖЕЩО да мисли момчиче е 😉
  А това което виждаме, съвсем не може да се нарече ТВОРЕНИЕ. И като й гледам творчеството, едва ли има нещо което трябва да видим.
  Все пак да не забравяме, че е „отскоро в бранша“.
  Мога обаче да й кажа от кого може да се учи, защото тези младежи доста добре е обрисувал града, с нещо което тази Фръцла може само да си мечтае да нарисува…

 44. Троянец каза:

  Кейси, Кейси, такива като теб съществуват, само само защото е незаконно да ги застреляш.
  Ти си противоречив конгломерат от завишени изисквания към живота и несъществуващи човешки способности за реализация на изискванията.
  Чак сега разбирам, че драскането на нескопосни графити било начин да:[b] изразяват себе си и да казват какво мислят по разли4ен на4ин,а не както го правят останалите!!!![/b]
  Ужас!!
  А пък за сградата определено ме е_е, защото това е и моят Троян. И хич не ми харесва когато някакви олигофрени, „се изразяват“ съсипвайки всичко около тях.

 45. ARVi каза:

  Драги Троянец, то и нея я е-е, но тя не може да достигне оргазъм по нормалния начин, а трябва да о–е сградата ремонтирана с пари на всички ни.

 46. Естет, ама не оня :D каза:

  И като пропуснем, че са оср…ли залата, което си е вандализъм, искам да попитам, кой СПЕЦИАЛИСТ избра цветовете, в които е боядисана след ремонта. Комбинацията, меко казано, е вълшебна! Като я погледна, няма начин да ме хване запек.

 47. *CaSSiE* каза:

  Досега вашите коментари ме ядосваха,но разбирам 4е и вие сте паднали на моето ниво!!!И ве4е въобще нито сте интересни,ното ми влияете….и по-добре да съм определяна като “вандал“,“фръцла“,“гъска“ и какво ли още не,отколкото да съм безли4на като някои от вас.И казвате да спра да говоря да ли4ен живот и ще го направя когато полу4а обяснение защо една лелка или 4и4ко вместо да спинка сладко пише коментари в 6:16,май някой яко се зомбира?!?…..и….btw вие дали сте се сетили 4е аз мога да бъда вашата дъщеря,за която мислите 4е у4и в съседната стая,или моми4ето на семеините Ви приятели,на което винаги носите шоколад когато отидете на гости,аз всяка ве4ер излизам с детето ви….Защото някои от вас са ми съседи и ме поздравявате всеки ден и ме питате как е майка ми и какво прави баща ми[естествено ако самите вие не сте майка ми и баща ми]!!!!Аз нито съм от друга планета,дори съм по-близо до вас отколкото си мислите……

 48. Мноо тЪпа УфСа каза:

  Ей овцо, престани да пишеш тия жалки подобия на коментари. Нито има смисъл, нито ни интересуват комплексите и ограничеността ти. Трай си в гащите, да няма бой !

 49. i_m_i каза:

  То това е тъжното, Cassie, че не си от друга планета. Сега биеш на чувства към таргета „4и4ковци и лелки“ с деца, обаче не ти се получава.
  Мислиш си, че си уникална и различна, като си нацапотила една стена с грозни драсканици и че другите не те разбират, понеже са с „беден“ кръгозор, пък ти си много талантлива…
  На твоите години е разбираемо да не можеш да прецениш възможностите си, ама няма да е лошо да се ориентираш към някое друго поприще, защото това не ти се удава.

 50. lonelyyy каза:

  Хора,стига сте коментирали излишно…Не се правете че толкова ви пука за града ни и особено за физкултурния салон.Освен това в Троян е пълно с къде-къде по-грозни неща от тия графити…Вероятно сте ядосани за нещо и си търсите някой на който да си го искарате…дори да се заяждате и да обиждате,няма да потигнете нищо.

 51. Хр.Пенчев каза:

  То пак мина много време докато серЪт на метеното. Интересно ми е какво наказание се предвижда за подобно деяние?

