Ще създават Национален младежки съвет

Ще създават Национален младежки съветДвама средношколци бяха представителите на област Ловеч в Международен младежки форум за създаване на Национален младежки съвет. Това съобщи Митко Динушев, председател на Ученическия съвет при СОУ“Васил Левски“ в Троян, който заедно с председателя на Ученическия парламент при Гимназията за чужди езици в Ловеч Иван Евтимов, е участвал в състоялия се в аулата на Нов български университет форум. Двамата са били сред връстници от 120 младежки организации – НПО, ученически и политически организаци.  Водещ е била  Александра Йосифова, председател на „Франкофонския клуб за развитие“  Сред специалните  гости освен ректорът на НБУ доц. д-р. Людмил Георгиев е бил посланикът на Република Франция у нас Негово Превъзходителство Етиен дьо Понсен.
Домакините запознали участниците с френския опит в младежката политика от страна на национална неправителствена организация, както и в създаването на младежка политика. „Французите ни показаха една много добре функционираща организация, с голямо доверие и власт, начело на която стои министърът на младостта във Франция“, каза Митко Динушев. Оказало се, че младежките организации са издействали финансиране на шофьорските курсове за завършилите пълнолетие ученици, тъй като там това е твърде скъпо. Техният бюджет за една година е около 500 хил. евро, като участниците в НМС не получават никакво възнаграждение.  Интересно е още, че са създали и определени норми, които трябва да се спазват от собствениците на дискотеки заради сигурността и безопасността в тях. Ако нормите са спазени, се издава специален сертификат и тогава даденото заведение може да отвори врати
В наши условия инициативен комитет предлага да се създаде Национален младежки съвет. Според статистиката сега само 2% от младите хора вземат дейно участие в младежки организации, а останалите 98% смятат, че това е губене на време. Право на участие в един такъв съвет ще имат млади хора на възраст 18-25 години.
През есента на тази година ще се състои и учредителното заседание, на което ще бъде учреден Националният  младежки съвет – НМС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.