„Синчец“ в международен проект по „Коменски“

"Синчец" в международен проект по "Коменски"ЦДГ“Синчец“ в Троян първа в област Ловеч е спечелила и работи по проект, финансиран от секторна програма „Коменски“. Проектът носи хубавото име „Децата на Европа празнуват“, а преди дни градината бе домакин на международна среща, която събра отново заедно партньорите: българи /освен от Троян е включена и 141-а детска градина от София/, румънци, латвийци, поляци, турци, литовци.
Троянци показаха прочутото си гостоприемство, а малчуганите, подготвени от екипа учителки, изумиха гостите със своите дарби и високата си подготовка. В богатата програма на срещата имаше и фолклорен празник, и урок за глината и грънчарството/ с мултимедийна презентация, подготвена от учителката Валентина Цочева/, и практическо занятие, където малки и големи, домакини и гости се насладиха на работата с глината. Павлинка Дисанска и нейните питомци на 3 и 4 години потърсиха връзката между изкуството и математиката, а най-малките, с които работи Бинка Михайлова, от природни материали сътвориха истински произведения на изкуството.Великолепен концерт за гостите бе подготвен от музикалния педагог Снежана Шошкова, а децата пяха вдъхновено и с такъв ентусиазъм, че гостите не само ръкопляскаха, но и пригласяха.
Проектът е започнал м.г., ще приключи през 2012 г. Основната му цел е включените в него ученици, учители и представители на местната общност да научат повече за страните и народите на партньорите,  по този начин да се преодолеят предразсъдъците и да се промени отношението към хората с различно мислене, култура и традиции.
„Ние трябва да научим децата да уважават всички хора, независимо от тяхната религиозна принадлежност или цвят на кожата; да дадем равни възможности на всички деца, за да се превърнат в активни европейски граждани без разлика на раса, религия, пол или гражданство“, сподели директорката на „Синчец“ Виолета Маркова мотивите да се включат в амбициозния проект. Работен език е английският, което съответно  насърчава и популяризира изучаването му, както и на други езици. Преподавателите имат възможност и да обменят добри практики.

2 thoughts on “„Синчец“ в международен проект по „Коменски“”

  1. Най–после, малко светлина в тунела! Най–после малко по–нормално мислене и работа за възпитание към нормални отношения–уважение към религия, и раса на различните от нас, но хора като нас! Браво, по–добре късно, отколкото никога! Поздравявам Бинка Михайлова – бивша учителка на моята дъщеря! Дано да е и учителка на внука ми! Поздрави и на целия колектив! Добре възпитаните деца в детските градини, а и не само, са доброто бъдеще на държаватаа ни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.