 52. *CaSSiE* каза:

  Графити означава най-вече да бъдеш свободен, да си леко нахален и да не ти пука от това, че на някой не му хареса. Все пак се прави на улицата.Tova e,az pove4e y4astie vuv va6ite “interesni“ diskysii nqma da vzimam!!!obijdaite me 6tom tova e na4ina,za6toto dosega ima6e samo 4-5 ne6ta razli4ni ot ybidi,ami davaite-obijdaite,napadaite,govorete za ne6ta koito ne razbirate,no nikoi nezabelqzva 4e edna nadraskana sgrada subira pove4e komentari ot vsi4ki ybiistva i tragedii koito se sly4iha…..vseki si ima svoi jivot da si go gleda………..

 53. Архонта каза:

  Проста работа. Постави пазачи. Ако имаше охрана, това нямаше да се случи. Ама ние сме скъпи на триците и евтини на брашното, щото не даваме парите от джоба си. Хвани един такъв „тийнейджър“ и го накарай да боядиса отново стената, както си е била. Впрочем, аман от тия чуждици в писачите на тоя сайт, думичката „юноши“, „юноша“ дали я знаят…

 54. Илиев каза:

  Опитвам се да го разбера това Кейси. Също съм бил млад, зелен и глупав, също съм отричал философията на „възрастните“.
  Това обаче: „Графити означава най-вече да бъдеш свободен, да си леко нахален и да не ти пука от това, че на някой не му харесва“ може да се коментира.
  По презумпция, всеки може да прави всичко, стига да не пречи на другите.

  Да, Кейси, обаче тук пречиш на другите. „Другите“ не искат осрани фасади, другите искат да се изявяваш като интелигентна и възпитана гражданка. /Ако това нещо ти говори./

  Отричането на ценностната система на едно общество не те прави автоматично лидер в някакъв измислен свят, в който живееш. И писането ти в този форум означава единствено подсъзнателно очакване за подкрепа, или поне за разбиране от останалата част от от обществото, която ти отричаш.
  Така или иначе, там където отиваш, ние от там се връщаме.
  Не ни поднасяш нищо ново, като бунт към нещата, които явно не разбираш.
  За съжаление, трябва да минат години, докато узрее твоя мироглед, и тогава да погледнеш с други очи на случващото се сега.
  В момента каквото и да си говорим, не е разбираемо и за двете страни.

  Имам една молба към теб: прочети малко повече книжки, научи малко повече знания за обществото и реализацията на такива като теб, в ситуация, в която се чувстват отритнати и неразбрани.

  Само знанието и професионализма в дадена област, могат да ти дадат уважението и реализацията, която търсиш.

  Както всеки човек и ти искаш да се чувставаш уважавана, ценена от обществото.
  От кое общество обаче: от това в което ти живееш, мислейки си, че това е истинския свят, или от реалните условия, колкото и да не ти харесват?
  Отричането на нещо, което не ни харесва, не го изключва от битието.
  Сигурен съм, че ще прочетеш това с насмешка и подсъзнателни асоциации за семейното ми положение.
  Задаваш ли си въпроса, защо възрастните мислят по друг начин?
  Отговор: защото всичко се пречупва през дългогодишния им житейски опит.
  Не съм си и помислял, че ще намерим общ език. Писането на маймуница в последния ти пост, показва колко уважаваш другите коментатори.

  Едно пожелание: уважавай другите, за да те уважават и теб.

  Бих се опитал да ти помогна. Пиши ми на e-mail.

