Троянчета участваха в инициативата „Бъди еко!“

Троянчета участваха в инициативата "Бъди еко!"Тазгодишната национална инициатива  „Дар за моето училище“ премина като акция „Бъди еко!“Целта на инициативата бе да се привлече вниманието на обществеността към проблема с отпадъците, тяхното разделно събиране и рециклиране, съобщиха от Регионалния център за работа с доброволци към Сдружение „Екомисия 21 век“ в Ловеч, които бяха моторът на организацията в нашия край. Тя бе в десетдневката от 14 до 24 ноември, в Троян участваха доброволци към местното читалище „Наука“. Така Троян бе сред 4-те града в областта /заедно с Ловеч, Тетевен и Луковит/, където младите проявиха будна обществена съвест и грижа за бъдещето на Земята.
В Ловеч инициативата бе осъществена с подкрепата на ръководствата на три училища /ГЧЕ „Екзарх Йосиф Първи“, СОУ „Тодор Кирков“, ОУ „Васил Левски“/  и клуб „Екология“ към ОДК. Младите ловешки доброволци говориха с връстниците си и изясниха вредата от  найлоновите торбички, както и ползите за околната среда  от употребата на торбички, изработени от екоматериали. Доброволците проведоха викторина, посветена на рециклирането и повторната употреба, най-активните участници получиха за подарък екоторбички и други рекламни материали. По време на срещите бяха представени и интересни филми по темата и така младите хора направиха съпричастни за каузата на околната среда над 120 ученици от различни възрасти.
Доброволците на читалище „Съгласие“  в Тетевен и децата от вторите класове на НУ“Хаджи Генчо“ освен разговор за вредите от найлоновите торбички и викторина проведоха траш фешън ревю, подредиха изложба от апликации и предмети от найлонови торбички, а накрая четири класа от училището закачиха балони с послания за чиста планета.
Над 70 млади доброволци от четирите града участваха в подготовката и реализацията на кампанията, която се провежда ежегодно в края на ноември. Със своите действия те се надяват да привлекат още млади хора да бъдат активни и да участват в различни граждански и доброволчески инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.