Столичанчета се запознаха в Априлци с български занаяти

Столичанчета се запознаха в Априлци с български занаяти40 ученици от софийското 35-о СОУ „Добри Войников“ имаха  културна екскурзия, организирана от JMB Active в Априлци. В програмата на екскурзията два дни били посветени на занаятите. Децата участвали в работилница по иконопис, където техен преподавател била прочутата с прецизността си майсторка на икони, троянката Борислава Кацарова. Столичанчетата изработили под нейно ръководство 12 икони, с които ще украсят класната си стая. Истинска чест бе за децата да научат тайните на иконописта лично от Борислава, защото веднъж докоснеш ли се до нейното изкуство, любовта към иконописта остава с теб завинаги,  сподели Мария ван Домелен, шеф на JMB Active.
Във втория курс – по традиционната за нашия край керамика,  под грижовните ръце на Росица Занкова всеки ученик изваял на истинско грънчарско колело глинен съд, който да занесе в къщи на мама и татко. Роси е потомствен майстор керамик от  Орешак, занаята е научила още като дете от баба и дядо. Тя е носител на множество първи национални и международни награди. Учила е на грънчарство дори президента на републиката Георги Първанов, ексминистъра по европейските въпроси Гергана Паси и други видни личности.
Учениците имали редкия шанс да се запознаят със сарачеството – един от най-сложните кожообработващи занаяти, датиращ от бронзовата ера.Темата на третия курс била цървулите, а лектор – Христо Христов, който има работилница в Априлци и работи заедно със сина си.  По време на курса всяко дете се запознало с технологията на изработване и пробвало да навърви цървул от свинска кожа.
Към емоцията да направиш нещо със собствените си ръце и да се усетиш част от едно друго време децата прибавили още  посещението до Троянския манастир и Музея на занаятите. Опитали традиционната местна кухня: домашна баница, боб по манастирски и квасено кисело мляко. Игрите на открито, прекрасната природа, детската дискотека вечерта допълнили прекрасното преживяване.
JMB Active е организирал културната ваканция от момента на пристигането на групата до заминаването й, за да може учителите и туроператорската агенция да са спокойни за безупречното протичане на екскурзията. Сега се подготвя за следващите групи ученици от Плевен, Русе, Пловдив и Варна. Организаторите са убедени, че работата им е от полза за района. „Горди сме да доведем гости в хотелите и ресторантите, да работим с хора от района и по този начин да увеличим приходите им. Да не забравяме, че сега започва  тихият сезон, а туризмът е един от основните средства за поминък на много от жителите“, подчертава Мария ван Домелен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.