 55. Възмутена каза:

  От написаното от това девойче /създание, тъпа уфсъ, гъска и т.н., кой както желае да я тълкува/ излиза и друго – че хората, които по сайтовете изразяват своето мнение и най-напред четат, обогатяват се…нямат семейства, нямат деца, имат оттам някакви фройдистки проблеми, а и няма за кого да се грижат, та затова киснат тука. Миличка, я се огледай – та вече всеки втори нормално развит гражданин ползва компютър и е в мрежата. Ние – без значение от възрастта, сме в интернет, защото това е част от съвремието. А да мислиш, че една жена например трябва само да се грижи за вечерята на семейството си – е, това, мила, просто е Средновековие. Защото хората тук не са избягали от личните си и домашни ангажименти, просто не се занимават само с тях – дали можеш да схванеш разликата? На хората тук им пука какъв ще е градът, който обитават – красив или грозен, уютен, приятен за живеене, или будещ гняв и отвращение. Затова бъди така добра – не докосвай общото и намери начин да се самоизразяваш у дома. /ако не си изоставена емоционално, я ако си – наистина, потърси помощ/.

 56. XAXAXAXAXA каза:

  Браво браво….тей се почва. Аз съм за…верно малко noober ски тагове , но се тая….call me baby…..

 57. Vendetta каза:

  Горкото заблудено създание – CaSSiE. Слабоумно момиченце, като искаш да изразиш себе си, създай нещо красиво! Хората са измислили лист и химикалка много отдавна, ползвай ги и се изразявай чрез тях. После може и изложба да направиш, тогава сигурно ще се намери някой да оцени „изкуството“ ти, особено ако успееш да създадеш такова. Най-малкото графити не се правят с един черен спрей(предполагам нямаш финанси да си вземеш повече) и да беше написала нещо, което да ни накара да се замислим по някой проблем, а не просто да се тагнеш на стената. Освен това аз оценявам графитите, но ако са направени на някоя грозна, рушаща се сграда, стена, фасада и навсякъде, където това ще подобри поне малко външния вид и ще направи заобикалящата ни среда малко по-приветлива и шарена. Но тези едноцветни драсканици на някакви детски изображения върху съвсем прясно ремонтираната стена на залата с нищо не ми създават настроение, нито в момента изглежда по-добре, нито има дори минимална доза талант. Обазалагам се, че дори ти не си знаела защо ги драскаш, когато се е случило това, дори все още не знаеш и се опитваш някак си да си го изясниш на самата теб, като ни показваш колко си ограничена всъщност, пишейки тука. С други думи ако се беше „изсрала“ така у вас или на някоя занимарена градска тоалетна, в някой подлез и т.н. никой нямаше да ти каже копче. Но да сереш на метеното по този начин и дори да се самозаблуждаваш, че едва ли не трябва да те похвалим, че си се изсрала, това вече показва колко бавно развиваща си! На всички ни е ясно, че на тебе акъла няма да ти дойде скоро и вероятно ще се „изакаш“ и на други места, но дано поне намериш себе си по този начин, макар че ако ти връчим кофата с боя и баданарката, може би много по-бързо ще го постигнеш, особено ако боята я платиш ти.
  И да вмъкна едно уточнение – ние тука се застъпихме за идеята, че не трябва така грозно да се съсипва всичко, което сме успели да направим, а ти започна да ни обясняваш какво представляват графитите и видиш ли колко „добра“ си започнала да ставаш. Когато това, което драскаш заприлича на графити, може и да го оценим. За напред може да пробваш първо на хартия и ако случайно направиш нещо хубаво, тогава да го изтипосаш на някоя стена (ама не върху скоро ремонтирана сграда) и едва тогава ще имаш шанса да получиш, най-малкото, признанието на връстниците си!

 58. Koleff каза:

  Аз започнах да си мисля, че доста жестоко се нахвърлихме върху това хлапе и си изляхме цялото негодуване за всичките безчинства в града ни само върху нея и то само защото тя реши да отговори на нашите разсъждения. Изобщо не защитавам нито постъпката, нито езика и. Но според мен така няма да помогнем…. Най малко на нея…
  Аз също ценя графитите. Дори повече- фен съм им. Имаше преди време едно момче (мисля че дойде от Германия, но не съм сигурен) беше направил няколко в града. Бяха на окъртени от мазилката трафопостове, в коритото на реката и на други подобни места. Стената в индустрялната зона също е цялата изрисувана. Там според мен не пречи на никого. И наистина има нещо красиво в това…. Има сайтове с графити… Там човек може само да се възхищава.

  Това обаче на залата нито прилича на нещо, нито пък му е там мястото……
  SORRY…

 59. i_m_i каза:

  Подкрепям за стената в индустриалната зона – там преди няколко години беше организирано състезание за графити и повечето бяха изрисувани от схупари. Наистина е красиво и с въображение.

 60. Фенка каза:

  Идеята да се изрисува стената край реката беше на Елеонора Авджиева, настоящата шефка на музея в Троян. Там им беше мястото, наистина се получи нещо хубаво. Драскането обаче по хубави фасади е за жестока санкция – няма какво все меко да подхождаме към вадналите около нас, не е ли отдавна време дошло да кажем БАСТА и да оправим бакиите. Та – девойката вандалка е известна вече, да се надяваме,че съответните органи ще направят така, че нещата да се оправят – т.е. разрушеното да се възстанови в първоначален вид. От всякакви други наказания на никого не му пука – нито на нея ще й дреме на онова органче, дето я си го крие, я не, ако се съди по езика й, нито пък на семейството /тук вече само предполагам, хората може и хабер да нямат какво са отхранили/. Т.е. да си платят ремонта и боята или сами да извършат необходимите действия, при това – в обозрим срок. Защото, ако случайно не виждате – бавно и сигурно се саморазрушаваме, оставяйки безнаказано някои да си развяват байряка.

 61. Viva MegaHits каза:

  Това е новото онлайн радио Viva MegaHits. Ние сме екип от професионални DJ, които искаме да ви забавляваме с най-качественото от dance-pop музиката. Поздравете любим човек с любима песен в ефира на нашето радио., чуйте последните новини от света на шоубизнеса или просто разтоварвайте с най-големите хитове от днес и вчера. Можете да ни намерите на адрес: http://radioviva.vlevski.eu 🙂

  P.S. Съвсем скоро ще има и дни за различни стилове музика. Пример (мелодичен рок и балади, денс и поп, хип-хоп, BG поп)

 62. 'Шеба Измекярите !!! каза:

  На това му се вика неплатена реклама пусната ненамясто или просто… СПАМ !!!
  Нема денс и поп – има ХЕВИ ФАКИН МЕТЪЪЪЪЪЛ !!!

 63. Архонта каза:

  Графитите! Голям проблем!!! Вместо да драскате тук и да си губите времето, по-добре да бяхте отишли и да боядисате стената! Ама на приказки, всички сме добри!

 64. Темплар :) каза:

  Няма да можем да й смогнем, Архонте !

  Скоро ще видите новото лайно на въпросната пишман-художничка със завряните в гъза ръце и гладкия като стъкло мозък !

 65. Vendetta каза:

  Невероятен коментар, Архонта! Защо не я свърши ти тази работа, като си толкова остроумен, тъкмо да ни дадеш пример какво да правим следващия път, когато някой се изака по подобен начин на обществена собственост!?!?!?!?!

 66. Червен Фен каза:

  Аз бих помогнал да боядисвам, някой да купи боята, Архонта като гледам е готов и той да помогне да заличим творенията на младата дама.

 67. Pingback: Нашата художничка с подпис в центъра | Троян и Троянски новини

 68. Архонта каза:

  Да направим организацията! Да определим ден и час, и сме там с нужните подръчни средства!

 69. uBu каза:

  *CaSSiE*
  15.04.2010 в 19:10″“ И не оставайте с впе4етление 4е всеки,може да хване спрея и да му се полу4и!!!!И много добре знам 4е вие неможете да направите и на половината от нещата,които аз съм направила. „““
  *****************************
  Абе ти добре ли сииии , за много разбираща ли се имаш ?!?! 😕 Тези „неща“ , с които разваляш града за графити ли ги смяташ , кажи ми ? Тва , че бомбиш неозначава , че правиш графит ! И кво , къде са ти хубавите неща, я ми кажи ? Защото тези , които ги има по улиците са само надписчетата с прякорчето ти и онзи твой двойник с големите зъбки .. хаха еей тфа е да имаш самочувствие. Е не, че е лошо ама поне вземи прочети нещо 😉 .

 70. i_m_i каза:

  Аз бих участвала в закупуването на боята, понеже боядисването не ми е силна страна. 🙂
  И на мен много ми се иска Касито да получи предвиденото от закона наказание – ако не се лъжа, нарушението е наказуемо според чл. 12 от Наредбата за обществени

 71. i_m_i каза:

  Наредба за обществения ред на територията на община Троян – „Чл.12.Писане, рисуване, разлепване на лозунги, афиши, реклами, обяви и некролози, става само на обособени места, определени със заповед на кмета.“ Наказанието в такъв случай е предупреждение или глоба от 20 д0 500 лв. за физическите лица.

 72. Хр.Пенчев каза:

  20 до 500 лева.. смях в залата. Аз предлагам, на това дете да му съберем пари и да го запишем на някакъв художествен-арт курс, за да се научи да рисува поне. 20 или 500 лева едва ли ще го спрат да съсипва фасадите..

 73. Пърпъл каза:

  Относно коментара на *CaSSiE* и по-точно „vseki si ima svoi jivot da si go gleda“ ми те хората си го гледат, но когато се посяга на обществена собственост е намесено и самото общество, т.е. това засяга и нас!
  Бих искала да попитам защо не се „изразяваш“ (драскаш) по своята къща?

 74. ... каза:

  sdraveite na vsi4ki,zna4i az sym graffiti artis ot dosta vreme i spokoino maga da vi kaja kakva e razlikata mejdo graffiti i vandalizym,za6toto do kolkoto vijdam nikoi ne pravi nikakva razlika.graffiti ozna4ava da napi6e6 ili narisuva6 ne6to na stenata koeto da predade nqkakvo syob6tenie kym grajdanite,dali 6te sa izobrajeniq ili bukvi nqma zna4enie,a tova koeto pravi petq po prakor cassie ne vili napomnq na glupavite nadpisi po blokovete ot sorta na (cska,ili levski)i tomupodobni gluposti napisani ot fenove na futbola,neznam koi e pisal tezi gluposti za mlada hudojni4ka,predi da pi6ete ne6to svyrzano s tazi tema,pone se podgotvete dobre za da ne stavate za smqh pred hora kato men……ta po temata da se vyrnem,cassie sledva6tiq pyt kaot izlize6 da maji6 zemi izgledai nqkoi klip4e kak trqbva da go pravi6 i ne da pi6e6 nekvi emovski prostotii i da mi risuva6 zai4eta i supoli.

 75. За "художничката" каза:

  А бе човече, дето си писал горния постинг, какъв следващ път?!Нали това ни възмущава – драсканиците. Не го желаем, не се ли разбра. Който се изживява автор на графити или каквото е там – да си драска вкъщи, да не натрапва на останалите нещо и да не съсипва,което е направено с общите пари.

 76. Темплар :) каза:

  Абе пич, той горкия човечец не може да схване, че „художничка“ сме написали с ИРОНИЯ (сигурно тая дума му е чужда за речника), какво си говорим по-нататък…

 77. Vendetta каза:

  Направо ми се плаче, когато някакво недоразумение (имам предвид човека подписал се „…“ и пишещ на латиница) започне да плюе по останалите, че са невежи, а той самият дори не е разбрал за какво става дума в коментарите. Един съвет – другия път първо прочети внимателно всички коментари, поне първите, после ни занимавай с проблеми, които вече са обсъдени!

 78. Темплар :) каза:

  Хаха – ще падне четене ако почне да ги чете един по един. Пък ако ги прочете от началото – няма да види „помиеизлиянията“ на Каси. Яд ме е само, че след като се знае коя е тази неориентирана писофшит, никой нищо няма да направи и изпълнителната и наказателна власт дори и пръста няма да си мръднат, за да я порицаят обществено. Или поне да я накажат нещо !!! Уелъм ту Бългериа, пийпъл !

 79. kristian kirov каза:

  Za ogromno sajalenie na vsivhki koito jiveem tuk, Troian e nai-grozniat grad v Sredna Stara Planina,nikoga niama da sreshtnem v nego civilizovani turisti ot Evropa i sveta,tozi grad s okaianiat si vanshen vid za koito doprinasiat stoticite neizlepeni kashti i blokove,grozni obshtestveni sgradi stroeni prez 50-te godini,otsastvieto dori na edin civilizovan super market,mnogobroinite dupki po ulicite,podtiskashtoto i kreshtiashto prisastvie na mangali vav vseki edin magazin i kafe,otvratitelnite bitovi i promishlleni otpasaci v rekata i v gorite neposredstveno do Troian,lipsta na kakvito i da bilo uredeni i oboznacheni s estetichno oformeni tabelki gorski marshruti za razhodka….a be prosto si izlachva edna nemarlivost ,vulgarnost i okaianost i za tova daje i balgarski tyristi ne stapvat tuk a kamo li drugi(shte se zasili naikoi v bezlichnata Stara Planina s izposechenite gori i grozno ogolenite i sklonove za da pravi aktiven turizam,pri uslovie che Rila ,Pirin i Rodopite go ochakvat s plenitelnite si,razkoshni elovi i borovi gori i s kurortite si prekrasni),daje i da proiavi naikoi jelanie da doide v Stara PLnina shte mine tranzit prez nashiat grozen Troian za da ostavi otrovnite si gazove ot kolata i shte prodalji za Aprilci,Teteven,Ribarica,Beklemeto i Chflika zashtoto tam sa po priblekatelnite chasti na Stara Planina a ne nashiat selski izglejdasht i po selski zanemaren i mrasen,jalak,okaian Troian….

 80. Danny каза:

  Cassie или по точно Петя .. като не ти се одава едно нещо защо продължаваш да го правиш ? ами задалжаваш и хората да го гледат това лаино което си направила.. защо примерно не удраскаш (осереш) своята къща ами си избрала точно това публично място ? и то не само там ами навсякаде в града ! има си хора които го владеят това изкуство и си има места за тези графити .. а не като теб видяла си графитче харесало ти е взела си един спреи и даваи на всякаде да се тагнеш.. еми моито момиче нестава така 🙂 първо се излагаш самата себе си .. второ какво целиш ? популярност или ? .. и трето осираш града стабилно по този начин 🙂 глупава работа ..

 81. Koleff каза:

  Специално за нашето Cassie, това е съвсем нагледен пример какво точно е „графити“. Да се пообразова малко……. 🙂
  http://www.vbox7.com/play:3dcf6807

 82. *CaSSiE* каза:

  {{{{{{{{{{}}}}}}}}}}}}}}}}}

 83. *CaSSiE* каза:

  [hug] [hug] [hug] [hug] [hug] [hug]…….

 84. Koleff каза:

  ?

 85. mariq каза:

  too ednaa krosotaaa da si ymre66 napravo..!!

 86. Бурма каза:

  Кейси е права. Работата обаче е в това, че графитите не са сполучливи. Художникът не го бива. Иначе – да, графитите са протест и най-малкото несъгласие със статуквото.
  И друго – заглавието на материалът е глупост. Къде видя „красота“ в тая кутия от бисквити. В тая – така наречена зала – няма грам архитектурен вкус. Сама по себе си може да загрози и най-приличния град. Архитектът, чието дело е тя, няма грам мозък за разбере какво е това индивидуален изглед на един подобен строителен обект. Просто си е оставил ръцете, а да не говорим за въображение. Напротив – добрите графити биха компенсирали липсата на елементарен архитектурен вкус. Биха я направили различна. Но за това е нужен истински художник – и то с истинска бунтарска концепция за изкуството. Проблемът е, че вероятно Троян няма как да го създаде с тези провинциални възгледи (възгласи).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.